« Blog

A csoda hatás

Pados Eszter | 2022.12.14
Szoktunk arról beszélni, hogy a változás ijesztő. Valamit másképp csinálni, mint ahogy megszoktuk. Talán egy filmben hallottam egy mondatot, ami szerintem sokatmondó: "Ha nem lenne változás, pillangók sem lennének".

Pillangó volt a jelem az oviban, mondtam már, igaz? :-)  Vannak óvodai jel elemző játékok. Nem igazán hiszek bennük, de valahol az én jelem eléggé meghatározza az egész életemet.

A változásról, akaraterőről többször írtam már, nem akarom most sem ismételni önmagam. Itt pl. tudsz kicsit tudományosabban olvasni róla, ha szeretnél: https://mentoring-sunshinycoaching.com/blog/34

Arról is volt már szó, hogy jó célok kellenek. Ma abban szeretnék neked segíteni, hogy elkezdd látni magad, hogy te is képes vagy elérni, amit szeretnél.

Olyan egyszerű tippeket szeretnék most megosztani veled, amit ha kipróbálsz, rájössz, hogy te is képes vagy olyan változást elérni, amilyet szeretnél. Nem is kell feltétlenül nagy, ijesztő, lehetetlennek tűnő dologra gondolnod. Bár az én hitrendszerembe erősen beépült a "nincs lehetetlen, csak tehetetlen" életszemlélet. Néha tud hasznos is lenni. ;-) 

Nézzük, hogyan tudsz gyors győzelmeket elérni, amelyek tovább tudnak motiválni! Mindennapi szokások megváltoztatásával, újragondolásával. Minden viselkedést, szokást azért alakítunk ki, mert valamilyen formában hasznunkra válik, az adott viselkedés. Szolgál minket. Viszont ezeket a szokásokat rendszeresen felül kell vizsgálni.  Ezzel meg tudod őrizni a rugalmasságod, fejlesztheted rezilienciád, mely kulcskompetencia a világunkban.  Tudatosan rá kell nézned, hogy ami egykor hasznos volt, most is az-e. 

Gondolkodj gyorsan, egyszerűen és akciószerűen, ne agyald túl!

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, hogy min változtatnál, akkor mit mondanál? Mit ad neked, ha sikerül elérned, amit szeretnél? Milyen érzés lenne? Mit kell megváltoztatnod az életedben, gondolkodásodban? Mit kell elengedned?

Írd le reggeltől estig egy átlagos napodat az életedből! Szinte percenként. Akár táblázatos formában.  Mi az, ami jó így? Mi az, amit másképp szeretnél? 

Mi az, amit rutin szerűen végzel? Nézzünk egy rendkívül egyszerű példát. Reggel az ébredési ceremóniád szerves része a mézes tea. Viszont fogyni szeretnél. Így ezt a szokást, ha nem is végleg, de át kell alakítanod, hogy haladj a célod felé. Elsőre biztosan nehéznek fog tűnni, noha egyszerűen hangzik, hogy csak nem kell a bögrébe kanalazni a mézet. Mi tud erre motiválni, hogy kitarts majd? Az apró sikerek, jelen esetben, ha kevesebbet mutat a mérleg, rendezettebb lesz a vércukrod, stb.

Viselkedésünk nagy része öntudatlanul zajlik, a szokások vezérlik. Ezért javaslom, hogy tényleg gondold végig egy napod. Írd le, pontosan. Először látnod kell, hogy mi van most. Csak ezután megnézned, mi az első apró lépés, amin változtatni tudsz benne, hogy arra haladj, amerre valóban szeretnél. Rituálékon és rutinokon keresztül. Ezek a bevett automatizmusok könnyítik meg egyrészt életünket, mert nem terhelik feleslegesen  az agyunkat, tehát az új, hasznos szokás kialakítása a cél, nem ad-hoc jellegű kapkodás. ;-)

Egy másik út lehet, a mindfulness gyakorlása a mindennapokban, amely sok egyéb áldásos hatása mellett ezen a módon a rossz szokásaink elhagyásában is segítségünkre lehet.  Ebben a témában itt találsz tőlem egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=d9DVUBwqNFk&t=67s

Rendkívül fontos, hogy pozitívan állj hozz a legapróbb lépés megtételéhez is! Nem vagyok híve a "hurrá optimizmus" mozgalmaknak, DE itt most nem szabotálhatod magad a legelején a gondolataiddal! ;-) Tehát megnézed, hogy mi van most. Mit szeretnél helyette? Eldöntöd, mi az a lépés amit akár most azonnal megtehetsz. Nem hétfőtől, január egytől, stb.... Most! Bízz a sikerben, ez a motivációdat is erősíteni fogja. Hajrá, én drukkolok neked! <3