Adatkezelési tájékoztató

 

E-learning rendszer használata esetén

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. 15. §, továbbá az  Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének 13. cikke alapján

 Weboldal: http:// (továbbiakban portál vagy rendszer)

Adatkezelő

Adatkezelő: 

Pados Eszter Mariann EV 
Székhely: 2230 Gyömrő, Annahegyi utca 2/D ép. 2. ajtó
Adószám: 55381255-1-33
Nyilvántartási szám: 54050954

Adatfeldolgozó:

Prostep Consulting Kft.
Székhely: 1088 Budapest, Múzeum u. 5.
Adószám: 23077496-2-42
Cégjegyzékszám: 01-09-951856

Adatkezelő felelőssége az Adatkezelési tájékoztató elkészítése, a benne foglaltak betartása, melynek mindenkor hatályos változata a portálon érhető el.

A portál használata során a rendszerben tárolt, valamint a használat keletkező személyes adatok vonatkozásában az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII tv. (info. tv.) 3. § 9. 17. és 18. pontjai, valamint a 2018. május 25-én hatályba lépő a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének (általános adatvédelmi rendelet – a továbbiakban: Rendelet) 4. cikk. 7. és 8. pontjai, valamint a 24. és 28. cikkei alapján – a 2) pontban rögzített kivételektől eltekintve -  a tárolt személyes adatok kezelésének jogszabályi megfeleléséért, a bevont munkavállalók, alvállalkozók, vagy más jogviszonyban érintett természetes személyek megfelelő tájékoztatásáért az Adatkezelő tartozik felelősséggel. Az Adatfeldolgozó csak a rendszer megfelelő működéséért, az informatikai környezet rendelkezésre állásáért felel.

Az értékesítéssel összefüggő adatkezelés (számlázás), a regisztráció során megadott személyes adatok, továbbá a hírlevél szolgáltatással és a tanfolyami jelentkezéshez szükséges személyes adatok felhasználása (iskolai végzettség, munkakör, stb.) vonatkozásában a személyes adatok kezelésének jogcíme a számlázás esetén a számvitelről szóló 2000. évi C. tv. 169 (2) bekezdése, a regisztráció során megadott személyes adatok, a hírlevélküldés, valamint a tanfolyami jelentkezéshez szükséges személyes adatok kezelésének jogcíme az érintett felhasználó előzetes, kifejezett és önkéntes hozzájárulása.

A kezelt személyes adatokat Adatkezelő harmadik személyeknek az érintettek előzetes, kifejezett és tájékozott hozzájárulása nélkül nem továbbítja, mely alól kivételt képez az arra törvényes jogcímmel rendelkező hatóságok részére történő adattovábbítás (pl. a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC tv. 264. § a nyomozóhatóságok számára), mely esetekben az Adatkezelő számára az adatok továbbítása az érintett hatóságok megkeresései alapján törvényi kötelezettség.

Adattárolás

A regisztráció során alapértelmezetten bekért és eltárolt adatok:

  • név
  • felhasználónév
  • email cím
  • jelszó
  • nem

Az Adatkezelő beállításaitól függően egyéb adat is bekérhető a regisztráció során. 
Az adattárolás célja a felhasználók azonosítása a rendszerben, emailben történő nem reklám célú értesítések küldése, például: elfelejtett jelszó, hozzáférés oktatóanyaghoz.

A képzésekhez kapcsolódóan a jogszabályi előírásokban szereplő adatokat kéri be és tárolja el a rendszer, melyek kiegészíthetők egyéni kérdésekkel.
Az adattárolás célja a képzésekhez kapcsolódó dokumentumok előállítása (jelentkezési lap, haladási napló, tanúsítvány, stb.)

Webáruházban történő vásárlás során a számlázáshoz szükséges adatokat kéri be és tárolja a rendszer.
Az adattárolás célja az elektronikus számla kiállítása és a vásárlási adatok rögzítése.

Mindezen felsorolt adatokat a regisztrált felhasználó később bármikor megváltoztathatja az online felületen.

A rendszer naplózza és eltárolja a rendszerbe történő belépésekhez kötődő adatokat, az adattárolás célja: fejlesztők, adminisztrátorok rendszerben való működésének követése.

  • felhasználónév
  • IP cím
  • domain
  • időpont
  • tevékenység (például belépés egy tananyagba)

 A rendszer eltárolja az oktatóanyagok megtekintéséhez kötődő adatokat, az adattárolás célja: tananyag látogatási statisztikák készítése szervezők, megrendelők részére.

  • felhasználónév
  • oktatóanyag neve
  • oktatóanyagban eltöltött idő
  • tesztek, vizsgák eredménye

A rendszer eltárolja a kérdőívek kitöltéséhez (pl. teszt, vizsga, elégedettségi kérdőív) kötődő adatokat, az adattárolás célja: igényfelmérés, vizsgáztatás, statisztikák készítése a szervezők, megrendelők részére.

  • felhasználónév
  • kitöltés időpontja
  • kérdőív címe
  • kérdésekre adott válaszok
  • teszt/vizsga esetén: elért pontszám, százalékos eredmény, sikeres / sikertelen vizsga

Munkáltató által történő regisztráció

Amennyiben egy munkavállaló a munkáltatója által megrendelt képzés, tréning szervezése során lesz a portál felhasználója, a munkavállaló elolvassa és elfogadja a portálon mindenki számára elérhető Adatvédelmi tájékoztatót és kifejezetten hozzájárul, hogy munkáltatója a regisztrációhoz, illetve a képzésben való részvételhez szükséges adatokat összegyűjtse és továbbítsa Adatkezelő részére. Ilyen esetben Adatkezelő a kapott adatokat beimportálva a rendszerbe regisztrálja a felhasználókat.

A munkáltató jogosult olyan speciális jogosultsággal rendelkező felhasználókat (Képzési felügyelőket) regisztrálni a rendszerbe, akik az adott munkavállalók portálon zajló tevékenységeit minőségbiztosítási, statisztikai okból lekérdezhetik; a számukra megtekinthető adatok: munkavállaló által az oktatóanyagban eltöltött idő, a munkavállaló által kitöltött kérdőívek (pl. tesztek, vizsgák) eredményei, és erről készített statisztikák. A munkáltató által kinevezett Képzési felügyelők szigorúan csak a saját szervezetük munkavállalóinak adatait tekinthetik meg,  azokat nem módosíthatják és nem törölhetik.

Adathordozhatóság 

A regisztrált felhasználót megilleti az adathordozhatóság joga, azaz, jogosult a róla, a hozzájárulása alapján kezelt és általa az Adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapni, valamint kérheti, hogy ezen személyes adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa közvetlenül, amennyiben az technikailag megvalósítható (adathordozhatóság).

Adattovábbítás

Az Adatvédelmi tájékoztató elfogadásával a regisztrált felhasználó hozzájárul, hogy adatait bizonyos funkciók használata esetén (pl. vásárlás) az Adatkezelő a vele közvetlen szerződéses viszonyban álló szolgáltatók részére továbbítsa, akik a kapott adatokat kizárólag a szerződésben szereplő szolgáltatások teljesítése során használják fel, azokat harmadik félnek semmilyen formában nem adják tovább. 

Az Adatkezelő az alábbi cégek részére továbbíthatja az adatokat:

Cég: KBOSS.hu Kft.
Székhely: 1031 Budapest, Záhony utca 7.
Cégjegyzékszám: 01-09-303201
Adószám: 13421739-2-41
Továbbított adatok: név, cím, szolgáltatás megnevezése, szervezet esetén: adószám
Adatok továbbításának oka/célja: elektronikus számla kiállítása.

Adatok tárolásának időtartama

A számlázáshoz szükséges személyes adatok kezelésének időtartama a számla kiállítását követő 8 év.

A hozzájárulás alapján kezelt személyes adatok esetén az adatok megőrzésének határideje a hozzájárulás visszavonását követő 5 év, tekintettel arra, hogy az adatvédelmi igények elévülési ideje 5 év. Adatkezelő az érintett személyes adatokat a hozzájárulás visszavonásának időpontjától semmilyen célból nem használja fel, kizárólag annak érdekében tárolja, hogy egy esetleges adatvédelmi jogvita során az adatkezelés jogszerűségét utóbb igazolni tudja.

Adatok törlése

A regisztráció során megadott személyes adatok, a hírlevélküldés, valamint a tanfolyami jelentkezéshez szükséges személyes adatok kezeléséhez adott hozzájárulás bármikor az érintett felhasználó által ugyanolyan formában visszavonható, mint amilyen formában a hozzájárulás megadására sor került.

A regisztrált felhasználó bármikor jogosult kérelmezni a rá vonatkozó személyes adatokhoz való hozzáférést, azok helyesbítését, törlését vagy kezelésének korlátozását, valamint jogosult tiltakozni az ilyen személyes adatok kezelése ellen.

Adatok biztonsága

Adatkezelő kijelenti, hogy gondoskodik az általa kezelt adatok biztonságáról, a megadott, tárolt, illetve kezelt adatok védettségéről, és megakadályozza azok jogosulatlan felhasználását. Adatkezelő vállalja, hogy kialakítja a szükséges adatkezelési szabályokat, technikai feltételeket és szervezési folyamatokat, melyek az adatok védelmét biztosítják. Adatkezelő minden lehetséges intézkedést megtesz, hogy az adatok ne sérüljenek, ne semmisüljenek meg.

A biztonsági intézkedések az Adatkezelő adatkezelési tevékenységben részt vevő munkavállalói számára is kötelező érvényűek.

Adatkezelő biztosítja, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen fél ne férhessen hozzá, ne módosíthassa, törölhesse, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa. A kezelt adatokat kizárólag a rendszer megfelelő jogosultsággal bíró regisztrált felhasználói ismerhetik meg, azokat Adatkezelő illetéktelen harmadik személynek nem adja át.

Portál látogatása kapcsán gyűjtött adatok (cookie)

Informatikai sütik (cookiek) kezelése a különböző tartalmaink látogatottságának követése céljából történik a Google Analytics rendszer segítségével, az így gyűjtött adatokat reklám és egyéb kereskedelmi célokra nem használjuk fel. Az adatkezelés jogalapja a felhasználó beleegyezése.

A munkamenet sütik tárolásának célja a portál működésének biztosítása. Az adatkezelés jogalapja a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről.

A legtöbb internetes böngésző program alapértelmezetten automatikusan elfogadja a sütiket. A böngésző beállításaiban megadható, hogy ne fogadja el automatikusan a sütiket és minden alkalommal kérdezzen rá, hogy a felhasználó szeretné engedélyezni a sütiket vagy sem. 

Ha a felhasználó korábban elfogadta a sütik használatát, ám később szeretné visszavonni ezt az engedélyt és törölni a sütiket, azt a böngésző programja beállításaiban teheti meg.

Leírás a beállítás, törlés módjáról: Google Chrome böngésző, Mozilla Firefox böngésző, Microsoft Edge böngésző, Apple Safari böngésző.

Panasz

A regisztrált felhasználó jogosult az Adatkezelő adatkezelésével szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál panaszt tenni a következő linken található elérhetőségeken: http://naih.hu/uegyfelszolgalat,--kapcsolat.html.

Technikai információk

A portál programkódjában felhasznált további szoftverek listája ezen a linken elérhető.

 

Weboldal használata esetén

A www.sunshinycoaching.com weboldalakon történő adatkezelésről

Érvényes: 2020.08.-tól visszavonásig

 

Adatkezelő:

Pados Eszter Mariann

Székhely: 2230 Gyömrő, Annahegyi u. 2/d/2

Ügyfélszolgálati telefonszám: +36-20-669-8318

Ügyfélszolgálati e-mailcím: sunshinycoaching@gmail.com

 

Adatkezelő adatvédelmi tisztviselő kijelölésére nem kötelezett.

 

Az adatkezelés megnevezése és célja

Az adatkezelés jogalapja

A kezelt adatok köre

Az adatkezelés időtartama

Kapcsolatfelvétellel összefüggő adatkezelés:

Felhasználó beazonosítása, Kapcsolatfelvétel a Felhasználóval

Érintett hozzájárulása

GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont.

Felhasználó neve, Felhasználó e-mailcíme

A kapcsolat időtartamát követő 24 óráig.

Megrendelésekkel kapcsolatos adatkezelés:

A weboldalon történő termék, szolgáltatás értékesítés, a megrendelő beazonosítása

Szerződéses kötelezettség teljesítése

GDPR 6. cikk (1) bek. b) pont.

A megrendelő vezeték és keresztneve, telefonszáma, e-mailcíme,

Messenger-, Skype, azonosítója

A megrendelés elküldésével létrejött szerződés megkötésétől számított 5 év.

v (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény („Ptk.”) 6.22. § (1)), tekintettel arra, hogy a polgári jogi követelések 5 év alatt évülnek el.

 

Fizetési tranzakció:

A fizetési tranzakciókhoz szükséges adatkommunikáció lebonyolítása a szolgáltató és a fizetési szolgáltató rendszere között, a tranzakciók visszakereshetőségének biztosítása.

Érintett hozzájárulása GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont.

 

A számlatulajdonos neve, számlázási címe, telefonszáma, e-mail címe, a megvásárolt szolgáltatás ára, tranzakció összege és napja.

A bankszámlaszámot az Érintett saját bankján keresztül adja meg.

Az Adatkezelő nem kezel és nem tárol számlaadatot.

A szerződés teljesítése érdekében maximálisan a számviteli bizonylat kiállítását követő 8 évig (Sztv. 166. § (6) bekezdésére figyelemmel az Sztv. 169. § (1) bekezdése

 

 

 

A megrendelővel történő kapcsolattartás:

Megrendeléssel kapcsolatos tájékoztatás és a jövőben elérhető termékekről, ajánlatokról szóló tájékoztatás

Jogos érdek

GDPR 6. cikk (1) bek. f) pont.

Megrendelő neve, telefonszáma, e-mailcíme, Messenger-, Skype, azonosítója.

A Megrendelővel kötött szerződés fennállásáig vagy az általános marketing üzenetek, promóciós ajánlatok, kuponok, rendezvénymeghívók küldésének az érintett általi megtiltásáig, azaz a GDPR 21. cikk (2)-(3) szerinti tiltakozási jog gyakorlásáig.

(Amelyik korábbi.)

Számlázási tevékenység:

Számla szabályszerű kiállítása, számviteli bizonylatok megőrzése

Jogi kötelezettség teljesítése

GDPR 6. cikk (1) bek. c) pont.

Számlázási név, cím, adószám, e-mailcím, a megvásárolt szolgáltatás ára, a vásárlás napja

a számviteli bizonylat kiállítását követő 8 évig (Sztv. 166. § (6) bekezdésére figyelemmel az Sztv. 169. § (1) bekezdése

 

Nyereményjátékon történő részvétel

Termék, weboldal népszerűsítése, nyertes előnyhöz juttatása, nyeremény kézbesítése,

Érintett hozzájárulása

GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont.

(Érintett a hozzájárulását bármikor, feltétel nélkül visszavonhatja.)

Nyereményjátékszabályzatban rögzített adatok.

(Jellemzően név, e-mailcím, Közösségi média nyilvános profil. Nyeremény kézbesítése estén postázási adatok)

Nyereményjátékszabályzatban rögzített időpontig.

(Jellemzően a nyereményjáték végéig, nyeremény kézbesítésének időpontjáig.)

Közösségépítés közösségi média felületeken

Érintett hozzájárulása

GDPR 6. cikk (1) bek. a) pont.

(Érintett a hozzájárulását bármikor, feltétel nélkül visszavonhatja.)

Érintett nyilvános profiladatai

Érintett leiratkozásáig

 

I. CÍMZETTEK (TOVÁBBI ADATKEZELŐK ÉS ADATFELDOLGOZÓK)

Adatkezelő egyes feladatok ellátása érdekében külső Adatfeldolgozókat (Címzetteket) vesz igénybe.

 

1.) TÁRHELY SZOLGÁLTATÁS (A weboldal működésének biztosítása, a weboldal használata közben keletkezett adatok tárolása)

1Adatfeldolgozó: Tárhelypark Kft., (székhely: 1126 Budapest, Tartsay Vilmos u. 14., postacím: 1126 Budapest, Tartsay Vilmos u. 14. Telefonszám: +36- 1/700-4140, e-mail cím: info@tarhelypark.hu, webhely: www.tarhelypark.hu)

Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://tarhelypark.hu/wp-content/uploads/2018/05/Ta%CC%81rhelypark-Adatkezele%CC%81si-ta%CC%81je%CC%81koztato%CC%81-2018.05.24.pdf

Adatfeldolgozó igénybe vételére a weboldal elérhetővé tételéhez, megfelelő működtetése érdekében van szükség.

Az adatfeldolgozó az adatok tárolását végzi. Az adattárolás helye az adatfeldolgozó szervere.

 

2.) FIZETÉS ÁTUTALÁSSAL (A megrendelt szolgáltatás vételárának kiegyenlítése)

Adatfeldolgozó: OTP Bank NyRt. (központi cím: 1051 Budapest, Nádor u. 16., ügyfélszolgálat: +36-1/20/30/70-3666666, fax: +36-1-4735955 e-mail cím: adatvédelem@otpbank.hu)

Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://www.otpbank.hu/portal/hu/adatvedelem

Adatfeldolgozó igénybevételére azért kerül sor, mert átutalás esetén a fizetendő összeget Adatkezelő Adatfeldolgozónál vezetett bankszámlaszámára utalva kell megfizetni.

Adatfeldolgozó az alábbi adatokat kapja meg: 1. bankszámla tulajdonos neve 2. bankszámlaszám 3. számlavezető bank adatai

 

3.) SZÁMLÁZÁSI SZOLGÁLTATÁS (Számla szabályszerű kiállítása)

Adatfeldolgozó: KBOSS.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (KBOSS.hu Kft.) Elérhetőség:1031 Budapest, Záhony utca 7. E-mail: dpo@kboss.hu

Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el:

https://www.szamlazz.hu/adatvedelem/

Adatfeldolgozó igénybevételére a számla szabályszerű kiállításának és NAV felé történő továbbításának érdekében kerül sor.

Adatfeldolgozó az alábbi adatokat kapja meg: Számlázási név, lakcím/székhely, adószám, e-mailcím (amennyiben az a számlán szerepel)

 

4) ÜZENETEK FOGADÁSA, KÜLDÉSE

  1. Adatfeldolgozó: Messenger (Facebook)

Az adatkezelő adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://www.facebook.com/about/privacy/update

  1. Adatfeldolgozó: Skype Communications S.a.r.l. - Microsoft Corporation, Palo Alto California, USA

Az adatkezelő adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://privacy.microsoft.com/hu-hu/privacystatement

  1. Adatfeldolgozó: Zoom Video Communications Inc. 55 Almaden Blvd, Suite 600 San Jose, CA 95113

Az adatkezelő adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://zoom.us/privacy

  1. Adatfeldolgozó: Google Meets (Google Inc.,) Mountain View, California, USA 2.

Az Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://policies.google.com/privacy

Az Adatfeldolgozó igénybe vételére videóhívás, üzenetküldés érdekében kerül sor. Az üzenetküldés során adatközlő a nevén kívül egyéb, általa önkéntesen, eseti jelleggel megadott személyes adathoz is közölhet.

 

5.) E-MAILEK FOGADÁSA, KÜLDÉSE

Adatfeldolgozó: Google Inc., Mountain View, California, USA 2.

Az Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://policies.google.com/privacy

 Az Adatfeldolgozó a levelezéshez és abban szereplő adatokhoz való hozzáférés érdekében kerül igénybe vételre.

 

6.) KÖZÖSSÉGI OLDALAKON (Facebook, Instagram, Linkedin) VALÓ MEGJELENÉS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

1.Adatfeldolgozó: Facebook Inc., Menlo Park, California, USA (Facebook, Instagram)

Az Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://www.facebook.com/about/privacy/update https://www.facebook.com/help/instagram/155833707900388/

2.Adatfeldolgozó: Linkedin Corporation, Sunnyvale, CA, USA

Az Adatfeldolgozó adatkezelési tájékoztatója az alábbiakban érhető el: https://privacy.linkedin.com/gdpr

Az Adatfeldolgozó igénybe vételére az adatközlő nyilvános profiljához, - így a nyilvánosan megadott nevéhez és egyéb adataihoz - nyilvánosan tett kommentjéhez, megosztásaihoz és egy egyéb reakcióihoz való hozzáférés, továbbá a közösségi oldalon keresztül történő üzenetküldés érdekében kerül sor. A közösségi oldalon keresztül történő üzenetküldés során adatközlő a nevén kívül egyéb, általa önkéntesen, eseti jelleggel megadott személyes adathoz is közölhet.

 

II. ADATTOVÁBBÍTÁS MEGVALÓSULÁSA HARMADIK ORSZÁGBA:

Az Adatfeldolgozók közül a Google Inc (E-mail szolgáltatás, Üzenetküldés), a Facebook Inc. (Közösségépítés, üzenetküldés), Skype Communications S.a.r.l. (Videóhívás, üzenetküldés), Zoom Video Communications Inc. (Videohívás) és a Linkedin Corporation (Közösségépítés, üzenetküldés) székhelye harmadik országban (USA) található.

 

III. AUTOMATIZÁLT DÖNTÉSHOZATAL ÉS PROFLIALKOTÁS az oldalon nem történik.

 

IV. ADATBIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:

Adatkezelő az adatkezelési műveleteket úgy tervezi meg és hajtja végre, hogy azok a GDPR és az adatkezelésre vonatkozó egyéb jogszabályok alkalmazása során biztosítsák az érintettek magánszférájának védelmét. Adatkezelő gondoskodik az adatok biztonságáról, továbbá megteszi azokat a technikai és szervezési intézkedéseket és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek a GDPR, valamint az egyéb adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. Az Adatkezelő az adatokat kockázattal arányos intézkedésekkel védi, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen. Ennek keretében az Adatkezelő az érintett személyes adatait jelszóval védett és/vagy titkosított adatbázisban tárolja. Az Adatkezelő az adatokat a kockázattal arányos védelem keretében tűzfalakkal, antivírus programokkal, titkosító mechanizmusokkal védi.

 

V. AZ ÉRINTETT ADATKEZELÉSSEL KAPCSOLATOS JOGAI:

Az Érintett adatvédelmi jogait és jogorvoslati lehetőségeit, és azok korlátozásait részletesen a GDPR tartalmazza (különösen a GDPR 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21., 22., 77., 78., 79. és 82. cikkei). Érintett az adatairól bármikor tájékoztatást kérhet, bármikor kérelmezheti adatainak helyesbítését, törlését vagy kezelésük korlátozását, egyébiránt a jogos érdeken alapuló adatkezelés ellen tiltakozhat.

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb rendelkezéseket.

Az Adatkezelő különösen az alábbiakra hívja fel az Érintett figyelmét:

Érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak az Adatkezelő jogos érdekéből eredő kezelése ellen. Ebben az esetben az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha Adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak. Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, Érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon az Érintettre vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen. Ha Érintett tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

 

1.) TÁJÉKOZTATÁSHOZ VALÓ JOG:

Amennyiben az Adatkezelő az Érintettre vonatkozó személyes adatot kezel, az Adatkezelő köteles Érintettnek tájékoztatást nyújtani – az Érintett erre irányuló kérelme nélkül is – az adatkezelés legfontosabb jellemzőiről, így az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az Adatkezelő és képviselője személyéről és elérhetőségéről, az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségéről, a személyes adatok címzettjeiről, jogos érdeken alapuló adatkezelés esetén aaz Adatkezelő és/vagy harmadik fél jogos érdekéről, illetve az Érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogairól és jogorvoslati lehetőségeiről (ideértve a felügyeleti hatósághoz történő panasz benyújtásának jogát), továbbá, amennyiben nem Érintett az adatok forrása, úgy a személyes adatok forrásáról és az érintett személyes adatok kategóriáiról, amennyiben Érintett még nem rendelkezik ezekkel az információkkal. Az Adatkezelő ezt a tájékoztatást a jelen tájékoztatónak az Érintett rendelkezésre bocsátásával adja meg.

2.) HOZZÁFÉRÉSI JOG:

Érintett jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és az adatkezeléssel kapcsolatos egyes információkhoz hozzáférést kapjon, ideértve az adatkezelés céljait, az érintett személyes adatok kategóriáit, a személyes adatok címzettjeit, az adatkezelés (tervezett) időtartamát, az érintett jogait és jogorvoslati lehetőségeit (ideértve a felügyeleti hatósághoz történő panasz benyújtásának jogát), továbbá az adatok nem Érintettől való gyűjtése esetén ezek forrására vonatkozó információkat. Az Érintett kérése esetén az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az Érintett rendelkezésére bocsátja. Az Érintett által kért további másolatokért az Adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, ésszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha Érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információkat széles körben használt elektronikus formátumban kell rendelkezésre bocsátani, kivéve, ha Érintett másként kéri. A másolat igénylésére vonatkozó jog nem érintheti hátrányosan mások jogait és szabadságát.

3.) HELYESBÍTÉSHEZ VALÓ JOG:

Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse az Érintettre vonatkozó pontatlan személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, Érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.

4.) TÖRLÉSHEZ VALÓ JOG:

Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje az Érintettre vonatkozó személyes adatokat, az Adatkezelő pedig köteles arra, hogy az Érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, amennyiben bizonyos feltételek fennállnak. Többek között az Adatkezelő köteles törölni az Érintett kérésére személyes adatait, amennyiben a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték; amennyiben Érintett az adatkezelés alapját képező hozzájárulását visszavonja és az adatkezelésnek nincs más jogalapja; vagy a személyes adatokat jogellenesen kezelték; avagy Érintett tiltakozik az adatkezelés ellen és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre; a személyes adatokat az Adatkezelő alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell.

A fentiek nem alkalmazandók, amennyiben az adatkezelés szükséges: a) a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; b) a személyes adatok kezelését előíró, az Adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése céljából; c) a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, amennyiben a törléshez való jog valószínűsíthetően lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezt az adatkezelést; d) jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

5.) AZ ADATKEZELÉS KORLÁTOZÁSÁHOZ VALÓ JOG:

Érintett jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

  1. a) Érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az Adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;
  2. b) az adatkezelés jogellenes, és Érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  3. c) az Adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de Érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  4. d) Érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az Adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az Érintett jogos indokaival szemben. Ha az adatkezelés a fentiek alapján korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak az Érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni. Az adatkezelés Érintett által kért korlátozásának feloldása esetén az Adatkezelő Érintettet előzetesen tájékoztatja.

6.) TILTAKOZÁSHOZ VALÓ JOG:

Érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak az Adatkezelő jogos érdekéből eredő kezelése ellen. Ebben az esetben az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha az Adatkezelő bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az Érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak. Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, Érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon az Érintettre vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen. Ha Érintett tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

 

VI. PANASZTÉTELI JOG:

Érintett jogainak megsértése esetén panaszt nyújthat be az illetékes adatvédelmi felügyeleti hatóságnál (Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál; „NAIH”), és élhet bírósági jogorvoslati jogával. A NAIH elérhetőségei (Cím: 1125 Budapest Szilágyi Erzsébet fasor 22/C., Tel: +36 1 391 1400, Fax: +36-1-391-1410, Email: ugyfelszolgalat@naih.hu, Weboldal: http://naih.hu/).

 

VII. COOKIE-K (SÜTIK) KEZELÉSE:

  Adatkezelő egyebekben tájékoztatja az érintetteket, hogy a honlapon cookie-kat, más néven sütiket használ. A sütik olyan file-ok, amelyek információt tárolnak az érintett webes böngészőjében. A süti a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. A sütik által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és személyre szabott tartalmat kapnak. A sütik kényelmesebbé teszik a böngészést. A sütik segítségével a weboldalak üzemeltetői anonim statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. A legtöbb süti nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek.

A honlapok az alábbi fajtájú sütiket használhatják:

Ideiglenes sütik, melyek addig maradnak az érintett eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.

Állandó sütik, melyek az érintett webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Érintett nem törli.

Harmadik féltől származó sütik, melyeket harmadik fél helyez el az érintettnél. (pl. Google Analitycs). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

A sütik az alábbiak szerint is csoportosíthatók:

a) Elengedhetetlen munkamenet sütik: Használatuk elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

b.) Analitikai vagy teljesítményfigyelő sütik: Ezek segítenek abban, hogy Adatkezelő megkülönböztethesse a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsön arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a honlapon. Nem gyűjtenek érintettet azonosítani képes információkat, hiszen az adatokat összesítve és névtelenül tárolják.

c.) Funkcionális sütik: E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg érintett a honlapot, vagy az általa korábban megadott, és tárolni kért adatait. Ezek a sütik nem követik nyomon az érintett más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket érintett megosztott.

d.) Célzott vagy reklám sütik: Ezek segítségével a honlap az érintett érdeklődési körének leginkább megfelelő információt tud nyújtani. Ehhez az érintett kifejezett belegyezése szükséges, hiszen ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól. Jelen honlap az IP címet, a látogatás időpontját, a látogatott oldalt, a látogató országát, a böngésző verziószámát és az operációs rendszer típusát rögzíti analitikai és biztonsági okokból kifolyólag. Erre a jogos érdekek érvényesítése, megfelelő színvonalú szolgáltatásnyújtás érdekében, illetve analitikai okokból van szükség.

Adatkezelő a sütiket az Eker tv., az Info tv. és a GDPR előírásainak megfelelően használja.

Azon honlapoknak, - így az Adatkezelő által üzemeltetett weblapnak - melyek az Európai Unión belül működnek, a sütik használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük. A sütiket a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a sütik elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor sütit küld az eszközre.

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy e fájlok letiltása vagy korlátozása ronthatja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkcionalitásában is. A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállítások érdekében Adatkezelő kéri, hogy érintett használja keresője “Segítség” vagy „Súgó” menüjét, illetve kattintson az alábbi, esetében releváns linkre:

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/hu-hu/help/17442/windows-internetexplorer-delete-manage-cookies

Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/products/firefox/protect-yourprivacy/cookies

Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en

Safari: https://support.apple.com/kb/PH5042?locale=en_US

Mozilla: https://support.mozilla.org/hu/kb/weboldalak-altal-elhelyezett-sutik-torleseszamito