Mi is az a coaching?

Talán egyszerűbb onnan megragadni, hogy mi nem. A coaching nem tanácsadás, nem tréning, nem pszichoterápia. Akkor micsoda? Energia, megoldásfókusz, változás, fejlődés.

Az ügyfelek nem terápiára jönnek hozzám, hanem egy megoldásfókuszú beszélgetésre, ahol partneri viszonyban dolgozunk együtt. Az üléseink során a fő eszköz a kérdezéstechnika. Coach-ként a beszélgetések során az ügyfeleim saját erőforrásaira támaszkodva támogatom őket a fejlődésben

“A coaching nem varázslat, azonban varázslatos.”
Ahhoz, hogy működjön, kell az ügyfél, én, a coach “csak” elgondolkoztatok, eszközöket adok.
A coaching nekem a jövőt jelenti. Támogatni az ügyfeleimet az ülések során, hogy haladjanak a céljaik felé.
Neked mi jelenti a jövőt? Mi a te jövőd?
A coachingnak nagyon sokféle területe létezik, a business coaching egy a sok közül. Én ezen a területen dolgozom, fő irányvonalam a vezetői coaching, amely elsősorban vezetéssel kapcsolatos témákra irányul, fő célkitűzése pedig a vezetői teljesítmény növelése.
A coaching folyamat célja tehát ebben az esetben leginkább a vezetői kompetenciák fejlesztése, de nem kizárólagosan.
Gyakran felmerülő téma még az új munkakörbe történő beilleszkedés, az időgazdálkodás, a munka és magánélet egyensúlya, a coaching szemléletű/helyzetfüggő vezetésre való felkészülés, a kiégés, a stresszkezelés, a szintlépés vagy éppen a munkahelyi konfliktuskezelés.
Ebből a felsorolásból is jól látható, hogy minden hiedelemmel ellentétben a Business Coaching nem csak a vállalati vezetők, cégirányítók kizárólagos fejlődési, tanulási folyamata.
Minden coaching folyamatnak része az önismeret fejlesztése is, azonban vannak olyan szituációk, ahol a cél is ezzel hozható összefüggésbe. Vezetőknek elengedhetetlen, hogy pontos, átfogó képpel rendelkezzenek önmaguk működéséről ahhoz, hogy fejlődni tudjanak és hitelesen tudják végezni a mindennapi feladataikat.
Négylábú asszisztensekkel
Ennek egyik lehetséges módja az állatok bevonása. Sok felismerést hoz a kutyákkal történő közös munka arról, hogy milyenek az egyén emberi kapcsolatai, temperamentuma, működésmódja. Ez remek alap lehet a szociális és mentalizációs képességek, illetve az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez.
 
 
Egy állat hatására az emberek nyitottabbá válnak, nő a biztonságérzetük. Ebből következik, hogy csupán már jelenlétük is segíti az egyéni vagy csoportos munkát. Az állatokkal való kapcsolat folyamán a résztvevő(k) kommunikációs jelzéseire azonnal könnyen értelmezhető válasz jön, így könnyebb rájönni a cselekedetek és következményeik összefüggésére.
 
Ha úgy érzed, hogy számodra segítség lehet az állatasszisztált coaching, nálam erre is lehetőség van. Ehhez az én kutyáimat, hívom segítségül, akik tanuló terápiás kutyák, valamint vizsgázott terápiás kutyákat és felvezetőiket.
Én a vezetői készségfejlesztő coaching során végigkísérem az ügyfeleimet a változás teljes folyamatán. A diagnózistól indulva egészen addig, amíg a tanultakat, a felismeréseiket be nem tudják építeni a mindennapi munkájukba. Olyan módszereket is megismertetek velük, amelyekkel fejleszteni tudják saját és beosztottjaik készségeit is.