« Blog

Mit tehetsz, ha minden bizonytalan?

Pados Eszter | 2022.10.18
Egyre többen osztják meg, mennyire változik minden és egyúttal kerülnek olyan helyzetbe, ami számukra is homályos, és talán nem kilátástalan, de mindenképp hatással van a mindennapjainkra, döntéseinkre, s ezáltal az életünkre.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy téged ez elkerüljön, vagy legalábbis kisebb mértékben érintsen?

  1. Erősítsd meg önmagad!

Ha eddig nem tetted, akkor most érdemes az erősségeidre fókuszálnod. Számtalanszor látjuk (biztos vagyok benne, hogy te is így vagy ezzel), hogy egy csodálatos ember nem értékeli önmagát, nem tud előre lépni, nem képviseli a gondolatait, inkább elbújik csendben, vagy másokra hagyja a gondolatait… 

  1. Tűzz ki célokat! 

A bizonytalanság és a váratlan helyzetek ellen azzal tudsz védekezni és egyúttal erősíteni önmagad, ha világos, tiszta célokkal rendelkezel. E mellett az álmaidról is készíthetsz listát, akár egy montázst, használd ki a vizualitás erejét! Egyszerre ne vállalj sokat, tehát ha három nem túl messzi célt kitűzöl, az szuper. Ezek legyenek jól meghatározottak, mérhetőek, reálisak és időkorláthoz kötöttek. Határozz meg hozzájuk kis lépéseket, és hetente nézz rá , hogy haladsz. Minden apró sikert ünnepelj meg, veregesd meg a vállad, dicsérd meg önmagad azért, amit elérsz, ez segít fenntartani a motivációd!

  1. Keress kihívásokat, új lehetőségeket!

Ha úgy érzed, kicsit fásult vagy, a folyamatos változás pedig még jobban felőrölne, érdemes új dolgokat kipróbálnod. Lehet ez egy új könyv, egy más stílusú film, de éppen egy új kompetencia kialakítása. Például megtanulsz egy új nyelvet, sakkozni, síelni stb.

Ez az újdonságokon túl abban is segít, hogy motiváljon téged, valamint a határaid is új szintet léphetnek!

+1 Figyeld meg, mi motivál!

Ha csak a fenti pontokat megnézed, fel fogod fedezni, hol vagy te magad negatív hatással önmagadra, de éppúgy a másik oldalt is. A társaság, amelynek tagja vagy, a baráti, szakmai kör, a családod, mindannyian melletted vannak, helyezd a hangsúlyt arra és azokra a pontokra, eseményekre, pillanatokra, amelyek erőt adnak számodra.

 

És még valami... Merj segítséget kérni! 

A bizonytalanság okozta feszültség, stressz, motiválatlanság, erőtlenség éppúgy emberi érzelem, mint a boldogság, öröm, nem jó azt feltételezni és elvárni önmagunktól, hogy mindig csak a pozitív oldalon álljon a mérleg. Teljesen rendben van, ha egy esemény, egy időszak megvisel, az azonban már rajtad áll, hogyan kezeled azt, és mit teszel a későbbiekben. 

Egy coaching folyamata során a felmerülő akadályaiddal, problémáiddal foglalkozunk, amelyek lehetnek éppen magánéleti, valamint karrierben előfordulóak is. Oldd fel a benned lévő bizonytalanságot, erősítsd meg önmagad, hogy magabiztosan nézz szembe minden váratlannal! 

Nézz bele az “ÉN” elnevezésű  e-learning anyagba, amely kifejezetten az önismeret, személyes hatékonyság és önbizalom területén tud támogatást adni neked, Tusori Eszter pszichológus kollégámmal közösen készítettük számodra sok szeretettel. Itt nézheted meg!