« Blog

Nem is tudom milyen címet adjak most ...

Pados Eszter | 2022.07.07
Komolyan nem, úgyhogy ha valami frappáns eszetekbe jut, írjátok meg bátran. Lesz ebben a blogbejegyzésben sok minden, bodyshaming, önbecsülés, ítélkezés, elfogadás, tanácsadói kiakadás és önvallomás, ami azt érzem, már nem nekem gyógyító írás, hanem inspirációnak szánom, hogy hölgyek, legyetek bátran önmagatok és küldjétek el melegebb éghajlatra azokat, akik hajszálnyit is úgy érzik, minősíthetnek titeket.

A konkrét eset, ami ezt a posztot életre hívta egy szín és öltözködési tanácsadó posztja volt. Egy pszichológus ismerős kommentelt alá, hogy milyen igaz és remek írás, így gondoltam elolvasom. Mondanám, hogy hiba volt, de nem, mert oda is írtam egy rövidke kommentet, és végülis ezért írom most a blogot, tehát mégsem. Lelövöm a poént. A poszt írója és a pszichológus is jobb lenne, ha visszaadná a végzettségét és mással kezdene el foglalkozni, nem kell mindenáron a támogató szakmában  lennie annak, akiből hiányzik az empátia. (Ne keressétek, azóta törölve lett, lehet elgondolkozott, hogy árt a biznisznek vele...naívan azt hihetjük, talán a tartalmát is átgondolta...)

A poszt valahogy így kezdődött: nem kell mindenkinek rövidnadrágot hordania, pláne nem a körte testalkatúaknak, viseljenek inkább mást, amiben kevésbé látszanak az előnytelen vonásaik.

Aha, bodyshaming 2022-ben, ráadásul egy olyan nőtől, aki nőknek ad öltözködési tanácsot. Nagy tapsot neki, vagy inkább mégsem.

Körte is vagyok, 3 gyermekem is van, kezdek ráncosodni, öregségi foltjaim vannak, a harmadik fiam születése óta a rendsszeres sporr nem az életem része ( a rendszertelen se igazán a covid óta, de ez egy másik kérdés) és most én mégis bátran idebiggyesztek egy rövidnacis képet. Tudom, kicsit csalás, mert nadrágszoknya, de pont az ilyen és ehhez hasonló őstehetséges lélektiprók miatt nem igazán van rövidnadrág a szekrényemben. Igen, bátran. Mert ez a test visz végig az élet kis és nagy kalandjain, bírt ki hihetetlen megpróbáltatásokat és remélem még fog is, és hálás vagyok neki érte és tisztelem. Oké, tisztelhetném jobban. :-D De a lényeg, hogy kapott már tőlem már annyi szidalmazást, hogy amit kívülről gondol bárki, már tökre lepereg.  Nem volt ez mindig így. Szerintem minden nőnek, a legszebbeknek is van pár rossz élményes megjegyzés az emlékes fiókban. Én nem tudom, hogy nekem a többiekéhez sok vagy kevés jutott, mindegy is, volt dolgom bőven vele, már egész kiskoromban keményen elkezdték aláásni az önbecsülésem a hozzám legközelebb állók: popsikás vagy, vastag combú, sose leszel nádszál alkat, stb. Aztán jött a suli, ahol az én popsimat 4-esre, míg a barátnőmét ötösre pontozta a srác, akiért oda voltam. Majd a gimi és fiatal felnőttkor, ahol több ízben is az aktuális pasi haverja közölte a nagy love közepén, hogy ugyanmár hogy lehetsz vele, hiszen kövér... Nyilván tudnám tovább sorolni, tök felesleges, hiszen mind ismerünk ilyen, ehhez hasonló és még ilyenebb sztorikat.  Sőt, HR-esként tlaálkoztam olyan vezetővel, aki nem akarta felvenni a tökéletes jelöltet a súlytöblete miatt, mondván, biztosan lusta. Tehát társadalmunk igencsak át van itatva ezzel a témával.

Na már most nagyon téves elképzelés kívülről várni az elismerést bízva abban, hogy ettől érezzük jól magunkat a bőrünkben. Mert hiába jön, úgysem halljuk meg, ha a saját fejünkben nem vagyunk rendben. Ha önmagunk reális testképe, önszeretete, önbecsülése csorbult, ember legyen a talpán bármelyik fancy önbizalom erősítő mém gyártó, aki arra vállalkozik, hogy segít kihúzni minket ebből. Erről eszembe jutott egy blogposzt, amit korábban írtam hasonló témában, de ha elkattintasz, majd klikkelj ide is vissza, mert még van pár gondolatom ezzel akpcsolatban.

Korábban írtam a női önbesülésről Elegáns nőiesség címmel, ami itt elérhető.

Az önbizalom az nem olyan, hogy akinek van, mindig van, akinek nincs, meg majd talán lesz, ha dolgozik önmagát. Ez is amolyan csinálós műfaj. Mint a hasizom. Ha edzel, kockás lesz, ha nem, akkor nem. Az önbizalmaddal is, ha foglalkozol, teszel érte, tudatosan figyelsz a szinten tartásra, működni fog, ha nem, akkor lehet, hogy rének majd meglepetések.

Az önbizalom nagyon sok mindenből áll. Önismeret, önbecsülés, önszeretet, önmagunkba vetett hit, hozott minták, stb. Azt kell mondjam, hogy bármennyire szeretnék sok ügyfelet, az a nagy helyzet, hogy őszinte leszek: ha a múltban akadt el valami, azon csak a terápia segít. Sem a ráolvasás, sem az ingázás, sem a tükör előtti mantrázás és sorolhatnám a kuruzslós millió ötletet, amit már hallottam, nem fog működni. A vasárnap délutáni egy alkalmas családállítás se. Komolyan. Megoldásfókuszú pszichológus, klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter.  Az e-mentorálás fül alatt található tréningek közül is sok tananyagban, külön leckékben foglalkozunk az önbecsüléssel és önismerettel. Ezek mind fejleszthetőek akár egyedül is. Azonban az önszeretetünk a gyermekkorunkból ered, tehát ha onnan ered az önbizalomhiány, akkor azt érdemes szakemberre bízni.

A Body shaming, röviden testszégyenítés a másik ember testalkata, testsúlya, kinézete vagy bármely más testi tulajdonsága miatti kritizálását, megszégyenítését jelenti.  A body shaming a lelki erőszak egyik fajtája, akár szavakkal, írásban, nézéssel vagy más metakommikációs eszközökkel követik el, és a viccelődéstől a kritizálásig, az előítélettől a diszkriminációig sokféle módon megnyilvánulhat. Ahhoz, hogy ez leperegjen, mármint ne érdekeljen ki mit gondol rólad, a külsődről meg kell erősítened önmagad, hogy ne tudj kibillenni a lelki egyensúlyodból. Ez leírva könnyű. A valóságban pedig piszok nehéz, tudom. Maradjunk annyiban, én is úton vagyok. Nem idén fogtok velem sem bikiniben találkozni a strandon, de ennek inkább az az oka, hogy miben érzem komfortosan magam és miben nem, nem azért mert érdekelne, hogy bárki bármit mond a testemre.  És ez a lényeg. Nincs szín és testalkat rendőrség. Ha meleged van, nem kell hosszú nadrága bújtatni magad. Hidd el, bármilyen idomokkal vagy megáldva, az minden ruhában látszani fog, max optikailag lehet csalni kicsit egy jól megválasztott darabbal. Tehát ha meleged van, rövid nacira és bikinire fel! Tényleg!

Amit soha ne felejts el:

Olyan, mint a fogmosás, minden nap, rendszeresen kell az önbizalmad erősítésével foglalkoznod. Időről időre kellenek a megerősítő gyakorlatok, pl: mi az ami jól működik, mi az ami jobban működhetne az életedben. Ha megtanulod felépíteni, hamarabb kijössz bármilyen negatív helyzetből. Tudatosság kell, tudd, hogy bármikor elkezdheted, tudsz változtatni a jelenlegi helyzeteden pozitív irányba! Ha nem tiszteled magad, hogyan várod ezt el másoktól? Keresd meg a szerethető dolgaidat, kezd el értékelni, amid van. Legyél te a főszereplő az életedben, nem önzés, ha jól érzed megad és empatikus vagy magaddal szemben is. Elsősorban rólad szóljon az életed! 

KI AKAROK ÁLLNI ÖNMAGAMÉRT!