« Blog

Az MBTI teszt margórája avagy milyen erő lakozhat egy anyósban

Pados Eszter | 2021.10.28
Sokan tudjátok, hogy kedvelem a személyiségtipológiát, sosem tagadtam, hogy az önismeret fontos alappillére, de nem úgy, hogy címkézünk, hanem önreflexíven átgondoljuk magunkra nézve és felismerjük, hogy mások másmilyenek és ezzel elméletileg növekszik az empátiánk, ha tudjuk a világot más szemmel is nézni.

Ezek után nagyon szomorú, hogy kiválasztási folyamatokban, közigazgatási szerveknél, HR osztályok százain előfordul. Sőt, olyat is láttam, ahol valakit elutasítottak egy kiválasztási folyamatban, mert nem passzol a csapatba. Vagy olyat, hogy belépést követően kellett kitölteni, és egy Excelbe beírva, ahol a többi kolléga "eredménye" is fel volt tűntetve. Neogy azt higgyétek ám, hogy ezek "zug" cégek, meg kis kkv-k, simán nagy multik "profi" háeresei is bejátsszák az ilyet. 

Na, de amit mindenki tud, az MBTI-ról, hogy Jung elméletén alapul. Azt kevesebben, hogy konkrétan egy rajongója dolgozta ki, Jungnak magának semmi köze sincs hozzá. 

 

Isabel Myers (1897-1980) és édesanyja, Katharine Cook Briggs (1875-1968), a Myers-Briggs Type Indicator® eszköz/módszer fejlesztője, közös elképzelésük volt. Lehetővé akarták tenni az egyének növekedését, az egészséges személyiségek egyéni különbségeinek megértése és értékelése révén, valamint a harmónia és a termelékenység fokozását a különböző csoportokban. (Az anya-lánya csapattal kapcsolatos további részletekért lásd: Katharine and Isabel: Mother's Light, Daughter's Journey by Frances Wright Saunders.)

Isabel

Fiatal lány korától kezdve Katharine Briggs víziója az volt, hogy megértse az emberi fejlődést, és felfedezze azokat a kulcsokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden egyén teljes mértékben kiaknázza képességeit. (Ez a hivatalos verzió) Megfigyelte a személyiségbeli különbségeket az őt körülvevő világ egészséges, hatékony emberei között, és elhatározta, hogy megérti és leírja a különbségek eredetét és okait. (https://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/isabel-briggs-myers.htm)

A teszt, melyet magyarul a neten el lehet érni különböző hosszúságban viselkedés alapú. Ez már önmaggában is necces, hiszen a viselkedés nagyon sok mindentől függ, hangulat, helyszín, szituáció, körülöttünk lévő emebrek, állatok, stb.

Miután éveken át fokozatosan megalkotta saját megfogalmazásait, felfedezte és átvette C. G. Jung Psychological Types című könyvében megfogalmazott gondolatait és kereteit. Élete hátralévő részében Jung műveinek tanulmányozására összpontosított, és arra törekedett, hogy az ő elképzeléseinek megismerésében és alkalmazásában rejlő potenciális előnyöket a világban hozza. Katharine és Isabel 1923-ban találkoztak Jung ötleteivel. Úgy döntöttek, hogy ötletei olyan erősek, hogy segíthetnek az embereknek jobb döntéseket hozni az életükben, és konstruktív módon felhasználni az egyéni különbségeket. Így kezdték el a két évtizedes "típusfigyelést".

Miután több éven át kiegészítette Jung megfigyeléseit, Isabel Myers, (a Swarthmore College-ban végzett), papír-ceruza kérdőívet kezdett készíteni a típus felmérésére. Az MBTI® műszert a következő három évtizedben fejlesztették ki, miközben több ezer embertől gyűjtöttek adatot a kutatáshoz. Az MBTI-eszköz kutatása a mai napig folytatódott, és évente több tucat cikk jelenik meg.

Jung és Myers típusleírásai megragadják a típusok lényegét. Az MBTI kérdőív segít az embereknek azonosítani a leginkább megfelelő típust. Rámutat az embereknek egy leírásra, hogy "próbálja fel a méretet". Ez volt az első lépés abban, hogy segítsünk az embereknek meghatározni a számukra legmegfelelőbb típust.

Bár az MBTI a jungi elméleten alapul, valójában Isabel Myers elmélete volt a teszt felépítése mögött.

Például Jung elméletében nincs „ítélet-érzékelés” dimenzió (J vs. P), ez Myers és Briggs alkotása volt. Tehát az MBTI elméletével és felépítésével is vannak problémák szakértők szerint.

Vajon volt-e Jungnak véleménye Myers munkásságáról? Hiszen egy időben éltek, C. G. Jung 1961-ben halt meg...  Azon információk szerint, amelyek jelenleg az interneten felkutathatóak, nem rajongott ezért a rendszerért. ( Egy példa ennek összefoglalásáról: https://steve.myers.co/the-misleading-letter-from-jung-on-myers-briggs-typology/ )

Mi mindenre képes egy anyós, ha nem tetszik neki a veje? :-D

Katharine Cook Briggs,( Isabel Briggs Myers édesanyja) mikor találkozott a vejével, elbizonytalanodott vele kapcsolatban. Észrevette, hogy a férfi egészen másként viselkedik, mint azok, akikkel korábban találkozott. Tehát arra a következtetésre jutott, hogy az emberekben úgy tűnik, van némi különbség. Ahhoz, hogy többet megtudjon erről a feltételezésről, Cook Briggs elkezdett információ után kutatni és sokat olvasott a témában. Pszichológiával és történelemkönyvekkel foglalkozott. Végül elkezdett szilárd véleményt formálni az egyéni különbségekről. Véleménye tovább erősödött, amikor elolvasta a Psychological Types angol nyelvű változatát, egy Jung nevű svájci pszichiáter könyvét. Tehát innen fúj a szél...

Katharine

 

Természetesen az, hogy mi volt a motiváció ennek a kutatásnak az elindításában, semmit sem von le a későbbi értékéből. Azt gondolom, hogy a szakmai vitathatóság mellett hihetetlen energiát, munkát tett bele az anya-lánya páros, és méltán váltak híressé, lássuk be, talán a világon legelterjedtebb, ingyenesen elérhető személyiségtipológiai módszertant tudhatják magukénak.

Ahogyan az elején is említettem, és nemcsak az MBTI-ra vonatkozik, megfelelő önreflexióval használva lehet jól használni. Segít önmagunk és mások jobb megértésében. Segíthet eredményesen kezelni a konfliktusokat. Segít feltérképezni az erősségeket és fejlesztendő területeket, vagy akár rálátást biztosít arra, milyen területeket érdemes elkerülni és melyekkel érdemes többet próbálkozni a kudarc kerülés és a sikerek elérése érdekében.

Ha szeretnéd jobban érteni a magad és mások működését, kommunikációs stratégiáit, két lehetőséged is van.

Komplex e-learning tananyagunk: https://mentoring-sunshinycoaching.com/fejezetek/14,/szemelyes_hatekonysag_konfliktuskezeles_a_gyakorlatban

Önfejlesztő klubunk: https://padoseszter.hu/onfejleszto-mentoring/