« Blog

Az alapvetően boldog élet titka

Pados Eszter | 2021.05.13
Már az elején lelövöm a poént, miközben reménykedek, hogy tovább olvasol...Nyilván a kommunikáció. Amihez mindenki ért és közben pedig nagyon kevesen. Miért is?

Azért, mert első pontban szuper önismeret kell hozzá. Ezer meg egy kommunikációs tréning, és mit sem érnek, mert a legalapvetőbb építőelemet kihagyják. Ha fejleszted az önismeretedet - nem, nem azzal , hogy elolvasol egy könyvet, vagy megnézel egy hangzatos videót, hanem tényleg, megdolgozol érte, és kidolgozod, amit kell -  akkor elérheted, hogy lesz szuper kommunikációs készségel és egészséges önbecsüléssel.  Hatalmas jelentősége van annak, hogy reálisan lássuk önmagunkat, arról is legyen információnk, hogy a környezetünk hogyan vélekedik rólunk, mit lát belőlük. 

Majd második pontként ezt követően mások ismerete. Az, hogy fel tudd térképezni, a másiknak mik a mozgatórugói. Enélkül nincsen se "interpersonal skill", se asszertív kommunikáció. Sőt, enélkül nincsen személyes hatékonyság, sem eredményes konfliktuskezelés sem. 

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Önismeret témában írtam korábban már blogcikkeket, és mindenki tudja rólam, hogy nem szeretem ismételni önmagam, tehát itt elérheted: https://mentoring-sunshinycoaching.com/blog/30_te_ismered_onmagad_1_resz

Nagyon fontos, hogy a boldog élethez, a vidám, mondhatni felhőtlen családi élethez, a sikeres karrierhez az alapoknak rendben kell lenniük. Kommunikáció szakos bölcsészként hiába tanultam több tucat kommunikációs modellt, a lexikális tudáson kívül sokra nem mentem velük. Sőt, a múltkor megtaláltam egy szigorlati tétel kidolgozó jegyzetemet, amit kézzel írtam. Nem fogok hazudni, egy betű se volt ismerős, pedig az én kézírásom volt rajta. Ahhoz, hogy fejlődni tudj, tapasztalat kell és élmények, melyekre önreflexíven ránézve tudsz előre menni az utadon. A saját és mások működésének megértéséhez szuper szakirodalom, videók, tananyagok elérhetőek. Ha viszont valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk, akkor cselekedni kell, hiszen változás csak abból lesz, ha valamit másképp kezdesz el végrehajtani, mint eddig. Mondok egy nagyon egyszerű példát. Minden reggel 5 perccel hamarabb felkelsz és nem a telefonodhoz nyúlsz először, hanem megiszod úgy a reggeli kávét, teát, vizet, gyümölcslét, whatever, hogy csak kinézel az ablakon és figyeled a fákat, madarakat, rendezed a gondolataidat, ne adj isten, meditálsz is pár percet, hidd el, másképp fog telni a napod. 

Ehhez bátorság kell, valamit másképp csinálni, mint ahogy megszoktad. Változtatni az életedben robotpilótaként működő rutinokon. De ha van egy célod, vagy akár több, ami felé szeretnél haladni, de épp úgy érzed, hogy zsákutcába jutottál, megéri megnézni, hogy milyen egyéb lehetőségeid vannak. Apropó bátorság. Aki már dolgozott velem, tudja, hogy sokszor ajánlok magam helyett másik szakembert. Pont a múltkor az egyik mentor konzin is ez történt. Mondtam is a diáknak, hogy lehet, nem ez a  legjobb üzleti döntés, de én így érzem korrektnek. Adott témában tudok magamnál jobbat, ráadásul a kérdés is olyan volt, ami nekem nem a  szívem csücske. Jeleztem, hogy természetesen elvállalom, ha ragaszkodik hozzám, de szerintem más többet tudna adni, jobban tudná őt támogatni az adott elakadásában. Megint eszembe jutott, hogy sokszor látom, szakemberek elvállalnak olyasmit, amihez nem értenek, sőt, akár kompetencia határ átlépés is történik. Ilyenkor mindig foglalkoztat a gondolat, hogy nyereségvágy, butaság vagy a Dunning-Kruger jelenség "áldozata" -e az illető.  (A Dunning–Kruger-hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.) Vagy akár támogató szakmában a túlzott segíteni akarás. Hogy ne ő akarjon mindent megoldani. Először is ismerje fel, ha nem ő a megfelelő támogató szakember. A másik, hogy az esetek többségében a segítség csak a "létra tartása", amikor hagyjuk az ügyfelet a saját erejében, tempójában, felelősségvállalásában megmászni a falat. Nyilván, ha valaki olyat vállal el, amit etikailag és szakmailag sem kellene, az gáz, de nem igazán lehet mit tenni ellene, a tudatos vásárlói attitűddel kivédhető, hogy egy kuruzsló bankszámláját növelje az ember. És igen, a legnagyobb jóindulattal és önmagába vetett hittel is lehet valaki kuruzsló, úgyhogy csak óvatosan!

NA, de visszatérve az eredeti gondolathoz, a boldog élethez, az önismerethez és a kommunikációhoz, illetve a csapatjátékos attiűdhöz, miszerint én sem vagyok a bölcsek kövének örzője. Az e-learning tananyagaim többsége úgy készül el, hogy bevonok szakembereket, melynek pont ez az oka, a lehető legtöbbet adni. Emellett mindig fontos a megoldásfókuszú, coachos szemlélet. Azt, hogy ne csak egy kiselőadást kapjatok, hanem gyakorlatokat, amiket ha végig csináltok magatokon, nagy felismeréseket hoznak. Tényleg. Kipróbáltam. Nem a levegőbe beszélek...;-) HA kíváncsi vagy, az E-mentorálás fülön elérsz ingyenes leckéket, demókat, illetve a Konfliktuskezelés tréning béta verzióját most egy ebéd áráért megkaphatod: https://mentoring-sunshinycoaching.com/e_mentoralas