« Blog

Te ismered önmagad? – 1. rész

2019.01.09
Kezdjük azzal, hogy szerintem miért fontos az önismeret. Azért, mert magunkkal töltjük a legtöbb időt, mégis magunkkal, az “én”-ünkkel foglalkozunk tudatosan a legkevesebbet. Ha véletlenül egyedül is vagyunk és épp lenne időnk “tükörbe nézni”, akkor is inkább általában a telefonunkat nyomkodjuk. Dr. Buda Lászlótól és Vecsi H. Miklóstól is nemrég hallottam azt a gondolatot, hogy nem tudunk a csendünkkel lenni. Érdemes egy pillanatra megállni és ezen elgondolkodni, magunkba nézni.

Kezdjük azzal, hogy szerintem miért fontos az önismeret. Azért, mert magunkkal töltjük a legtöbb időt, mégis magunkkal, az “én”-ünkkel foglalkozunk tudatosan a legkevesebbet. Ha véletlenül egyedül is vagyunk és épp lenne időnk “tükörbe nézni”, akkor is inkább általában a telefonunkat nyomkodjuk. Dr. Buda Lászlótól és Vecsi H. Miklóstól is nemrég hallottam azt a gondolatot, hogy nem tudunk a csendünkkel lenni. Érdemes egy pillanatra megállni és ezen elgondolkodni, magunkba nézni.

A személyiségfejlesztés és a hatékony kommunikáció alapja a megfelelő önismeret.

Sokan olvasnak ilyen olyan cikkeket, könyveket, önfeljesztés témakörben, hamis illúzióba ringatva önmagukat, hogy tettek valamit magukért, pedig sok esetben nem, hiszen a változáshoz cselekedni is kell. Elemi ösztönünk az állandóra, biztosan ismertre való törekvés, ezért nehéz kilépni a komfortzónánkból. Ahhoz, hogy fejlődjünk, ahhoz viszont cselekedni kell, másképp nem lesz változás. (A változásrl egy másik blogcikkemben írtam már.)

Azért jó tudatosítani önmagunk alapvető viselkedési mintáit, kompetenciáinkat, rendszeresen újra megvizsgálni önmagunkat és a környezetünket, hogy a lehető legkevesebb esetben vezéreljen minket a tudatalattink, a hozott programjaink, hitrendszreink. Emeleltt, ha mégis felismerjük, hogy ezek szerint cselekedtünk, átgondoljuk, hogyan változtathatnánk rajta.

Hogyan jön ide a kommunikáció? Mert az egész életünk erről szól. Onnantól kezdve, hogy megszületünk, az első sírásunk is kommunikáció… egészen a halálos ágyunkig. Mégis ritkán csináljuk jól. Pedig mennyi könyv, tréning workshop, eszköz áll a rendelkezésünkre…

Azért tartom fontosnak önmagunk ismerete mellett a különböző személyiségtipológiák alapján legalább nagyjából belőni a környezetünkben élő emberek “típusát”, mert így hatékonyabban tudjuk egymást megérteni. Nagyon egyszerű példa: lehet, hogy az én igényem a cirádás körmondatos levelek írása, de lehet, hogy a fogadó fél ettől a falra mászik, én pedig megsértődök, ha csak annyit válaszol a barokkos körmondataimra, hogy ok, pedig nem bunkó akart lenni (valószínűleg), hanem csak szimplán ő másképp működik, mint én…

Önmagunk és mások megismerését, megértését is segíti, ha használjuk a pszichológia által felhalmozott tudást. Számos olyan teszt létezik, amelyek segítenek ebben. Az alábbiakban mutatok ezek közül néhányat (fizetőst és ingyenest is), melyek segítik önmagunk és környezetünk jobb megértését is. Ezek használhatóak mind a privát életünkben, mind pedig munkahelyi környezetben. Amit kifejezetten munkahelyi stílus vizsgálatra, feljesztési alapnak javasolok, ott jelezni fogom, illetve azt is, hogy mi az, ami szerintem kiváló vezetőfejlesztés esetén is.

A lista teljesen szubjektív, senki sem támogatta a létrejöttét, a benne szereplő cégeket nem tájékoztattam róla, hogy írni fogok róluk. A 10 éves szakmai tapasztalatom során megismerteket foglaltam össze.

1.) Az egyik legismertebb az MBTI. Általános, jól érthető, bár a sok típus miatt esetleg kevésbé jól átlátható a sajátunkon mellett a többi típus. Ez ingyenesen elérhető bárki számára.

http://digitalispszichologia.hu/tesztek/mbti-teszt?fbclid=IwAR00aC3ZdCFXEA7fn16YuXByuRLpjmrN9RfvGHQ2Z3xZRaiCkSUIayeuB7w

2.) DISC, azaz a 4 szín.

https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/?fbclid=IwAR2S3yLa-923dZW5Qdj0ZqSJSyIzBXFord6IxY_EjYHXQU1QkLz9lvS0d1w

A Develor biztosan tart Insights néven ilyen tréningeket, interneten elérhetőek. Biztosan van más is, aki tart hasonlót, én őket ismerem, az ő általuk tartott tréningen vettem már részt, így őket merem jó szívvel ajánlani.

Én egyéni vezetőfejlesztés, business coaching folyamaton belül szoktam egyénre szabott tréninget tartani.

3.) Polgár Lili Örömterápia c. könyvében van egy jó “driver teszt” és kiértékelés, hírlevélben is küldte már ki. Az a lényeg, hogy mi mozgat bennünket a tudatalattink által, mikor cselekszünk, ahogyan működünk. A gyermekkorban kialakult viselkedésmintáink, ha engedjük, robotpilótaként visznek minket. A híres kanadai pszichiáter, Erich Berne, egy film forgatókönyvéhez hasonlítja működésünket, amely megszabja a szereplők mit tegyenek. Amikor figyelünk és tudatosan alakítjuk viselkedésünket, akkor kevésbé, de ha sietünk vagy komoly nyomás alatt vagyunk, akkor előtérbe kerülnek. Gyakorlatokkal kikapcsolhatjuk, háttérbe szoríthatjuk a robotpilótát és átvehetjük az irányítást.

4.) Karrier szempontú teszt az Emiero. Az MBTI az alapja.

http://www.emiero.hu/?fbclid=IwAR0I3C76fehUHq95Jppw8wpa82NhSd0C5-9D7jd84z5DtOOV0DF4r1hkCwE

5.) Ha a munka világában használatos tesztekről van szó, akkor az SHL Hungary Kft. Oldalán érdemes böngésznünk. Megtalálhatóak náluk az egyszerű papír-ceruza tesztek, mely különböző képeségeket vizsgálnak. Emellett 360 fokos, AC/DC, és teljes munkahelyi viselkedés és stílus vizsgálat (OPQ32) is található náluk. Én a „Tesztek a munka világában” képzést végeztem náluk, illetve Klein Sándor tanított az egyetemen, szintén jó szívvel ajánlom őket, rendkívül magas szakmai színvonalat és profizmust képviselnek. Vezetőknek kifejezetten ajánlom.

6.) Tanulási stílus teszt. A Kolb-féle tanulási teszt google-ben rákeresve PDF-ben elérhető. Sosem árt tudni, milyen módszerrel tudunk a leghatékonyabban tanulni.

7.) LSI teszt. Szintén fizetős, személyesen még nincsen tapasztalatom vele, de jó visszajelzéseket hallottam róla kollégáktól. https://www.humansynergistics.com/change-solutions/change-solutions-for-individuals/assessments-for-individuals/life-styles-inventory?fbclid=IwAR0kjWmQD1lRMPtZg9YGjRVVigiZ504AcMLFSqIWUa_aMs0eiPizdZsH3NI

8.) Szeretetnyelvek

Saját és környezetünk szeretetnyelvének megismerésének fontosságát nem is tudom, kell-e hangsúlyozzam…Az interneten számos ingyenes teszt elérhető, magyarázattal, értelmezéssel. Akinek gyermeke van, érdemes Vekery Tamás előadásának utána járni, melynek témája, hogyan lehet jól szeretni a gyermekünket.

9.) PCM – Folyamatközpontú kommunikációs modell

Interneten lehet róla információt és tréninget találni, természetesen fizetős. Véleményem szerint szűkebb körben használható, mint másik módszer, amit már fentebb említettem. Láttam már, amikor rosszul használták, tehát itt is, mint a többi módszernél is fontos, hogy tudjuk, milyen körben szeretnénk alkalmazni.

10.) Enneagramm

Ez is egy széles körben ismert és használható felosztási rendszer. Több napos tréningeket, workshopokat szoktak belőle tartani. Érdemes utánaolvasni alaposan, mielőtt részt veszünk egy ilyen lehetőségen, hogy illik-e a világnézetünkbe. Elérhető magánszemélyek számára és holisztikus szemléletű vezetők számára is ajánlom. Angolul elérhető ingyenes teszt az interneten.

Folyt. köv. a második résszel…