« Blog

Hogyan kezdjem...

Pados Eszter | 2022.05.25
Talán a leggyakoribb kérdés, amit kapok, hogy hogyan induljatok el az úton. Sokan sokféle problémával kerestek írásban vagy hívtok fel, van rengeteg hasonló és különböző történet, rövidebbek, hosszabbak... egy dolog közös bennük, ez pedig az elakadás, hogy nem tudják az érdeklődők, hogy mit tegyenek első lépésként, merre induljanak el, hogyan kezeljék a helyzetet.

Persze, tudom, "google is your friend" .... és egyébként tényleg... :-D Csak tudni kell megszűrni a releváns információt, illetve lehet, hogy ami ott található válasz, az nem a legjobb lehetőség a sok közül. Illetve szokták mondani, hogy kereső barátunknál mindenre lehet választ találni és annak ellenkezőjére is. ;-)

Minden eset egyedi, és látni kell benne az embert, hiszen mindenkire más cipő illik a legjobban.  Nem igazán kerestek fel azzal sosem, hogy van egy SMART célotok, mait szeretnétek elérni. Inkább tünetek, problémák, megoldandó feladatok jönnek sorba.

Nagyon hasznos ilyenkor feltenni azt a kérdést, hogy te mit tanácsolnál a barátodnak, ha ugyanezzel a problémával fordulna hozzád?

Természetesen vannak alapvető kérdések, hogy milyen a jó önéletrajz. Utálom a munkahelyem, mit csináljak.  Bosszant az anyósom. Pocsék szülőnek érzem magam, mert kiabáltam a gyerekkel. Szar gazda vagyok, mert nem jön vissza a kutyám.

Viszont senkinél sincs ott a bölcsek köve, higgyétek el, még ha guruk szeretnek mást is állítani magukról. És persze, tudom, vannak varázsoló szakmák, akik szeretik tudni a tutit és kényelmesnek tűnhet elmenni hozzájuk és kézrátétellel elmúlik minden gond, de azért ha mélyen a szívünkbe nézünk tudjuk, hogy ez  hosszú távon nem működhet.

Tanácsadó típus vagyok, jobban szeretem elmondani, hogy mit gondolok, mint kérdezni. Mégis rendkívül fontosnak tartom. Ráadásul mindig igyekszem több megoldási ötletet javasolni, hogy a megfelelőt tudják a hozzám fordulók kiválasztani. Szerintem a jó szakemberek segítenek végig menni az úton, hogy te magad dolgozhasd ki a megoldásaidat. Ehhez három dolog biztosan kell: értő figyelem, aktív hallgatás és jó kérdések. Ezzel a kombinációval abban kapsz támogatást, hogy világosabban, többféle nézőpontból lásd a helyzeted, sorra vedd a számodra lehetséges válaszokat, miközben teret kapsz arra, hogy saját döntéseid legyenek, amelyek teljes egészében önmagadtól származnak. 

Őszintén hiszek abban, hogy amint nem a nehézséget látod, hanem azt, hogy hova szeretnél eljutni az adott témában, elkezd kikristályosodni az oda felé vezető út is. Ha szükséged van egy létra tartóra, keress bizalommal.