« Blog

Téged merre visz a GPS?

Pados Eszter | 2023.07.11
Ha a navigátornak pontos célt adsz meg, akkor az életvezetésed során is ennyire precíz vagy? Sokszor felmerül, hogy mennyire bugyuta kérdés a HR-esektől a jelöltek felé, hogy hol képzelik el magukat 5 év múlva. Minősíteni, jelzőket használni nem szeretnék. Az indoklással általában az a gondom, hogy a legtöbbeknek azért van baja ezzel, mert arra hivatkoznak, hogy annyira bizonytalan a világunk, hogy semmi értelme tervezni, úgyis minden pikk-pakk megváltozik. VUCA világ, BANI világ, dobálóznak a szakemberek is a mozaikszavakkal. (Google segít, ha még nem találkoztál vele, de már én is írtam itt az oldalon többször is a témában...)

Márpedig a jövő a tervezőké. Ez egy vitathatatlan tény szerintem. Tehát: hogyan tervezzünk valamiről, amiről nincs információnk? (Hacsak nincs egy jövő látó üveggömbünk... 😉 )
Avagy miért fontos a stratégia és az üzleti tervezés? A stratégiád megmutatja az irányt, az üzleti terved pedig a térképet hozzá. Ha nem vezetőként, vállalkozóként olvasol, akkor az üzleti terv helyére helyettesítsd be bátran a bakancslista vagy családi költségvetés címszavakat. 🙂
 
A kis- és középvállalkozások életének fontos része a stratégia és az üzleti tervezés. Azonban a vállalkozók gyakran nehézségekbe ütköznek abban, hogy hogyan gondolkozzanak azokról a dolgokról, amelyekről nem tudnak semmit. Annak érdekében, hogy sikeres lehessen a karriered, fontos, hogy meghatározzuk az irányt, amelybe a vállalkozásunk tart, és segítsünk a GPS-nek kódolni az útvonaltervezést. Direkt GPS-t mondok. Hiszen a célhoz több útvonalon keresztül is el lehet jutni, ez adja a rugalmasságod. A kütyü is néha feldobja, hogy van rövidebb út, akarod-e az választani. Vagy bemondja: újratervezés. Ha, valahogy így kell te is tervezz bizonytalan időkben.
Nem igaz, hogy semmit sem tudunk. A jövőnk egy része ismert, csak éppen nagyon sokféle változóval kell számolnunk. Ezért fontos az üzleti tervezés, amelyben meghatározzuk a forgatókönyveket és újra összerakjuk az üzleti terveket. Ezek a tervek segítenek abban, hogy felkészüljünk a bizonytalan környezetre és a változó piacokra, azaz a VUCA-világra.
Az egyének tudásán múlik, hogy mit tudnak elérni. Ezért fontos, hogy a saját jövőnkkel kapcsolatban is a kritikus gondolkodásmódot alkalmazzunk. Ismerjük meg alaposan azt, amitől függ a karrierünk. Az összetett tevékenységek három motivációja az önállóság átélésének vágya, a kompetenciaélmény és a mögöttes cél.
Te hogy vagy ezzel?
 
 
 
 
 
 
A motivációk megértése segíthet abban, hogy hatékonyabbá válhassunk. Az önállóság átélésének vágya például arra ösztönöz minket, hogy az üzleti tervekben egyre inkább saját ötleteinket valósítsuk meg. A kompetenciaélmény pedig arra ösztönöz, hogy magunkat fejlesszük, és jobban megértsük az iparágunkat. Végül a mögöttes cél pedig arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy céljaikat a vállalkozásukon keresztül valósítsák meg.
Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy optimizmus helyett reális gondolkodásra van szükség, mely hideg fejjel történő döntéshozatali képességgel kell párosuljon. A saját jövőnk megértése és a motivációnk, saját miértünk átgondolása segíthet abban, hogy hatékonyabbak legyünk a vállalkozásunkban. Ne feledjük, hogy a stratégiánk meghatározza az irányt, az üzleti terveink pedig segítenek abban, hogy eljussunk odáig.
 
 
Kép forrása: Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay