« Blog

10 kifogás, amit folyton mondogatsz magadnak, és hogy miért nem igaz.

Pados Eszter | 2023.04.25
A sikeres emberek általában nem egyik napról a másikra érik el a sikert. Ahhoz, hogy valaki igazán sikeres legyen, hosszú távon következetesen és keményen kell dolgoznia. Az életünkben történő változásokat általában fokozatosan érjük el, és sokszor új kihívásokkal, akadályokkal és nehézségekkel kell szembenéznünk. Azonban a fontos az, hogy ne hagyjuk, hogy ezek a nehézségek lelombozzanak minket, és ne engedjük meg, hogy a kifogásaink legyőzzenek minket. Azt is fontos tisztázni, hogy neked mit jelent személyesen a siker, hiszen különbözőek vagyunk, más-más értékrendet képviselve.

1. Nem vagyok elég jó

2. Nem érdemlem meg

3. Nem vagyok elég okos

4. Nem tudom eladni magam

5. Valaki más fogja megkapni a kiszemelt álom állást

6. Nem vagyok képes a változásra

7. Senki sem segíthet rajtam

8. Túl öreg vagyok, hogy változtassak

9. Soha nem leszek olyan sikeres, mint mások a szakterületemen

10. Bármilyen saját külső tulajdonságra tett megjegyzés... (Csúnya vagyok, kövér vagyok, nagy a seggem, kicsia fenekem, sorolhatnám untalan, igaz, mikkel tudjuk magunkat ostorozni, és nem, nem csak a nők, a férfiak is...)

 

Minden nap mondogatjuk magunknak ezeket a kifogásokat, mégis megkérdőjelezhető a valóságtartalmuk. A megfelelő hozzáállással és elszántsággal, megoldásfókuszú gondolkodásmóddal megszabadulhatsz a negatív hiedelmektől, amelyek korlátozzák a lehetőségeidet. Coachinggal az önismeret és az önbecsülés fejleszthető, hogy olyan képességeket ismerj fel, amelyekről nem is tudtad, hogy megvannak benned. A lényeg, hogy legyen bátorságod elindulni egy másik úton. Bíznod kell önmagadban és abban, hogy képes vagy elérni bármit, amit csak szeretnél. Szuper, ha találsz magad mellé támogatókat, akik segítenek a nehéz pillanatokban.  

Nézzünk néhány cáfolatot. Direkt nem fogok írni mindegyikre, mert szeretném, ha te tennéd meg. Ha elsőre nem megy, képzeld, hogy egy szeretted beszél így magáról és gondold végig, neki mit mondanál.

  1. Nem vagyok elég jó

Ez a kifogás leggyakrabban az alacsony önbecsülés és az önbizalomhiány eredménye. Azonban fontos megértenünk, hogy mindenkinek vannak erősségei és gyengeségei, és az, hogy mi nem vagyunk tökéletesek, még nem jelenti azt, hogy nem vagyunk elég jók. Ahelyett, hogy a hibáinkra összpontosítunk, inkább a pozitív tulajdonságainkat kell erősítenünk. (Például az alábbi képen a 159 cm-es "petit" magasságom ellenére egy maxi ruha van rajtam és alig látszik, hogy a valóságban milyen pici vagyok... :-D )

 

  1. Nem érdemlem meg

Sokan úgy érzik, hogy nem érdemlik meg a boldogságot, a sikert vagy az elégedettséget az életben. Azonban minden ember megérdemli a boldogságot és a sikerélményeket. Az életben semmi sem jön könnyen, de ha keményen dolgozunk és teszünk a céljainkért, akkor megérdemeljük az elért eredményeket. Természetesen fontos, hogy SMART célokat tűzzünk ki magunk elé.

  1. Nem tudom eladni magam

Sokan úgy érzik, hogy nem tudják eladni magukat, és ez korlátozza az előrehaladásukat az életben. Azonban fontos megértenünk, hogy nem csak az értékesítők tudják eladni magukat. Az önbizalom, az elszántság és a kitartás nagyon fontos tulajdonságok, amelyekkel bárki sikeres lehet az életben. A "personal branding" pedig szuperül fejleszthető terület. 

Tehát ne hagyd, hogy a kifogások visszatartsanak attól, hogy elérjed a céljaidat. Légy kitartó, motivált és folyamatosan dolgozz azon, hogy javítsd magad és a környezetedet. Az életben van olyan, ami rajtunk kívül áll, de mindig van választási lehetőségünk, hogy hogyan reagálunk a körülményekre. Az, hogy elérjük-e a céljainkat vagy sem, nagyban függ az attitűdünktől és az elszántságunktól.

Végső soron az életünk az, amit mi teszünk bele a mindennapokba, hogyan éljük meg a jelent. Ha hiszünk magunkban, keményen dolgozunk, és kiállunk az álmainkért, akkor bármire képesek vagyunk. A kifogások csak a fejünkben léteznek, és ha felismerjük és felülírjuk őket, akkor az életünkben csak az lehet az eredmény, amit igazán szeretnénk. 

Például én nem gondoltam volna, hogy valaha önként jelentkezek majd modellként egy ruha kollekció fotózásra. Ezeregy kifogásom lehetett volna, de bevállaltam és a bátorságomért cserébe csodás fotók születtek.  

Reméljük, hogy ez a cikk segített elindítani egy olyan gondolkodásmódot, amely arra ösztönöz, hogy az álmaidért küzdj és megvalósítsd őket. Ne hagyd, hogy a kifogások visszatartsanak attól, hogy a lehető legjobb változatod legyél! Sok szerencsét az álmaid megvalósítása felé vezető úton! Ha pedig szeretnél többet tudni, hogyan csináld, akkor böngészd végig az ÉLETTERVEZŐ online leckéinket!

 

Nem  fizetett reklám, de szeretném megemlíteni őket.

A sminkemet én csináltam, teljesen házi. ;-) Haj: Naggyőr Dalma, köröm: Kiss Nóra, ruhák: CABALA, fotó: Turán Cintia .