« Blog

Csoportos ovis fejlesztő coaching

Pados Eszter | 2021.03.23
Az egész úgy kezdődött, hogy 14 évvel ezelőtt megvettem Deákné B. Katalin “Anya taníts engem” c. könyvét. Persze azt is mondhatnám, hogy ott kezdődött, amikor általános iskolás koromban tanító néni szerettem volna lenni. Emlékszem, amikor vándortáborban néhányan betegek lettünk és busszal mentünk Erika nénivel Aggtelekre. Egy idős néni beszélgetésbe elegyedett velünk, és mesélt az unokája főiskolai eredményeiről is. Mikor leszálltunk, Erika néni csak annyit mondott, hogy nekem ennél biztosan jobb eredményeim lesznek. Nagyon jól esett a belém vetett hite.

2018-ban részt vettem Katalin ovis fejlesztő coach tanfolyamán. Addigra már ismertem a módszereit, és mellette sok más technikát is, hiszen 3 gyerekes anyaként plusz HR tanácsadóként és coachként elég széles eszköztáram volt. Fontos volt számomra, hogy ezen a területen is fejlődjek, emellett izgalmasnak hangzott az iskola előkészítő program.

 

Eleinte egyéni foglalkozásokat tartottam, azonban úgy éreztem, hogy jobb lenne minél több gyerkőchöz és családhoz eljutni. Így jött létre a csoportos ovis fejlesztő coaching módszertannal működő iskolaelőkészítő programsorozat egy szuper szakértői csapattal közösen. Ez azért nem tisztán coaching, hiszen tudásátadás is zajlik, mivel a fő fókusz a sikeres iskolakezdésen van. Tehát az ismeretbővítés, számfogalom kialakítása, szabályok megismerése, szótagolás tanulása nem elhanyagolható, azonban itt is törekszünk a projektalapú oktatásra, ahol a pozitív élmények melletti játékos tanulás a cél. Emellett a cél olyan készségek fejlesztése, mint például memória, kreativitás, figyelem, finommotorika. Pedagógiai célok közül fontos az ismeretbővítés mellett a tanulás-módszertani ismeretek bővítése, relaxálási technikák megismerése illetve kudarctűrés. Pszichológiai szempontból kiemelt figyelmet kap az önbizalom fejlesztése és a szorongásoldás.

 

Remek könyvek, illetve különböző kiadványok, munkafüzetek kaphatóak már, melyek segítik a szülőket abban, hogy otthoni környezetben is olyan minőségi időt tudjanak eltölteni a gyermekükkel, aminek plusz hozzáadott értéke, fejlesztő hatása is van. Emellett az interneten böngészve is sok cikket, tanácsot, játékot találhatunk. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amivel önazonosak tudunk lenni és gyermekünknek is megfelelő, mindig időben reagálva a szükségleteire.

 

Az 5-6 éves korosztálynál már szuperül működik, ha egy közösen kitűzött cél érdekében tematikusan dolgozunk a megvalósításon. A megoldásközpontú gyermeknevelés egy kreatív és játékos módszer, amivel a gyermekünkben ki tudjuk alakítani, hogy képes legyen megtalálni a számára legmegfelelőbb megküzdési stratégiát egy számára nehéz helyzetben vagy ha egy megoldandó feladattal találja szemben magát. Jelentős mértékben növeli ez az együttműködés a gyermek belső motivációját és önbizalmát. Fontos pillére, hogy megtanulják a kicsik felismerni és kezelni az érzelmeiket.

 

Nézzünk néhány konkrét példát, amivel otthon is lehet bátran kísérletezni

 

1., Relaxációs, pihentető játék 

Ezt azért is jó, ha megtanulja a gyermek, mert bármikor, bárhol tudja alkalmazni, ha felismeri, szüksége van egy kis pihenésre, megnyugvásra. Szülőként is fontos, hogy lássuk, gyermekünknek mikor telítődik az idegrendszere és ez egy jótékony hatású kilépési pont lehet.

Kérjük meg a  gyermeket, hogy helyezkedjen el kényelmesen hanyattfekvésben. Képzelje el, hogy egy pillangó repül felette. Kezdjen el levegőt kifújni a száján és fújogassa a képzeletbeli pillangót, hogy ne tudjon rászállni. Csukja be a szemét, vegyen egy mély lélegzetet, és fújogassa ki a levegőt, hogy egyre magasabbra jusson a lepke. Ha elrepült a pillangó, akkor kinyithatja a szemét, felállhat és mehet tovább a nap.

 

2., Bizalomerősítő játék

Keresünk a lakásban egy nagyobb területet. Helyezzünk a  földre párnákat sorban, akadálypálya jelleggel. Kérjük meg a gyermeket, hogy vezessen végig minket csukott szemmel. Majd ezt követően cseréljünk, és mi vezessük őt végig. 

 

3., Érzelem fotók

Amikor egy olyan képet látunk, amin valaki valamilyen érzelmi állapotban van, általában saját tapasztalataink alapján következtetünk arra, mi történhetett. Az óvodás korosztályra ez különösen igaz, hogy az önmagukkal kapcsolatos gondolataikat vetítik ki másokra.

Ezt két módon is játszhatjuk. Kereshetünk az interneten rajzos, érzelmeket bemutató piktogramokat, vagy pixabay-en gyermeki érzelmekről készült képeket. Ha egy adott érzelemről szeretnénk beszélgetni, akkor válasszunk egy képet, és azt járjuk körbe több szempontból is. Például egy olyan képen, ahol két kisfiú játszik egymással, feltehetjük a következő kérdéseket: Mit gondolsz, ők barátok? Neked vannak barátaid? Ki a legjobb barátod? Hogyan viselkedik az ember a barátjával? Fontos szerepet töltenek be a társas kapcsolatok a gyerekek életében, ezt így tudjuk mélyíteni. 

Vagy mutatunk egy síró gyerekről képet. Megkérdezhetjük a gyermekünket, hogy mi történik a képen, vajon miért ilyen szomorú, ő szokott-e szomorkás lenni, mikor, miért? 

A másik lehetőség, hogy több képet is kiteszünk a  gyermek elég és megkérdezzük, ő hogy van most, válassza ki azt a képet, ahogy épp érzi magát. Így könnyebb arról is beszélgetni, hogy mi történt aznap az oviban vagy a suliban. 

A lényeg, hogy kialakuljon egy ítélkezésmentes, empatikus párbeszéd, és mindig pozitívan zárjuk, ne hagyjuk a kicsiket kétségek között.