« Blog

Hogyan stabilizáld önmagad? – 2. rész – Pénzügy

Pados Eszter | 2022.08.20
Milyen hatással lesznek a folyamatos változások az anyagi helyzetedre? Hogyan kezeld a pénzügyeid? Összeszedtem azokat a területeket, amelyek most különösen fontosak lehetnek, és elsődleges, hogy ezekkel foglalkozz. Második rész: a pénzügyek.

Vágjunk is bele! Ha olvastad az előző témát (Önismeret), akkor ez, ha hiszed, ha nem, ugyanígy fontos a pénzügyek terén is. Sokszor nem is gondolnánk, mekkora hatással van ránk a múltunk, az, ahogy szocializálódtunk. Te mit örököltél ezen a téren? Hogyan éltél/éltetek gyermekkorodban? Megvolt mindenetek, és megláttátok az adódó lehetőségeket? Vagy ugyan megvolt mindenetek, de nem éltetek bőségben? (Egyébként mi is a bőség számodra?) Netán azt szoktad meg, hogy kevesebb volt? Mielőtt azt gondolnád, hogy a múltadban szeretnék turkálni, meg is mondom, pontosabban írom, hogy ez azért fontos, mert bizony, hatással van arra, hogy most egy váratlan vészhelyzetben (az is elég, ha fenyegetve érzed a pénzügyeidet) reagálsz. 

Jöhet a következő pont? A kérdés persze csak költői: Ha ezeken elgondolkodtál, akkor a tudatosítás részhez érünk. Milyen az anyagi helyzeted? Sajnos, az a szomorú hírem, hogy ezen a téren még egy fontos dologra lesz szükséged: őszinteségre. Most tedd félre, mit szeretnél elérni, hogyan élni, és vedd sorra, mid van, milyen kiadásaid, esetleg mit szükséges csökkentened, vagy átalakítanod? Vannak felesleges kiadásaid? Melyek a biztos bevételi pontjaid? Tudod növelni?

A harmadik pont pedig a jövőkép – Ne ess kétségbe! Ez egyszerre, az érzelmi hatásokkal együtt igen megterhelő. Tényleg sok minden változik, de keresd meg azokat a pontokat, amelyek a pénzügyeidben is biztosak! Tudom, hogy mindenki életében vannak ilyenek, csak változó mértékben. Hogyan tudod ezeket stabilizálni, esetleg növelni – ehhez kire, mire van szükséged?

Ugye, így máris kicsit könnyebb? A cél, hogy ne ragadj meg egy adott állapotban. Addig állj meg, míg átvizsgálod az érzelmeid, a dolgokat, és ezt követően jöhet az, hogy mozgásba lendülsz, és ettől a pillanattól már te uralod az érzelmeid, a lépéseid és nem azok téged. Hogy hangzik?

Ha egyedül elvesznél, akkor érdemes még szétnézned a blogon, számos értékes tippet találsz, illetve coaching folyamat során egyénileg is tudlak támogatni!