« Blog

Munkaerőpiaci infók

Pados Eszter | 2022.05.11
Érdemes nyomon követni nemcsak HR-eseknek, cégvezetőknek, hanem a munkavállalóknak is, mert értékes konklúziókat lehet levonni belőle.

Rendkívül érdekesen alakul 2022 tavaszán a munkaerőpiac, és alapvetően elmondható, hogy az álláskeresőknek és a munkavállalóknak kedvez.

A HR portál így fogalmaz: "Az elmúlt hónapokban már 4,7 milliós foglalkoztatási adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal, ebből 4,5 millióan az elsődleges munkaerőpiacon dolgoztak, vagyis ebbe a számba nem értendők bele a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók. 4,5 milliós értékre utoljára a rendszerváltás idején volt példa." 

Mindemellett a cégek többsége munkaerőhiányra panaszkodik, nemcsak a sokat emlegetett IT szektor, hanem a többség: vendéglátás, egészségügy, oktatás, stb...

A Randstad - hazánk vezető tanácsadó cége - is kutatási eredményeire előre vetítette már 2021 év végén, hogy hatalmas mozgás várható az álláspiacon, mely jelenleg beigazolódni látszik. 

Csúcsot döntött ebben a hónapban az meghirdetett állások száma. És ugye tudjuk, hogy nagyon sok pozíció nem kerül meghirdetésre, hiszen a toborzási stratégiának csak az egyik eleme az álláshirdetés feladása a költségek és egyéb szempontok miatt. 

A munkaerő-kereslet továbbra is kihívások elé állítja a vállalatokat a hazai munkaerőpiacon, ezt támasztja alá a Profession.hu jelentése is.

Tehát a munkavállalói oldal jobb tárgyalási pozícióból indul! Nemcsak a bérekre vonatkozóan, hanem a munkakörülményekre, foglalkoztatás feltételeire vonatkozóan is.

Az infláció mértéke miatt vannak munkáltatók, akik már az évközi béremelést tervezik. akik pedig váltanak, hihetetlen magas bérigényt "bemondhatnak" a kiválasztást végző személyeknek. Ezzel viszont vigyázni kell. Februárban Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton is megfogalmazta, hogy az egyik legnagyobb gazdasági kihívás lesz az első félévben az ár-bér spirál kialakulásának a megakadályozása. Szerintem ez nem sikerült.  A kérdés, hogy megállítható-e. Első lépésként kíváncsian várom a jegybanki szigorítást.

Nem érzem, hogy lenne ráhatásom és gazdasági elemző sem vagyok. De HR-es és családanya is. Tehát több oldalról is érint. És őszinte leszek, az elszabadult árak miatt valós aggodalom van bennem is. Ilyenkor érdemes megnéznie-e az ember lányának, hogy mire van ráhatása. És amire van, abban milyen lépéseket tud megtenni.

Mindenkinek ezt javaslom elsőnek.