« Blog

A kismamák életmód változása a karrierút tükrében

Pados Eszter | 2021.02.03.
Amikor egy nőből édesanya lesz, az egész élete megváltozik, amit kellő tudatossággal könnyebben lehet átvészelni. Egy teljesen új életmódot kell általában kialakítani, figyelve arra, hogy önazonos tudjon maradni.

Emlékszem az első coaching órámra az egyetemen 2008-ban. A tanár elkezdte vetíteni a ppt-t és egy tengeres példával indított. A tenger felszíne hullámzik, alatta a víztömeg azt hinnéd, állandó, pedig az is mindig mozgásban van. Még lejjebb a mélyben a “föld” sem statikus, hiszen a lemezek is állandó változásban vannak. Ez igaz az egész életünkre. Nem mindegy, hogy  a mindennapjainkat “túléljük”, vagy “megéljük”, ezért is fontos, hogy az anyaságra is felkészüljünk több szempontból is.

Az életmód nem azonos az életstílussal, sem anyagi létünk feltételeivel, az életszínvonallal, vagy a szabadidő felhasználásának körülményeivel. Az életmód mindezeknél tágabb fogalom.

Ha kismamák életmódjáról olvasunk, akkor szinte csak és kizárólag az egészséges életmódról van szó. Bővebben: egészséges táplálkozás, mozgás, fittség, szépségápolás. Kis mértékben szó esik a higiénéről és az öltözködésről is. Nagyon szűk szegmense ez az életmódnak. Nyilván a kismamákat a könyvek, a magazinok és az internetes honlapok cikkei az egészséges életmód irányába akarják terelni, hiszen nemcsak a gyermek egészsége érdekében, hanem az édesanya szempontjából is rendkívül fontos. 

Ámde az életmódbeli változásokat lényegében az idő és tevékenység zónájában fontos átgondolni, hiszen ez az, ami a legjobban felborul és okozza általában a legnagyobb frusztrációt a friss édesanyák körében..........................