« Blog

A kismamák életmód változása a karrierút tükrében

Pados Eszter | 2021.02.03.
Amikor egy nőből édesanya lesz, az egész élete megváltozik, amit kellő tudatossággal könnyebben lehet átvészelni. Egy teljesen új életmódot kell általában kialakítani, figyelve arra, hogy önazonos tudjon maradni.

Emlékszem az első coaching órámra az egyetemen 2008-ban. A tanár elkezdte vetíteni a ppt-t és egy tengeres példával indított. A tenger felszíne hullámzik, alatta a víztömeg azt hinnéd, állandó, pedig az is mindig mozgásban van. Még lejjebb a mélyben a “föld” sem statikus, hiszen a lemezek is állandó változásban vannak. Ez igaz az egész életünkre. Nem mindegy, hogy  a mindennapjainkat “túléljük”, vagy “megéljük”, ezért is fontos, hogy az anyaságra is felkészüljünk több szempontból is.

Az életmód nem azonos az életstílussal, sem anyagi létünk feltételeivel, az életszínvonallal, vagy a szabadidő felhasználásának körülményeivel. Az életmód mindezeknél tágabb fogalom.

Ha kismamák életmódjáról olvasunk, akkor szinte csak és kizárólag az egészséges életmódról van szó. Bővebben: egészséges táplálkozás, mozgás, fittség, szépségápolás. Kis mértékben szó esik a higiénéről és az öltözködésről is. Nagyon szűk szegmense ez az életmódnak. Nyilván a kismamákat a könyvek, a magazinok és az internetes honlapok cikkei az egészséges életmód irányába akarják terelni, hiszen nemcsak a gyermek egészsége érdekében, hanem az édesanya szempontjából is rendkívül fontos. 

Ámde az életmódbeli változásokat lényegében az idő és tevékenység zónájában fontos átgondolni, hiszen ez az, ami a legjobban felborul és okozza általában a legnagyobb frusztrációt a friss édesanyák körében.

Losonczi Ágnes egyik  könyvében olvashatjuk az alábbi életmód definíciókat, különböző megközelítésekben. Az életmód tágan értelmezve az, ahogyan az egyén mindabból a szükségletből, amely a társadalmi és egyéni létezéshez szükséges, hogyan éli, szervezi, gondolja az életét, a társadalmat, közeli és távoli viszonylatait, valóságos és bővíthető céljai érdekében. Az életmód fogalma magában foglalja mindazt, amit és ahogyan az egyén cselekszik. Másik megközelítés, miszerint: az életmód tulajdonképpen az, ahogyan az ember az életfeltételeit megteremti, felépíti és kihasználja azokat; s szükségletei, igényei, törekvései diktálják, hogy fenntartsa, változtassa azokat a meghatározott társadalmi feltételrendszerben. Az életmód jellegzetes mutatója, mozgatója és magyarázója az a magatartás, amelyet ezekben az aktivitásokban, a szükségletek kielégítési módjában a kötelező és választott közösségekben megmutatkozik, s az az értéksorrend, amit ezekhez való viszonyban követ. Az életmód összetevői például: lakás-lakóhely, táplálkozás, öltözködés, szabadidő eltöltése, munka, stb.

A meghatározásokból levonhatjuk azt a tényt, hogy egy gyermek megszületése a családon belül nagy változásokat hoz, elsősorban a nő életében. Egy korábbi, nem reprezentatív kutatásom eredménye is arra mutat rá, hogy nincs az életmódnak olyan dimenziója, amelyet ne érintene a gyermekvállalás. A nőtől várja el a társadalom még mindig, hogy legyen feleség, anya, szerető egy személyben, vezesse a háztartást és képezze is magát, hogy a munkaerőpiacon megállja a helyét. Szerencsére napjainkban számos példát látunk már arra is, hogy az édesapák is aktív szerepet vállalnak ezekben a feladatokban. Azonban – Maslow „szükség” piramisát felidézve – szeretnék rávilágítani arra, hogy ameddig egy nőnek a fiziológiás szükségletei nincsenek kielégítve, gondolok itt például arra, hogy legalább hetente egyszer, 6 órát egyben, ébredés nélkül alhasson végig egy éjszakát, addig meglehetősen nagy erőfeszítésbe kerül, hogy az önmegvalósítás, a tanulás, a karrierépítés lebegjen a szeme előtt. Mégis, a 21. század megköveteli, hogy szellemileg frissek, naprakészek maradjanak az anyukák is, hiszen a rohamosan változó világban az élethosszig tartó tanulás már nemcsak üres frázis, hanem a mindennapjaink része.

 

A felnőttoktatás - életmód - időfelhasználás összefüggéseit vizsgálta a KSH, melyből megállapítható, hogy a tanulás vállalására hatással vannak a demográfiai, szociális, kulturális feltételek mellett  a motiváció is. A tanulás eredményessége szempontjából fontos, hogy a napi időbeosztásban hol foglal helyet az otthoni tanulás, felkészülés. A tudatosság fontosságát ki kell emelni, hiszen a fenntartható fejlődésünkért önmagunk vagyunk felelősek, példát mutatva a következő generációknak.

Az élethosszig tartó tanulást kedvezően befolyásolja a tanulás-önképzés-művelődés számos lehetőségét kínáló online lehetőségek bővülő kínálata. Dinamikusan fejlődnek a tanulási tevékenységet támogató módszerek is, és a digitális megoldások tolódnak az online térbe, szinte kizárólagos teret elfoglalva. Szinte minden tananyag elérhető már az interneten. A 2020-as járvány következményeként mondhatni felrobbant az internet az online szolgáltatásoktól, könnyű megtalálni mindenkinek a saját érdeklődési körbe passzoló önképzési lehetőséget.

Az édesanyák munkába visszatérése általában nem zökkenőmentes. Sokkal könnyebb visszatérni a munka világába, ha az otthon töltött idő alatt sikerül szakmailag frissnek maradni, új dolgokat tanulni. Az egyik korábbi magazin cikkben téma volt a karrierút, életpálya tervezése. Sokan a gyermekvállalás után váltanak területet vagy döntenek a vállalkozói lét mellett. Bárhogy is érezzük számunka megfelelőnek, a lényeg, hogy tudatosan mérlegeljünk és körültekintően készüljünk arra az időre, mikor gyermekünk abba a korba lép, hogy közösségbe menjen. Számtalan lehetőség és megoldás létezik. Van, aki hobby vállalkozást visz, míg otthon van a kicsivel, van, aki egyetemre jár. Oldalakon keresztül lehetne sorolni, hogy ki mivel tölti hasznosan karrierje szempontjából ezeket az éveket, de nem az a lényeg, hogy más hogyan csinálja, hanem az, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb utat, ami abban támogatja, hogy az életcélja felé tudjon haladni. 

A cikk végére pedig hozok egy piramisos coaching gyakorlatot, amit Polgár Lilitől tanultam (https://oromterapia.hu/kepzes/).

Rajzolj egy piramist, oszd 4 részre.

  1. A piramis teteje az élet céljaid. Egyfajta bakancslistának is tekintheted.
  2. A harmadikon vannak azok a célok, melyek segítenek abban, hogy megvalósítsd az életcéljaidat.
  3. A második szint a rövidebb távú projektek. Neked most mi az aktuális? Álláskeresés, költözés, kisállat vásárlás, utazás stb…? És ha átgondolod, hogy milyen stratégia vezetne el az életcéljaid eléréséhez?
  4. Az első szint a feladatok, napi teendők. Szánj rá egy kis időt, hogy felsorolod, ami épp eszedbe jut. Mi az, ami ezek közül a fentieket szolgálja?

Akár úgy is végig csinálhatjátok, hogy választasz egy életcélt és utána végig vezeted a hozzá vezető utadat! Jó játékot kívánok!