« Blog

Mit tegyél meg mindenképp vezetőként az újévkor?

2021.01.20
Az alábbi cikk az Újratervezés Magazinban jelent meg, ami az Örömterápia weboldalról ingyenesen letölthető. Az egész éves hajtás végén mindig jól jön egy kis pihenés, ünneplés. 2020 ebből a szempontból is rendhagyó lett, hiszen elmaradtak az évzáró, karácsonyi jellegű céges rendezvények. Ennek ellenére fontos vezetői feladat az elismerés és a pozitív összefoglalása az évnek.

Az év végi rendezvényeknek általában megszokott hagyománya van a  vállalatok életében. Erősíti a csoportkohéziót, megbecsülést és támogatást a munkatársaink részéről, a pozitív eredmények, jutalmak közös megünneplése. Mivel 2020 év végén a pandémiás helyzet nem tett adott lehetőséget rendezvényeknek, így vezetőként fontos feladat, hogy egyéb alternatív módon mégis megtörténhessen az év méltó lezárása.

“A legnagyobb megpróbáltatásaink helyszíne egyben a legfényesebb lehetőségeink otthona is.” Robin Sharma

Önrefelxió

Időt kell szánni arra, hogy átgondolásra kerüljön, milyen vezetők vagyunk, miben vagyunk kompetensek, melyek az erősségeink, viselkedésünkkel mit közvetítünk, melyek azok a fejlesztendő területeink amin érdemes lenne változtatnunk, hogy hatékonyabban érjük el a céljainkat, illetve eredményesebbek legyünk. Az újév jó alkalom arra, hogy vezetőként átgondolásra kerüljön a motiváció, értékrend, a személyiség és a kudarcok mellett a sikerek is.  Az alábbi kérdések segíthetnek: Mire vágyom igazán? Mi fontos számomra? Mit jelent a siker? Felismerem a valós érzelmeimet? És másokét? Tudok empatikusan reagálni? Kudarc esetén mi a fő tanulság, amit legközelebb másként csinálhatok? Mit értem el, amiről azt gondoltam először, hogy nem sikerülhet? Véleményem szerint az önreflexió kulcsfontosságú mindenki számára és a leghasznosabb fejlesztő eszközök egyike.

A csapat eredményeinek szummázása

Visszatekintés az előző év eredményeire, sikereire és tanulságaira, amely jó erőforrás gyűjtés lehet a csapat előtt álló évre előre tekintve. A pozitív visszajelzés során a vezető feladata teret adni annak, hogy a kollégák egymás számára is adhassanak kizárólag előremutató visszacsatolást. Ezt célszerű a csapattal közösen megtenni. Meg kell határozni, hogy mi az, ami hátráltatja és mi az, ami segíti a munkájukat. Milyen blokkolók vannak a munkafolyamatokban és hogyan lehet ezeket elhárítani? Van-e a csapatnak ráhatása? Az együttesen elvégzett értékelések eredményeinek összegzése során képet kaphat az egész csapat a vezetővel összhangban arról, hogy mit érdemes változtatni, vannak-e olyan képesség- vagy tudásbeli elemek, folyamatlépések amelyeket érdemes fejleszteni. Mindenképp érdemes megbeszélni, hogy dolgozik-e bárki olyan feladaton, ami nincs terítéken. Illetve mit/milyen feladatot szükséges befejezni csapatként? Van-e bárhol munkatorlódás? Tisztázottak-e a felelősségi- és hatáskörök? Ez már előrevetíti az egyéni teljesítményértékelést is.

Teljesítményértékelés

Az egyéni teljesítményértékelésnek meg kell adni a módját. Előre szervezett időpontot kell találni egyesével a négyszemközti beszélgetéshez, bőven hagyva időt, hogy ne legyen kapkodás, illetve a vezető és a beosztott munkatárs is fel tudjon készülni. A munkaköri feladatoknak több összetevője van, amit lehetséges és szükséges is befolyásolni, hiszen komoly hatása van a motivációra. A legfontosabb tényező a feladat és a célok értelme. Ha a munkatárs megérti, hogy ő mivel járul hozzá a nagyobb képhez, létrejön az egyéni felelősségvállalása a végrehajtásban. 

Előfeltétele a teljesítményértékelésnek, hogy mindkét résztvevő legyen felkészült, a vezető személyre szabott visszajelzéssel készüljön, tartalmazzon pozitív megerősítést és a munkatárs kapjon visszajelzést a fejlesztendő területeiről. Fontos, hogy a negatívumok hogyan kerülnek prezentálásra, hangsúlyos a megoldásfókuszú hozzáállás, különben erősen demotiváló hatása lehet a beszélgetésnek.  A vezető használja ki a lehetőséget arra, hogy feltérképezze a beosztott motivációját, hiszen ha azt érzi a kolléga, ehhez támogatást kap, inspirálni fogja őt, és mindig szem előtt tartandó örök igazság, hogy motivált csapattal szinte bármi elérhető.

Irányok meghatározása a vállalati stratégia mentén

A legfontosabb kérdés: a stratégiát ismerve milyen elvégzendő feladatok vannak? A csapattal közösen meg kell határozni  egy izgalmas, vonzó jövőképet, mely lelkesíti nemcsak a vezetést, hanem a csapatot is. Milyen a tökéletes csapat, amelyik a meghatározott küldetést teljesíti? Mire legyen képes? Milyen mérföldköveket elérni, milyen csapatcélok vannak? Ezekhez milyen megvalósítási lehetőségeket lehet társítani, kinek a  felelőssége elkezdeni a megvalósítást?

Unalmasan lerágott csont vagy varázslatos eszköz a SWOT?

A SWOT egy angol mozaikszó, az elemzés tárgyát képező 4 szó kezdőbetűiből:

Strengths (erősségek)

Weaknesses (gyengeségek)

Opportunities (lehetőségek)

Threats (veszélyek)

A SWOT-elemzésre magyarul GYELV-elemzésként is hivatkoznak, biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki találkozott már vele, legalább a felsőoktatásban eltöltött évek alatt, ha a gyakorlatban nem is. Érdemes szervezni egy csapatmegbeszélést, ahol közösen lehet elkészíteni a saját teamre szabott analízist. Polgár Lili képzésén úgy találkozhatunk a SWOT-tal coach szemüvegen át nézve, hogy a gyengeségek = fejlesztendők, a veszélyek=akadályok. Majd ha összegyűjtötte és megtöltötte releváns tartalommal a csoport a négyzeteket, utána érdemes azzal folytatni a meetinget, hogy megoldási lehetőségek kerülnek felsorolásra ötletbörze jelleggel, akár gondolattérképet rajzolva, szükséges lépéseket is meghatározva.

Fejlesztési tervek meghatározása

A sok elemzés és értékelés után kristály tisztán lehet látni, hogy milyen sarokpontokra szükséges a jövő évben a hangsúlyt fektetni és ehhez miben szükséges fejlődni mind vezetői-, mind csapat- mind egyéni szinten. Át kell gondolni a fejlesztendő területek mentén, hogy mivel lehet hatékony fejlődést elérni. Beavatkozási pontok lehetnek: tréning, workshop, shadow coaching, teamcoaching, vezetőfejlesztő program, egyéni business coaching folyamat. Érdemes figyelembe venni a kollégák egyéni karrier útját is, hogy a szakmai előmenetelükhöz milyen további tanúsítványok megszerzése vagy készségfejlesztés szükséges. Fontos, hogy amit meghatározunk, annak legyen esélye megvalósulni. Tehát ha tudjuk, hogy munkaszervezési okokból vagy a költségvetés miatt nincsen lehetőség egy tréningen történő részvételre, akkor semmiképpen se kerüljön be a képzési tervbe. Érdemes a fejlesztési tervet úgy meghatározni, hogy tartalmazza a prioritásokat, ütemezést és lehetséges megvalósulási módokat, szolgáltatókat, vagy megtervezni a beszerzési irányvonalak mentén a tendereztetést. 

Elcsépelt frázisnak tűnik az élethosszig tartó tanulás fontossága, azonban ha piacképes akar valaki maradni a meglévő vagy jövőbeli pozíciójában, ez kulcsfontosságú. Nem elhanyagolható prioritással bír a szervezeti tanulás. Az élethosszig tartó tanulást kedvezően befolyásolja a tanulás-önképzés-művelődés számos lehetőségét kínáló online lehetőségek bővülő kínálata. Dinamikusan fejlődnek a tanulási tevékenységet támogató módszerek is, és a digitális megoldások tolódnak az online térbe, szinte kizárólagos teret elfoglalva. Szinte minden tananyag elérhető már az interneten. A 2020-as járvány következményeként mondhatni felrobbant az internet az online szolgáltatásoktól, könnyű megtalálni mindenkinek a saját érdeklődési körbe passzoló önképzési lehetőséget. A teljesség igénye nélkül alábbiakban néhány online platform, amelyeket használva szinte bárhol, bármikor tanulhatunk, képezhetjük magunkat. Udemy, Youtube, EFEB - E-learning oldala, Coursera, nyitok.hu, Codecool, muveszhaz.com, webuni.hu. Okoseszközre letölthető e-bookok és hangoskönyvek, például a Voiz. Podcastok. British Council Learn English, Duolingo. A világ legjobb egyetemei, mint például a Yale, Berkley, Harvard, MIT is tart online elérhető kurzusokat. A sor nagyjából végtelen 2021-ben, önismeret és tudatosság szükséges, hogy a számunkra megfelelőt válaszuk ki a ránk ömlő információs zajból.