« Blog

Hogyan tűnj ki a sablonos CV-t használó jelöltek közül? Avagy: Sosem leszel különleges, ha mindig ugyanazt írod a jelentkezésedbe.

Pados Eszter | 2023.07.13
Tanácsadások, workshopok visszatérő témája a profi önéletrajzírás. Sokakat az érdekel, hogy mi a trendi forma. Pedig a tartalom sokkal fontosabb. A mai posztban pedig egy különösen érdekes dologra hívnám fel a figyelmet, ami megér egy próbát!

Ez pedig nem más, mint az "egyéb kompetenciák" avagy "skills" rész. Teljesen felesleges. Messziről jött ember azt ír magáról, amit akar, egy jó szakember interjún fel tudja mérni. Ráadásul például az önéletrajzok többsége tartalmazza a "good communication", másnéven kiváló kommunikációs készség különböző szinonímáit, míg a valóságban jó esetben a jelöltek 10%-a rendelkezik vele. Így teljesen felesleges az elcsépelt mondatok használata, általában nem is ennek olvasására fordítják a toborzók a figyelmet.

Egész másképp szükséges a kulcs-kompetenciáidat belefűznöd a pályázati anyagodba.

Keményen dolgozó, kitartó, részletorientált, proaktív – ezeket a tulajdonságokat nap mint nap használják a jelöltek az önéletrajzukban. Azonban ezek a szavak túlságosan elcsépeltté váltak és már nem tesznek sajnos jó benyomást. Ha azonban ki szeretnénk tűnni a tömegből és elnyerni a munkáltatók figyelmét, akkor váltogassuk a szófordulatokat és kreatívabban formáljuk meg a CV-nket. Például "motivált" helyett "lelkes", "tehetséges" helyett "ügyes" vagy "csapatjátékos" helyett inkább mondjuk, hogy "jó együttműködő készséggel rendelkezem". 

Az önéletrajz tartalmának személyes és konkrét részletekre építése és a kihangsúlyozott teljesítmények szerepeltetése pedig még vonzóbbá teszi egy jelölt CV-jét. Ezt az elmúlt évek során mindig elmondom és hangsúlyozom és a felhúzott szemöldökökből mindig arra a következtetésre jutok, hogy erről érdemes többet is beszélni.

Az önmegvalósításunk valószínűleg elmaradhat a jelöltek többi részétől, ha úgy gondoljuk, ugyanazon szavakkal jellemezve magunkat , mint a többség, emlékezni fognak ránk. Az eddig említett 10 szó - keményen dolgozó, motivált, csapatjátékos, részletorientált, tapasztalt, szenvedélyes, dinamikus, proaktív, kezdeményező és eredményorientált, - bizonyítottan a leggyakoribbak az önéletrajzokban.

Az autentikusan megalkotott és személyre szabott önéletrajz pedig elengedhetetlen elem az induló vagy már régi munkavállalók életében. Fontos, hogy figyelmet szenteljünk arra, hogy az általunk használt mondatokban az érzelmek, a célok, és nem utolsó sorban az eredményorientáltság kerüljön előtérbe. Sosem szabad elfelejteni feltüntetni a teljesítményünket akár számokban is.

Az alkalmazni kívánt szakmai kifejezéseket érdemes a pozícióra szabni, mert ha már megszokták a mondatokat, akkor nehéz rávenni őket, hogy tovább olvassanak.

A CV megalkotása során tehát el kell kerülni az "out of the box", "result-driven" vagy "proactive" mondatokat, mert túlzottan klisévé váltak. Csak azokat a kifejezéseket érdemes használni, amelyek tényleges értéket hordoznak, mint például a "járatos vagyok a Fogkrém márkában" vagy "a munkám során az xy alkatrész gyártási ciklusidejét 10 mp-ről sikerült 8mp-re csökkenteni"..... A valóságot hordozó és konkrét kifejezések jobban elnyerik az olvasó figyelmét és ideje, utána érdeklődni a pályázónál.

Összefoglalva : a kulcsszavak és az elkészíthető önéletrajzok ma már ténylegesen mindenki által ismeretesek. Éppen ezért a kiválasztásban valóban azok a jelöltek nyerik el a munkáltatók figyelmét, akik személyesebb tartalommal és konkrétumokkal gazdagítják a bemutatkozást. Ezért használjuk ki kreativitásunkat és készítsük el önéletrajzunkat olyan módon, hogy az valóban tükrözze azt, amit tapasztaltunk vagy amit szeretnénk elérni.

Ezen kívül persze még nagyon sok fontos dolog van, amire figyelni kell a pályázati anyag összeállításánál. TUDNI AKAROM, HOGYAN NYERHETEM EL AZ ÁLOMÁLLÁST PROFI MÓDSZEREKKEL!