« Blog

Hogyan stabilizáld önmagad? – 1. rész - Érzelmek

Pados Eszter | 2022.08.20
Telnek-múlnak a napok, a hetek, rengeteg információ áramlik. A hírek változásokat hoznak, és bármennyire is a jóban reménykedünk, sokunkban keltenek félelmet. Mit tehetsz most, mire figyelj? Hogyan tudod lecsillapítani a fel-feltörő érzelmi hullámokat?  Összeszedtem azokat a területeket, amelyek most különösen fontosak lehetnek, és elsődleges, hogy ezekkel foglalkozz. Ennek első része: az érzelmek.

Hogy lehet most jól reagálni?

Napról napra láthatjuk, hogy akár a mikrokörnyezetünkben, de egyúttal a világban is hatalmas átalakulások zajlanak. Ezek azonnali hatást váltanak ki belőlünk, amelyre önkéntelenül is reagálunk, méghozzá első fokon az érzelmeinkkel. Az azonban, hogy hogyan kezelünk egy adott helyzetet, a tudatosságunkon, és önismeretünkön múlik. Mire is gondolok?

Önismeret – tudni, milyenek vagyunk, és hogyan reagálunk. Ez éppúgy vonatkozik egy bőséges időszakra, mint ahogy olyanra is, ahol vagy már rossz a helyzet, vagy ahogy most is, csak egy dolog biztos: a változás. Ismerjük-e ezen oldalunkat, minden részét? 

Tudatosítás – látni, hol helyezkedünk el adott helyzetben. Ehhez szükséges az előző pont, hiszen minden összefügg egymással. Ha tisztában vagy az érzéseiddel, az események rád gyakorolt hatásával, könnyebben tudod uralni az érzelmeid. Mi van benned? Fogalmazd meg konkrétan: düh, harag, bizonytalanság stb. Nézd meg a másik oldalát is! Szeretet, barátság, család, összefogás, otthon, ez a lista is hosszan sorolható, és azok az élmények, emlékek, érzések, amelyek támogatni tudnak. Már az is segít, ha ezeket elkezded felsorolni, végiggondolni. 

Jövőkép – Az előző pontok pedig azt fogják eredményezni, hogy akaratlanul is áthelyezed a fókuszt. E mellett elkezdesz automatikusan gondolkozni arról, hogyan tudsz megoldásokat találni, és végigvenni, kik vannak melletted. 

Ugye, így máris kicsit könnyebb? A cél, hogy ne ragadj meg egy adott állapotban. Addig állj meg, míg átvizsgálod az érzelmeid, a dolgokat, és ezt követően jöhet az, hogy mozgásba lendülsz, és ettől a pillanattól már te uralod az érzelmeid, a lépéseid és nem azok téged. Hogy hangzik?

Ha egyedül elvesznél, akkor érdemes még szétnézned a blogon, számos értékes tippet találsz, illetve coaching során egyénileg is tudlak támogatni!

Emellett érdemes megnézned a Személyes hatékonyság: konfliktuskezelés a gyakorlatban elnevezésú e-learning anyagot, sok szó esik benne érzelmi intelligenciáról, stressz kezelésről, együttműködő kommunikációról, stb…