« Blog

Hazudni a CV-ben?

Pados Eszter | 28.04.2021
Mindig parázs vita alakul ki különböző fórumokon, hogy hogyan nézzen ki a tökéletes önéletrajz és mi legyen benne és mi ne.

Kezdjük azzal, hogy mi számít hazugságnak és mi nem, bár ez azt gondolom, könnyen eldönthető. Beírni nem létező végzettséget, tapasztalatot, munkahelyet, dátumot, stb. Ilyen azt gondolom, ritkán fordul elő. Olyannal már találkoztam interjú során, hogy valaki beírt egy tudást a CV-jébe, interjún megkérdeztük, hogy mit tud róla, kiderült, hogy semmit. Ilyennel nem érdemes próbálkozni.

Alapvetően munkavállalóként elvárás szokott lenni a korrekt munkáltató. Én annak a híve vagyok, hogy nálunk van az első lépés lehetősége ebben, hiszen az önéletrajz az első bemutatkozásunk, tehát ha mi elvárunk valamit, akkor érdemes a magunk részéről is így eljárni.

Vannak már kevésbé egyértelmű helyzetek. Például a születési dátum, lakhely, bármilyen személyes adat. Jelenleg azt szoktuk javasolni, hogy ezek személyes adatok, nem részei a szakmai tapasztalatunknak, tehát nem kell feltüntetni. Ez régen szokás volt, ma már nem kell, sőt, talán már azt is állíthatom, hogy furcsán néz ki, ha valaki ilyet ír a CV-jébe.

Vannak viszont olyan helyzetek, amelyre már a rutinosak is azt mondják, hogy kemény dió és HR-esek, karriertanácsadók között sincs egyeteértés benne.