« Blog

Férfiút

Pados Eszter | 2021.02.10
Kedves Olvasó!  Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át.

Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye?

Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá.

Mik jutnak eszedbe elsőnek? Hol van a szabad gyermeki én, aki még tudott felhőtlenül játszani? A csintalan kismakamsz? A férfi? (Mit jelent férfinak lenni?) Az ember? Mikor tanultál meg feltétel nélkül szeretni? Hol van az édesapa? És a társ? Mindezek között a dolgozó vagy vállalkozó munkaerő?

Olyan sokat beszélünk arról, hogy egy nőnek mennyi szerepben kell helytállnia. És olyan keveset rólatok kedves ÉDESAPÁK, akik nap, mint nap megtartó, védelmező erőként álltok a családotok mellett.

Bedő Imre Férfienergia c. könyve támpontot ad, hogy a külsőségek helyett mi tesz valakit valódi férfivá. Én nem igazán szeretem a jelzőket. Mitől lesz valaki valódi férfi? Mindenkinek magában kell megtalálni a számára önazonos választ. Másik bestseller a témában Dr. Csernus Imre a Férfi c. könyve. Megosztó egy szakember, az biztos, de mindenképp érdemes az ő megvilágításában is átgondolni a férfilét mibenlétét. Hiszen az urak kevésbé osztják ezt meg általában a nagyvilággal. De azért, mert kevésbé hangosak, inkább befelé fojtják az érzéseiket, ugyanolyan fontos figyelni rájuk, lebontani a hagyma rétegeit és meghallgatni őket, érdemes megismerni a világukat.

A férfiszerep esetén is fontos a szülői minta, a hitrendszer, amit tanultunk, hozunk. Fontos, hogy van-e példaképe valakinek? Azonban azt is látni kell, hogy felnőttként mindenki saját maga felelős a viselkedéséért, nem lehet mindig a múltra hivatkozni, bele kell állni mindenkinek a saját énképébe és önmaga fejlesztésére tudatosan figyelni, hiszen nem mindegy, milyen mintát adunk át gyermekeinknek.

(Fotó: Antonio López képe a Pixabay -en. )