« Blog

Van olyan, hogy hagyományos női szerep?

2018.05.31
Az ember beírja a google-be, hogy női szerepek és ezer cikk, bejegyzés ugrik fel… Valahol pedig …  ahányan vagyunk, annyi saját térkép létezik, tehát nyilván az én zsebemben sincsen a bölcsek köve, illetve a spanyol viaszt se most fogom feltalálni.

Az utóbbi hónapokban én is küzdök, keményen… ha pasi lennék, mondhatnám, hogy széllel szembe pisilek, de nem vagyok, így csak úszok az árral és a túlélésért küzdök, ezért ez most egy elég személyes bejegyzés lesz.

Kezdjük azzal, hogy szerintem felkelni sem érdemes, ha csak a túlélés a cél… ;-)

Nézzük csak milyen sok szerepünk is van? Nőnek lenni, kinek mit jelent … Anyának , már akinek, akinek pedig nem, annak nem inge… Feleség vagy barátnő… apropó, szerintetek van különbség vagy csak hívjuk társnak? Vagy az akkor már feltételez egy idilli állapotot? Barát, jó esetben vannak barátaink, lányok, fiúk, mindegy… Munkaerőnek lenni, dolgozni valahol …

női_stílusok

Tudtátok például, hogy a kora és iskolázottságra standardizált elemzés alapján a gyermekes fiatal nők életminősége rosszabb a gyermektelenékénél? Sőt, tovább megyek, a gyermeket vállaló szülők bizonytalan helyzetét jelzi, hogy a szorongás mind a nők, mind a férfiak (!) esetében egyenes arányban van a gyermekek számával. Na és itt ki is lyukadunk a lényeghez… Na, vajon miért? Természetesen azért, mert nem lehet egy popsival több lovat megülni! (Ajánlom a figyelmetekbe: Kopp Mária-Skrabski Árpád tanulmányát a témával kapcsolatosan.)

Egy régi kedves ismerősöm is pont erre hívta fel a figyememet , hogy nem lehet egyszerre mindenhol helytállni, még superwomenként sem. És nem is kell! Miért kéne? Mert gyermekkorunktól a jókislány szerepet neveli belénk a társadalom, hogy kis copfunkkal, tisztára suvickolt lakkos cipőben, élére vasalt blúzban kitűnők legyünk?

Itt kell egy tudatos döntés… Amikor az ember elkezd priorizálni a szerepeiben, a feladatlistáiban, megtanul elengedni dolgokat, felülírni a hitrendszereit… Így lesznek boldogan megélhetőek a mindennapok, amikor már nem akarunk másnak megfelelni, csak a saját döntéseink és jó érzéseink vezérelnek.

Én azt gondolom, hogy érdemes átgondolni, mire van ráhatásunk és utána megtenni a számunkra fontos és szükséges lépéseket, hogy minél jobban megálljuk a helyünket, amiben jól érezük magunkat. Például a társadalmi elvárásokat nem tudjuk befolyásolni, csak a saját hozzáállásunkat azokhoz …  ;-)

Miben segíthet a coach? Segít meghatározni, hogy mely területtel szükséges foglalkozni, hogy még teljesebb életet élhess. Megvannak a “sláger témák”, de tényleg működik. Néhány ezek közül; önbizalomfejlesztés, időgazdálkodás, stresszkezelés, kiégés, konfliktuskezelés, karriertervezés, stb…