« Blog

Te ismered önmagad? – 2. rész

2019.01.15
Az előző bejegyzésben részletesen megnéztünk néhány tesztet, ami segíti önmagunk és a körülöttünk élő emberek jobb megértését. Az énfogalom az egyén önmagára vonatkozó információinak mentális reprezentációja. Tehát minél több információm van önmagamról, annál jobban meg is tudom fogalmazni magam számára, hogy ki vagyok én valójában. Ez nemcsak a tulajdonságokat jelenti, hanem a társas szerepeket, nemi identitást is.

Az előző bejegyzésben részletesen megnéztünk néhány tesztet, ami segíti önmagunk és a körülöttünk élő emberek jobb megértését.

Az énfogalom az egyén önmagára vonatkozó információinak mentális reprezentációja. Tehát minél több információm van önmagamról, annál jobban meg is tudom fogalmazni magam számára, hogy ki vagyok én valójában. Ez nemcsak a tulajdonságokat jelenti, hanem a társas szerepeket, nemi identitást is.

Ez azért is fontos, mert ez az egyik alapja az öngondoskodásnak. Felelősség önmagunkért, betegségeinkért, gondolatainkért, “sorsunkért”, jövőnkért, jelnünkért, múltunkért. Nem másokra mutogatni, állandó panaszkodás helyett felismerni, hogy a megoldás fókuszú cselekvés visz előrébb.

A felfedezés, a magunkkal történő szembenézés, az önelemzés egyfelől csalódásokkal jár, amikor rájövünk, hogy a belső tükör nem olyan fényes, mint azt reméltük; másfelöl örömet és megnyugvást okoz, ha megtudjuk, hogy nem is homályos, ahogyan esetleg azt gondoltuk.

Az egyik coaching gyakorlatom, amit a CoachingDrops csoportban meg is osztottam pont azt mutatja meg, hogy milyennek látjuk önmagunkat, hogyan lát minket a környezetünk, illetve milyenné szeretnénk válni. Érdekes megtapasztalás.

Az énképünk az önmagunkról alkotott és érzelmekkel átitatott véleményünket tartalmazza.

Ezek az önmagunkra vonatkozó nézetek a személyiségfejlődésünk során fokozatosan alakulnak ki a környezettel való interakció hatására. A mindennapi tapasztalatok alapján ez egy folyamatosan változó, dinamikus rendszer. Az új információkat beillesztjük énképünkbe, aminek hatására megváltozik az, ahogyan önmagunkról gondolkodunk, jellemezzük magunkat. Azonban az énképre jellemző, hogy stabilitásra törekszik, és ennek érdekében olyan információkat enged be, amelyek összhangban vannak az egyén önértékelésével.

Pont ezen stabilitás miatt olyan nehéz a változtatás, változás elfogadása, beépülése; erről egy másik blogcikkben írtam már korábban.

Ritkán kapunk a külvilágtól direkt visszajelzést a viselkedésünkre vonatkozóan. Ezért is érdekes például munkahelyi környezetben például egy 360 fokos felmérés és riport.

Ennél könnyebb, ha a külsőnkön változtatunk. A belső munka kemény és nem mindig olyan látványos. Természetesen az általában sugárzik az emberről, ha jól van és az is látszik, ha kevésbé. A lelki munka mellett viszont fontos az is, hogy ismerjük a külsönk adta adottságokat is, kihangsúlyozzuk az erősségeinket. Igyekeztem egy kicsit utánajárni, hogy hova fordulhat az ember, ha a külsejéből is szeretné kihozni a maximumot.

Az önsimeret elengedhetetlen pillére az önbizalomnak. Érdekes téma az önbizalom kívül belül, erről majd máskor, de addig is nézzünk néhány lehetőséget arra, hogyan hozzuk ki külsőnkből a legjobbat. Ha belenézünk a tükörbe és megtapasztaljuk a környezetünk reakcióit, biztosan szárnyalni fogunk.

Elég egyértelmű lehet egy dietetikus vagy személyi edző, aki segít az egészséges és fitt életmód elősegítésében. Sok diéta, fitness terem elérhető már, ahol professzionális segítséget kaphatunk. Bár lehet, hogy egy kutya is elég, ha a kondinkat akarjuk megőrizni.

Kevésbé elterjedt a stílustanácsadás, mely mindkét nem számára elérhető. A kedvencem, ahol ez profi fotóssal van kombinálva. Szintén egy szubjektív lista következik, ahogy ezt már a teszteknél megszokhattátok.

Szín és stílus tanácsadás:

https://zekastyling.hu/ és https://www.joucaportraits.com/ Cseke-Kovács Zsófia biztosan megtanít kiigazodni a színek és fazonok világában. Kifejezetten tetszett, mikor egy színtanácsadás workshop eredményeinek a fotójait láthattam, számomra nagyon meggyőző volt a közös munkájuk, harmónia sugárzott a képekről és a közös munka során készült werkfilmről.

www.burdaanna.hu Életvitelhez és személyiséghez passzoló öltözék tervezés.

http://utellmestyle.hu/ Anyukákra és 50 feletti hölgyekre specializáltan segít.

https://www.facebook.com/kolorfoolkinga/ Szín- és stílustanácsadás, a hatékonyság és minőség jegyében.

https://stilbildung.com/ Tarpay-Csicsely Bori honlapja, készül magyarul is. Business öltözék, színtanácsadás, kiegészítőkkel, férfiaknak.

http://www.stylecoach.hu/ Nagy Anna honlapját elsősorban a casual stílushoz ajánlom hölgyeknek és uraknak egyaránt.

https://www.facebook.com/mykata.hu/ Kata kedves és profi, bátran ajánlom.

A Googleben biztosan találtok még sok vállalkozót, tehát aki érdeklődik egy ilyen lehetőség iránt, biztosan megtalálja a számára legszimpatkusabb segítséget.

Profil fotózásban nekem ők a kedvenceim, karrier coaching során őket szoktam ajánlani:

https://www.tb-photo.hu/

https://headshotcrew.com/