« Blog

Tényleg nem kell fotó az önéletrajzba?

2020.09.24
A héten az egyik helyi Facebook csoportban egy hölgy ajánlást kért a testvére számára, fotóst keresett, önéletrajzi portré miatt. Én elsőként kommenteltem és ajánlottam két szuper fotóst, akiket az ügyfeleimnek is szoktam ajánlani. Sokan ajánlották a helyi fotós bolt tulajdonosát is, akinél mi is szoktunk vásárolni, igazolványképet is készít. Majd a többi komment a piszkálódásról szólt, a posztíró törölte is a kérdését egy idő után. Az egyik kommentelő odaírta, hogy mennyire túl van ez lihegve és egy magára bármit is adó vállalat nem ez alapján dönt. Mivel a poszt törlésre került, már nem írhattam le a szakmai gondolataimat ezzel kapcsolatban, így megteszem most.

A héten az egyik helyi Facebook csoportban egy hölgy ajánlást kért a testvére számára, fotóst keresett, önéletrajzi portré miatt. Én elsőként kommenteltem és ajánlottam két szuper fotóst, akiket az ügyfeleimnek is szoktam ajánlani (Csató Zsuzsannát JOUCA Portraits a hölgyeknek és Tóth Balázst az uraknak, egyébként). Sokan ajánlották a helyi fotós bolt tulajndonosát is, akinél mi is szoktunk vásárolni, igazolványképet is készít. Majd a többi komment a piszkálódásról szólt, a posztíró törölte is a kérdését egy idő után. Most nem mennék bele a bullying fogalmába, mert nem ennek kapcsán akarok most írni, bár az is megérne egy külön bejegyzést. Az egyik kommentelő odaírta, hogy mennyire túl van ez lihegve és egy magára bármit is adó vállalat nem ez alapján dönt. Mivel a poszt törlésre került, már nem írhattam le a szakmai gondolataimat ezzel kapcsolatban, így megteszem most.

Gordon Johnson képe a Pixabay -en.

A nemzetközi trendek évek óta abba az irányba mennek, hogy nem kell kép az önéletrajzba, sőt, bizonyos országokban tilos is beleszerkeszteni a bemutatkozó anyagodba. Hazánkban azonban még mindig elterjedt, és tény, közvetlenebb benyomást tehet, egyszerűbben kialakulhat a szimpátia, azonban diszkriminációra is okot adhat. Ismerek olyan HR-eseket, akik nem igazán foglalkoznak a képpel, fontosabb információk után kutat a szemük. Csakhogy ritkán kerül a CV elsőre a HR-es, vagy a kiválasztási folyamat során döntési pozícióban lévő ember kezébe, főleg, ha multiról beszélünk és nem a KKV szektorról. Hiszem, hogy aki profin végzi a munkáját a kiválasztás során, nem fog egy pályázati anyagot sem hátrébb sorolni a fotó hiánya miatt, ha az szakmailag megfelel az elvárásoknak.

Én azon az állásponton vagyok, hogy vagy ne tegyél képet a CV-dbe, vagy ha teszel, akkor az viszont egy profi kép legyen. Ehhez nem feltétlenül szükséges fotóshoz elmenned, bár diplomás, vezetői pozíciók esetén én azt gondolom, hogy erősen ajánlott egy portré vagy headshot fotóst felkeresni, és ebbe fektetni némi energiát.

Mindenképp kerüld el a szelfizést, egy buli vagy esküvői fotóról kivágott képet, nem megfelelő ruhában készült fotó használatát. (Ha egy kerékpáros vagy túrázó eszközökkel foglalkozó céghez jelentkezel, rendben lehet a kirándulós vagy biciklizős kép, de ott is a jó minőségre érdemes törekedni.)

Ha otthon szeretnél képet készíteni, akkor öltözz fel úgy, mintha állásinterjúra mennél, hölgyek esetén szolid sminket érdemes választani. Érdemes világos hátteret keresni erre a célra, lehetőleg olyat, ahol szuperek a természetes fényviszonyok vagy jól megvilágítható. Böngésszünk előtte profi oldalakat, hogy hogyan érdemes megkomponálni a képet és kérjük meg egy barátunkat, hogy készítse el a fotót rólunk.

Ha többet szeretnél tudni erről a témáról, akkor szeretettel ajánlom a Karrieriránytű programot, ahol több leckében foglalkozunk a tökéletes önéletrajz elkészítésének fortélyaival. Ha még több kulisszatitok érdekel, ami segíti az álláskeresésed, katt a linkre:

https://mentoring-sunshinycoaching.com/fejezetek/4