« Blog

Tartani a csendet...

Pados Eszter | 2022.07.13
Azt hiszem az empátián alapuló együttműködő kommunikáció magas foka a csendtartás. Vagy akár hívhatjuk aktív hallgatásnak is. A lényeg számomra ugyanaz.

Az aktív hallgatás egy olyan,  mint minden más készség, megtanulható. Néhány új megközelítéssel, egy csepp tudatossággal és önreflexióval, illetve néhány új gyakorlati stratégia elsajátításával határozottan fejleszthető terület.

Mit nyerhetsz vele?

Tudom, már megint valami, amit tanulj, de ugyan mit profitálhatsz belőle? Ha azt mondom, hogy minőségibb emberi kapcsolatokat, akkor az túl általános, igaz? Segíthet jobb állást találni. Sikeresebbé válnod a meglévő pozíciódban.  Jobb vezetővé válhatsz. Megértőbb szülővé. Jobb benyomást tehetsz másokra általa. Stb.

Szerinted mennyire vagy jó hallgatóság? 

Ha megkérdeznél egy hozzád közel állót, ő mit mondana? Milyen konkrét példákat említene? Ha figyelsz a másikra néhány fő területet azonosíthatsz: fel tudod idézni a részleteket, átlátod a teljes képet, tudod értékelni a tartalmat, érzékeled a finom jelzéseket a nonverbális kommunikáción keresztül, mely növeli az empátiát a beszélővel szemben.

Az empátiával való hallgatás időt és energiát igényel, de nagyon megéri, hiszen így építi a kapcsolatot közted és a beszélő között. Ha egy empatikus hallgatót nézel, azt látod, hogy tükrözik a beszélő érzelmeit, sőt testbeszédét is.  Az empatikus hallgatók beleélik magukat a hallási élménybe, hogy jobban megértsék a beszélő érzelmeit és érzéseit. Ez egyfajta meghallgatás, amely bizalmat és tiszteletet építhet mindkét fél között.

Azt gondolom, hogy valaki tudja tartani a csendet, sok gyakorlás szükséges, ami viszont idővel megadja a rutint, és egyre könnyebben megy majd.

Ha még szeretnél erről bővebben tanulni, szeretettel ajánlom ezt a kurzust, melyben részletesen beszélünk EQ-ról, és az együttműködő kommunikáció gyakorlati megvalósítási lehetőségeiről.