« Blog

5 tipp, hogyan készülj fel az állásbörzékre

Pados Eszter | 2022.02.15
2022 tavaszán még mindig a hybrid és online állásbörzéké a főszerep. Nem hiszek abban, hogy az állásbörze ideje alatt pár nap alatt el lehet helyezkedni. Viszont, hogy megismerkedhess szuper cégekkel, remek munkáltatókhoz jusson be az anyagod, arra remek alkalom. Emellett nem elhanyagolható, hogy új kapcsolatokat építhetsz, közelről szerezhetsz munkaerőpiaci ismereteket, kerülhetsz közelebb az álom cégekhez. Bepillantást nyerhetsz a vállalati kultúrába, közelebbről megismerheted a cégek termékeit, tehát alapvetően jó móka még akkor is, ha nem keresel épp aktívan állást. Évente csak párszor van lehetőség ezeket az előnyöket kiélvezni, tehát érdemes tudatosan felkészülni és részt venni.

A HVG 2022 tavaszán március 22-24. között rendezi, a BME pedig március 22-23. között. ( Ez egyébként érdekes, mert a BME februárban szokta, a HVG márciusban a korábbi években.)

1. Tájékozódj milyen cégek lesznek kint és írj listát, hogy melyek lehetnek számodra érdekesek! 

Árulkodó lehet a vállalati kultúrát tekintve, hogy mennyire tradicionális a cég, mennyire nyitott a kommunikáció, mennyire fiatalos vagy éppen ellenkezőleg, mennyire „öreges” a környezet. A kultúrával kapcsolatban tájékozódhatsz a sajtóból, ismerősök visszajelzéseiből, de sokatmondóak lehetnek a felvételi folyamat során szerzett impulzusok is: egyterű-e az iroda, vagy kis szobákban elszeparálva dolgoznak a kollégák; modern kerek asztal van a tárgyalóban, vagy óriási nehéz fabútorok. Hogyan öltözködnek a kollégák: öltönyben dolgozik mindenki, vagy inkább a lazább viseletet részesítik előnyben. Akkor jó a választásod, ha a Te személyes munkastílusod közel van a vállalatéhoz.

Multi cég esetén az is sokat segít, ha tudjuk, hogy hol van az anyavállalat. Az adott ország kultúrája is erősen hatni szokott a cég működésére, tehát egészen más egy holland, egy német vagy egy amerikai hátterű vállalat.

2. Nézd meg az aktuális állásajánlatokat, melyek szimpatikusak számodra és gondold át, mennyiben egyeznek a karrierutaddal, aktuális életcéloddal!

Írd le, hol tartasz most!

Ha ezzel elkészültél, határozd meg, hogy mi a cél, hova szeretnél eljutni 3 éven belül, milyen pozícióban szeretnél dolgozni, hogy éreznéd jól magad, miben lennél önazonos.

Milyen munkakörülményekre, anyagi, erkölcsi megbecsülésre vágysz? Hol, milyen pozícióban lévő ismerőseidről gondolod azt, hogy jó munkakörülményeik vannak, megbecsülik őket? Mi kellett ehhez nekik? A karrierút, amit eltervezel, milyen hatással lesz a magánéletedre? Mérlegeld, lesz-e annyi időd a magánéletedre, mint szeretnéd? 

Voltak olyan munkahelyek, ahová nagyon jól beilleszkedtél, jutalmakat kaptál, kedveltek, kedvelted a kollégákat? Mi volt ezekben a közös? A szakma, a korosztály, a nők-férfiak aránya, a munkahely földrajzi elhelyezkedése, a cégek társadalmi szerepvállalása? Multik voltak, vagy kis magyar vállalatok? Mik voltak azok a képességeid, amiket ott jól tudtál használni? Ez kijelölheti, milyen munkahely való neked. Aztán elemezd a jelen helyzetedet. Mi van meg ezekből a cégekben, ahol jártál, ill. benned? Mi hiányzik? A hiányokra koncentrálj, akkor fogod megtudni, mit keresel.

3. Készíts egy ütős általános CV-t!

A jó életrajz : rövid, lényegretörő, strukturált, megfelelő összhatást kelt, informatív, megfelelően szerkesztett. Nem kötelező, hogy színes legyen, a fekete-fehér is megfelelő, a lényeg az önazonosság. A jó CV könnyen áttekinthető. Elsőre látszódjon, hogy milyen kaliberű ember készítette, mit tud, milyen tapasztalattal rendelkezik. Ha ebben szükséged van profi segítségre, szeretettel ajánlom az ingyenes e-bookot a témában: https://www.subscribepage.com/allaskeresestippek

Amennyiben online állásbörzén veszel részt, előre fel tudod tölteni a CV-det a rendszerbe, fontos, hogy ez egy szuperül elkészített általános önéletrajz legyen. Emellett ha személyesen mész, legyen nálad ne csak kinyomtatott formátumban, hanem pendrive-on is! Emellett a börze szervezők is szuper digitális megoldásokat kínálnak, érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.

4. Rakd rendbe a "digitális én" - ed!

Legyen a fókuszod most azon, hogy mit szeretnél közvetíteni magadról a világ felé. A Facebookon is be tudod állítani, hogy mit lássanak idegenek a profilodon. Mindenképp érdemes egy jól felépített LinkedIn profilt is létrehozni, ha van, átnézni, frissíteni. Itt az ideje az ajánlás kéréseknek is, hiszen ezt minimális erőfeszítéssel meg tudod tenni, mégis növeli a rólad alkotott pozitív képet.

5. Nézz utáni az aktuális bérsávoknak, ez alapján határozd meg a saját bérigényed!

Rendkívül fontos ennél a pontnál a reális önbizalom és a piacismeret.

Tudnod kell, hogy a tudásod, tapasztalatod mennyit ér a piacon, illetve, hogy mennyi az átlag fizetés a szektorodban a te szinteden. Érdemes megnézni a KSH adatbázis erre vonatkozó adatait, illetve a fizetesek.hu is szuper iránymutató. Emellett érdemes ismerősöktől is tájékozódni előre. 

+1  Legyél önazonos!

Az önismereted alapján meg kell határoznod a prioritási listádat.  Neked kell eldönteni, hogy most mi a fontos: a fizetés, a szabadidő, a kreativitás lehetősége, az utazási idő.

Fontos, hogy ne csak a bérsávban gondolkozz. A személyiségedhez passzoló munkahely fontosabb, illetve hogy a vállalati kultúra és a céges értékrend mennyire passzol össze a te világoddal.

Sok sikert kívánok, kérdés esetén fordulj hozzám bizalommal!  Ha úgy érzed, tudok segíteni, kattints ide: tanácsadás