« Blog

Amikor érkezik a kistesó, milyen pénzbeliellátás jár az édesanyának?

Pados Eszter | 2021.07.14
Egy kérdésnek a kapcsán jutott eszembe, hogy járjuk körbe ezt a témát.

"Van egy 14 hónapos kislányom, és 16 hetes várandós vagyok a tesóval. Meg tudtam múlt héten hogy ilyenkor is igénybe lehet venni a táppénzt GYED mellett. Írtam is a főnököknek e-mailt, akinek már annó szóban bejelentettem a várandósságomat hogy ugye ez a helyzet , szeretném megszüntetni a fizetetlen szabadságot hogy el tudjak menni tp-re. Előbb beszéltünk telefonon azt mondta, hogy úgy menne bele ha amit ő fizetne rám 1/3-ot én vissza fizetem neki.
Ezt megteheti?"
Rögtön a szakembernek az ugrik be, hogy jogilag nem, és ez is a rövid válasz.
Azonban erre a kérdésre szerintem érdemes egy kicsit több időt szánni.
 
Jogilag, minimum 30 nappal korábban, írásban kell kérni a fizetés nélküli szabadság megszűntetését. Akkor lehet táppénzre menni, ha a szakorvos ad javaslatot erre vonatkozóan (veszélyeztetett terhesség például) a háziorvosnak a táppénzes állományba vételről. Tehát ha ez az egészségügyi helyzet fennáll, akkor igen, ez egy lehetséges út, hogy valaki kapja az egyik gyermekre a GYED-et, vagy a GYES-t, a várandósság kapcsán pedig a táppénzt. 
 
Értem én, hogy valamit jogilag lehet. De az nem feltétlenül jelenti azt, hogy kell is. Viszont annyiszor szóba kerül a munkáltatók korrektsége vagy inkorrektsége. Itt érdemes megemlíteni, hogy sokszor azok is igénybe veszik ezt a lehetőséget, akiknél ez nem feltétlenül indokolt. Sok szempont mérlegelendő ilyenkor a család anyagi helyzete, a  munkáltató szempontjai, vagy akár a társadalmi megítélés, édesanyákkal szembeni munkaerőpiaci diszkrimináció. Egy mikro vállalkozás számára el tudom képzelni, hogy ez megterhelő lehet. Egy multi arctalanabb ebből a szempontból, a sok szám (tudom csúnyán hangzik, de most nézzük kicsit erről az oldalról) valószínűleg kisebb veszteség egy ilyen helyzet. Emellett az Mt. is kimondja a jóhiszeműséget... " .... A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni..." 
Szerintem mindig érdemes az érem mindkét oldalát megnézni, bármilyen konfliktusos helyzet adódik.