« Blog

Iringó (alias Süti)

Pados Eszter | 02.07.2021
Mi fán terem a terápiás macska?

A szívemnek egy kedves témáról szeretnék írni, hátha mást is érdekel.
Iringó (alias Süti) Magyarország egyik terápiás cicája. Nem sokan vannak ám . :-) 10 éves koromra sikerült kiharcolnom a saját macskámat, 9 évesen már a Cica doki válaszol c. könyvet bújtam. Így indult. Mindig befogadott, mentett cicáim voltak, sose hittem, hogy valaha pénzt adok egy macskáért, elég szürreális elképzelés.
Aztán megismertem Bánszky Noémi -t. Már nem is tudom mi volt előbb a cicáas-kutyás önismereti csoport, vagy hogy a fiam megismerte egy auti speces gyógyped foglalkozáson az ő terápiás cicáit, de most nem is ez a lényeg. Pár éve történt, hogy már nemcsak családtagok voltak az itthoni állatok, hanem arra a rögös útra léptem, hogy kollégaként is tekintsek rájuk.
Sokáig azt hittem, kutyás lettem, terápiás kutya felvezető képzések, rengeteg idő, energia és pénz ... valahogy beleidomultam ebbe a szerepbe. És közben egyre érett a cicás gondolat... Láttam, hogy mennyi mindent lehet tőlük tanulni, milyen önismereti felismeréseket hoznak. Náluk nincs külső kontrol, nem fog ott maradni a kliens kedvéért, ha ő nem akarja. 2020. 12.21. apukám születésnapján megszületett Ő. Ezt minden apás lány jelnek venné, igaz? :-D
 
2021. februárjában már a határozott döntéssel mentem Noémi terápiás macskás workshopjára, hogy hogyan válasszak jól az alomból és megtanuljam még jobban, hogyan is lehet coachként macskákkal együtt dolgozni. Elmentünk, megnéztük, beleszerettünk, ő bírta a dömper fiaimat és döntöttük, március végén hozzánk költözött.
Tudatos döntés és szerelemprojekt. Elején vagyunk, tanuljuk egymást. Ő most éppen azt, hogy ne rágcsálja a lábam, miközben ezt a posztot írom. :-D 4 hónaposan már részt vett az egyéni ovis fejlesztő coahcing órákon, segítve az ovisokat felkészülni a sulira. Osztatlan sikert aratott.
 
 
Már fél éves és épp unatkozik a nyári szünet közepén, de nem baj, vettem párizsit és tanulunk új trükköket. Ha nem szeretnétek hagyni, hogy unatkozzon, szóljatok és gyertek cicás coachingra. Önismeret, időgazdálkodás, határszabás, szuper játékokat tudtok vele kipróbálni, amik mély felismeréseket hozhatnak, csak rajtatok múlik. Ha csak simogatnád, mert te is hiszel a cicák gyógyító erejében, mint én, akkor az is oké. ;-) És igen, inkább vagyok macskás, de ezt meg ne mondjátok az itthon lévő 3 ebnek semmiképp ... :-D (Fontos tudnotok, hogy terápiás cicának mondjuk, de én nem végzek terápiát. Nálam, ami előfordul, az az állatasszisztált jelenlét, aktivitás és oktatás.)
Mi mindenben segíthet?
Kommunikáció,
Érzelem kifejezés,
Mozgásfejlesztés,
Indulat kezelés,
Kiégés,
Önismeret
Időgazdálkodás
Önbizalom
Szorongás oldás
Motiváció, stb....
Bővebben itt:
https://allatasszisztaltsegitseg.hu/