« Blog

Hogyan fejleszthető az önismeretünk négylábú társaink bevonásával?

2020.10.07
A cikk az Újratervezés Magazin harmadik számában jelent meg. Ígértem, hogy hozok konkrét példákat, játék leírásokat, eseteket, amelyeken elgondolkodva, vagy akár otthon saját állattal kipróbálva lehet mélyíteni az önismeretet.

A második számban megjelent cikk végén ígértem, hogy a következő cikkben hozok konkrét példákat, játék leírásokat, eseteket, amelyeken elgondolkodva, vagy akár otthon saját állattal kipróbálva lehet mélyíteni az önismeretet.

Van egy Lumi nevű border collie kutyánk. Gyönyörű, blue merle. Border. Nagyon okos. Mindent meg tud csinálni, ha akar, és nem tör elő belőle a kiszámíthatatlan viselkedés problémája, illetve a terelő ösztön. Mindemellé meglehetősen kolerikus személyiség. Természetesen nagyon kedves, barátságos, bújós, rendkívül érzékeny kutyus, ha látja valakin, hogy szomorú, az első, aki puszit oszt.

Lumi – Sunshiny Coaching (A képet a PetsontheWeb készítette.)

Ilyen adottságokkal a gyömrői központi parkban a póráz nélküli munka felér egy extrém sporttal.

Ott mindig pórázzal gyakorlunk. A helyben maradást azért jobb nemcsak egy helyben és két méteres pórázzal gyakorolni. Most tényleg dobjam a földre a pórázt? Komolyan?

A kutyakiképző megkérdezte, hogy kiben nem bízok? A kutyában, vagy magamban?

Természetesen elengedtem. Semmi baj nem történt. Megcsináltuk a feladatot, visszamentem hozzá és nagyon megdícsértem. Később még sokat gondolkoztam ezen a szituáción.

Illetve mi történik, ha nem 100%-osan kontrollálok épp egy adott helyzetet?

Te el mered engedni a “pórázt”?

Magamnak még ezeket a kérdéseket is feltettem:

Mennyire tudok jól határt szabni? Hol vagyok én ebben a helyzetben, a határozottságom, az egyértelmű kommunikációm? Hiszek a kapcsolatközpontú munkában. Sokat dolgoztunk Lumival a kapcsolatunkon. Tehát, ha pontosan tudja, hogy mit akarok tőle, felmerül-e benne, hogy átlépje a határt? Nekem ez fontos? Hol van ez jelen az életemben még? Milyen élethelyzetre emlékeztet?

Ez a feladat két kutyával is kipróbálható, én Summerrel, a goldenünkkel és Lumival szoktam játszani. Helyben maradnak. Az egyiket odahívod magadhoz. Csinálsz vele 2-3 trükköt, pacsi, forgás, ilyesmik. Utána őt vissza ülteted vagy fekteted a helyére, majd odahívod magadhoz a másik kutyát, és szintén kérsz tőle 2-3 trükköt, majd vissza a helyére. Amikor mindkettő újra a helyén maradva figyel rád, vége a feladatnak, utána nagy dicséret mindkettőnek. 

Ez nem  egy könnyű feladat. Mindig annak a kutyának nehéz, aki marad, kijönni és falatért dolgozni könnyű. (Mellesleg ezt falat nélkül is tudják otthoni környezetben általában az enyémek, szabad terepen több az inger és egyébként sem általánosítanak jól a kutyák, én ezért szoktam jutalomfalatot használni.) Mindig lehet kifogást találni arra, hogy miért is nem megyünk bele egy konfliktusba. Azonban ha a mélyére nézünk, és tükröt tartunk magunknak, akkor is megállja a helyét? Szerintem csak ritkán…

A nemet mondás és a határszabás képessége gyakori coaching téma. Felismerem, mikor kritikus helyzetbe kerülök. Ez már egy szuper szint. De ez még csak önismeret. A következő kérdés, hogy ez nekem így jó-e. Akarok-e benne fejlődni? Érdemes meghatározni egy célt, ahová szeretne az ember eljutni 3-6 hónap alatt. Ez egy nehezen mérhető és meghatározható cél, mégis törekedni kell rá. Ezt követi, hogy megnézem, milyen lehetőségek vannak, amelyek segítik a fejlődésemet, majd elkezdek tenni érte. 

Te hol tartasz? Mi a célod?

Plusz egy játék. Körben ülünk és egy kutya középen. Kommunikációs játék, érdekérvényesítés, empátia fejlesztése, egymásra figyelés. 

Minden körben ülő ember kap egy falatot. A cél az, hogy mindenki egyesével odaadja a falatot a kutyának, magához hívva az állatot. A játék minden esetben újra indul, ha valakik egyszerre szólalnak meg. Tehát figyelni kell a kutyára és a körben ülő emberekre is, nem szabad egymás szavába vágni. Ez a játék sok mindenre emlékeztetheti a résztvevőket. Te hogy éreznéd magad? Az életben milyen hasonló szituációkat tudsz felidézni?

Ha van lehetőséged, javaslom, próbáljátok ki a fenti játékokat, gyakorlatokat. Érdekes felismerések tudnak születni a feladatokat követő önreflexió során.

HA szeretnéd kipróbálni milyen az állatasszisztált foglalkozás, itt kapsz bővebb információt: https://allatasszisztaltsegitseg.hu/

A képen: Summer – Sunshiny Coaching (A képet a PetsontheWeb készítette.)