« Blog

Karrierépítő szülők rovat - 6. rész - Ihász Anita

Pados Eszter | 2021.03.24
Ihász Anita két csodás kislány anyukája és egy nagyszerű férj felesége. Kiskunhalason él a családjával és innen irányítják a közös vállalkozásukat a férjével. Fogadjátok szeretettel a vele készült riportot.

Anitát egy vállalkozó nős Facebook csoportban ismertem meg. Többen tudják, hogy a MyLovelyNotes önbizalom munkafüzet ajándékként elérhető a Karrieriánytű programban. Arra gondoltunk, hogy szuper lenne közelebbről is megismernetek őt.

Mi az eredeti végzettséged? 

Eredetileg egészségügyit végeztem és 7 évig izotópdiagnosztikai asszisztensként dolgoztam a helyi kórházban. Nagyon szerettem azt a munkát, szuper kollektíva volt de sajnos bezárták a részleget így eljöttem. 

 

Mi volt a foglalkozásod családalapítás előtt?

A kórház után a polgármesteri hivatalba kerültem és köztisztviselőként jöttem gyesre. Na, az a munka volt az, amit nagyon nem kedveltem. Míg korábban napi kapcsolatban emberekkel foglalkoztam, a hivatalban nagy papírkupacok társaságában töltöttem a napjaimat. Szerettünk volna kistesót a kislányomnak de apukám halála olyan mély sebeket okozott, hogy váratott magára a gólya. Így eljött az idő, mikor hoznom kellett egy döntést, hogy visszamegyek a hivatalba vagy itthon folytatom tovább. A gyes alatt elvégeztem egy webdesign képzést, így adott volt, hogy maradok és elkezdem építgetni a saját vállalkozásom. A sors utat mutatott, mert a felmondásom után 3 héttel derült ki, hogy kisbabát várok.

Milyen tervekkel vágtál neki a jelenlegi pozíciódnak /vállalkozásodnak és hogyan alakult ez az évek alatt? 

Nagyon élveztem, hogy a lopott időkben, míg kislányom alszik, weboldalakat tervezhetek, dolgozhatok. Kellett valami plusz a gyereknevelés és a házimunka mellett. Egy olyan dolog ami én vagyok. Mikor már ketten voltak a lányok a kapcsolatunk a férjemmel picit megromlott. Eltávolodtunk. Meg akartuk javítani, így a megoldást keresve döbbentem rá, hogy nem tudunk kommunikálni. Ekkor születtek meg a 25 dolog kártyacsomagjaim és vele együtt az Anyuska márkám. Kezdetben csak három csomag volt, szerelmeseknek, újrakezdőknek. Aztán szépen lassan növekedett a paletta. Ma már 11 féle kártyacsomag és számtalan párkapcsolat pezsdítő játék, önbizalom erősítő csomag és családi pakk található meg a shopban. A blogon pedig kisgyerekes szülőknek írtam a cikkeket, hogy hogyan tudják feldobni a párkapcsolatukat úgy, hogy a gyerekeket nincs hova tenni. Kezdetben még csak hölgyek kerestek meg és szerezték be a kártyákat a párjuknak. Kb 1 éve azonban megváltozott a helyzet és a férfiak lettek a fő vásárlóim. öröm ezt látni, hogy nekik is nagyon fontos a boldog párkapcsolat, az örömszerzés.

Melyek a legnagyobb kihívásaid szerinted családos munkaerőként? 

A legnagyobb kihívás az idő elleni harc, hiszen egy nap nagyon sok szerepben kell teljesíteni. Most, hogy online tanulás van még nehezebb. Kezdetben még mindenhol 100%-os teljesítményre törekedtem, de rá kellett jönnöm, hogy lehetetlen…sőt nem is kell mindig a “tökéletesnek” lenni. Mindig az adott szerepre próbálok fókuszálni. Pl. mikor a lányokkal tanulok vagy játsszunk, akkor közben nem dolgozok. Olyankor csak ők vannak.

 

 

Hogyan tudod összeegyeztetni a napi feladatokat a magánéleteddel? A családi munkamegosztásra milyen hatással van a felelősségi köröd? 

Eddig is itthon dolgoztam, megvolt a napirendem, így mire a család hazaért már az anya-feleség szerepben voltam. Ez nagyon jól tudott működni. Most, hogy online oktatás van, sokkal nehezebb. Kevesebb munkát tudok vállalni, hajnalban 3-4 órakor kelek és mire a lányok felébrednek, én már végeztem is az aznapi feladataimmal. Mivel imádom a webshopomat, a tervezést nem is igazi munka  és nem teher a korai kelés. Engem teljesen feltölt.

Hogy látod, a családalapításnak van ráhatása a vállalkozásodra? 

Úgy gondolom nagyon is van hatása a családalapításnak a vállalkozásra. De egy jó napirenddel hamar alkalmazkodni lehet a megváltozott helyzethez.

 

Milyen egy átlagos napod? 

Normál esetben 5-kor kelek és az életmentő kávé után e-maileket olvasok, összeírom a napi/heti teendőimet. Utána a gyerekeket indítom a suliba, oviba. 9-14 óráig dolgozom a saját kis vállalkozásomon, közben besegítek a  férjemnek is ha szükséges. 15-kor indulok a gyerekekért és onnantól kezdve már csak a család van. Játék, beszélgetés és persze várjuk haza aput. Mikor együtt a család, jöhet a közös vacsora majd fél 9 körül altatom a lányokat.

Most, hogy online oktatás van, borul a jól bevált napirend. 3-4-kor kelek és amíg alszanak a lányok, addig dolgozom. Mivel másodikos a lányom, sokszor kell segíteni a tanulásban, így 9-től “suli” van és persze közben az ovis lánykámnak is feladatokat kell kreálni. Nagyon igényli. Utána jön a főzés, általában minden nap. Délután egy kis séta, levegőzés, házimunka vagy hivatalos ügyek intézése. Ilyenkor mindig viszem magammal őket. Majd jön az este a megszokott rutinnal.

Van esetleg példaképed? Mi a szupererőd? Itt olyan tulajdonságokra gondolok, amik segítenek abban, hogy helyt állsz értékes munkaerőként és szülőként is, amik támogatnak abban, hogy az életed minden szerepében jól tudsz teljesíteni. 

Nincs példaképem. Hiszem azt, hogy kitartással elérhetjük az álmainkat. Talán ez a szuper erőm. Szinte soha nem adom fel és küzdök, ha kell újratervezek de céljaimat általában mindig elérem. A másik pedig a hit önmagamban, hogy képes vagyok rá. És a harmadik, hogy hálát szoktam adni azért, amit elértem.

Mik a jövőbeli terveid, célod? 

Szeretném, hogy nagyobb ismertséget szerezzek a missziómnak. Hiszem azt, hogy akkor boldogok a gyerekek, ha boldog szülőket látnak. Ez viszont kő kemény munka nap mint nap. Én nem tanácsokat osztogatok, hogy mit kell tenni a párkapcsolatunk megőrzéséért, hanem eszközt adok a párok kezébe. Olyan módszert, mellyel nagyon egyszerűen kiszínezhetik a megszürkült hétköznapokat.

Kik a támogatóid? 

A férjem az, aki mindenben támogat és Jamrik Márta business coach, aki “Csernusi “szigorral terelget ha éppen le akarnék térni az utamról.

Hogyan kapcsolsz ki, mivel töltődsz? 

Az olvasás mellett leginkább a tervezés, új termékek kitalálása az, ami feltölt. Jó nagy pluszt ad, mikor visszajelzéseket küldenek vásárlóim, beszámolnak sikereikről, melyeket a kártyáimmal értek el.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyeket jobban sikerült megoldanod, mint előre számítottál rá? 

A legnagyobb kihívás az időgazdálkodás volt, de azt hiszem mára már a kialakított napirendünk megoldott mindent.

Ha pár év múlva találkozunk, szerinted miről fogsz nekem mesélni, mi történt veled ez idő alatt? 

Szívből remélem, hogy arról fogok majd beszámolni, hogy sok-sok pár döbbent rá arra, mennyire fontos “jól” élni egy kapcsolatban. Bízom benne, hogy nem csak országosan hanem külföldön is elismerik majd a missziómat. És sok-sok erőt, inspirációt tudok majd adni kisgyerekes szülőknek, pároknak.

 

Mit üzennél azoknak az anyukáknak, akik még útkeresésben vannak?

Kedvenc idézetem mindent magában foglal:

“Két dolog lehetséges:

Az egyik, hogy sikerül,

A másik pedig, hogy újrakezdem.”

Merj kilépni önmagad árnyékából és bátran valósítsd meg álmaidat. Kis lépésekkel haladva előre  a sikerek okozta élmény nem csak rád hanem az egész családra kihat. Ne törődj a negatív megjegyzésekkel. A te életed, neked kell jól csinálni, a magad örömét kell keresni. És soha ne add fel az álmaidat!