« Blog

Iskolaérett család

Pados Eszter | 2021.03.04
Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa lehet, ez pedig a család életmódjának megfelelő kialakítása a sulis mindennapokhoz igazodva.

Ideális esetben sikerül olyan intézményt választani, amely megfelel a gyermek személyiségének, illetve a család értékrendjébe is illeszkedik. Érdemes minden lehetőséget megragadni, ahol lehet ismerkedni a sulival, leendő tanító nénivel, illetve a leendő osztálytársakkal. Ez most kiemelten nehéz a járványügyi helyzet miatt, azonban megéri proaktívnak lenni. Fontos szempont a tanulás, azonban azt is érdemes mérlegelni, hogy a gyermek érzelmi élete is kiemelt szempont kell, hogy legyen, és előfordulhat, hogy egy esetleg kevésbé jó továbbtanulási mutatókkal rendelkező iskolában a gyermekhez jobban passzoló hangulatú közeg nagyobb sikerélményt fog jelenteni, márpedig a hosszútávú tanulékonyság kialakulásához fontos, hogy ne kudarcélményekkel induljon a tanulmányi pályafutás.

Szülőként nagyon fontos, hogy időben kialakításra kerüljön egy olyan napirend, ami a tanévben tartható. Mivel itt szokás építésről beszélünk, érdemes már most tavasszal belevágni. Most még távolinak tűnik az őszi becsengetés, azonban a megfelelő napirendet kialakítani sok időbe telik,  hiszen nincsen egy dobozos jól működő megoldás, a családnak kell rájönnie, hogy mi az, amivel az életritmusuknak megfelelő. A napirendes táblák sokat segíthetnek ebben. Emellett támpontot adhat ahhoz, hogy reggelente megbeszéljük a gyerkőccel, hogy mi fog aznap történni, és este átbeszéljük, kivel mi történt. Kiemelkedő az érzelmek tisztázása is. 

A délutáni rutinba érdemes beiktatni valamelyik szülővel vagy akár felváltva, ahogy kényelmes, a lényeg, hogy naponta történjen 10-15 perc “foglalkozás”. Számos iskola előkészítő játékot találhatunk. Ezzel kialakul a közös tanulás öröme, mely időben rutinná válik és nem akkor kell majd küzdeni, amikor a házi feladat fölött szükséges majd görnyedni. Remek könyvek, illetve különböző kiadványok, munkafüzetek kaphatóak már, melyek segítik a szülőket abban, hogy otthoni környezetben is olyan minőségi időt tudjanak eltölteni a gyermekükkel, aminek plusz hozzáadott értéke, fejlesztő hatása is van. Emellett az interneten böngészve is sok cikket, tanácsot, játékot találhatunk. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, amivel önazonosak tudunk lenni és gyermekünknek is megfelelő, mindig időben reagálva a szükségleteire.

 

Érdemes már most kialakítani a “tanulós sarkot”, ideális esetben a gyerkőccel közösen kerüljön kiválasztásra az íróasztal és a kényelmes szék. Olyan helyet érdemes választani, amely természetes fénnyel van megvilágítva, ha ez nem elérhető, akkor megfelelő fényforrással megvilágítva. Az eszközök beszerzését is el lehet kezdeni, számolókorong, háromszög formájú színes ceruzák, stb… és el lehet kezdeni ismerkedni velük, játszani, pozitív élményeket kötni a tanuláshoz.

 

Elcsépelt, de rendkívül fontos egy profi szemészeti és hallásvizsgálat is. Nem mindegy, hogy kit választunk. Nem elég a táblát elolvasni, vagy a kétoldali sípolós vizsgálat, hanem kiemelkedően fontos, hogy a differenciált hallása milyen az iskolába készülő gyermeknek, mert ha szövegkörnyezet és artikuláció nélkül rosszul érti a szavakat, még pont időben vagyunk megfelelő fejlesztést keresni számára, és ezt be kell illeszteni a család heti időbeosztásába. 

 

A fentiekből is látszik, hogy nemcsak sok a teendő, hanem ez anyagilag is nagy kiadás a családi kasszának. Érdemes előre kalkulálni és megteremteni a szükséges forrásokat, átgondolni, hogy mire mekkora összeget tudunk szánni, megtervezni a beszerzési ütemezést.

Szükséges időt szánni arra, hogy a gyermek önállóan tudjon öltözni, mosdóba menni, enni, inni. Lehet, hogy reggel nőni fog az elkészülési idő, de muszáj bátorítani a gyermeket. Azonban semmiképpen sem szabad “fenyegetni” a kicsiket azzal, hogy ha nem tanulja meg, akkor majd kinevetik az iskolában vagy a tanító néni majd nem segít. 

Amennyire csak lehet, igyekezzünk tiszta lapként hozzáállni gyermekünk suli kezdéséhez és vidáman, játékosan felkészülni rá. A fentiekből is látszik, hogy a család életmódját is szükséges alakítani, hogy sikerélménnyel induljon gyermekünk hosszú évekre szóló tanulási karrierje. A legtöbb nagycsoportos intenzíven érdeklődik, hogy nekünk milyen volt, amikor iskolába kerültünk. Érdemes a vidám és vicces  emlékek elmesélését előnyben részesíteni.

Ha valaki érdeklődik egyéni ovis fejlesztő coaching óra iránt, melynek elsődleges célja az iiskolakezdésre történő felkészülés, itt kaphat bővebb információt: https://allatasszisztaltsegitseg.hu/ovis-fejleszto-program/