« Blog

A dolgozó kismama

Pados Eszter | 26.08.2021
Ahogy örömet okoz a két csík a teszten, hirtelen annyi félelem és kétség is megjelenik a kismamákban. Járjuk egy körül ezt a témát munkajogi szempontból.

Az első kérdés az szokott lenni, hogy mikor és hogyan mondd el a főnöködnek a nagy hírt. Általában meg szokták várni a vetélés kockázata miatt az első trimeszter végét, de fontos tudnod, hogy ez a te döntésed, nincs megkötve, hogy ezt mikor teszed meg. 

Én azt javaslom, hogy először szóban beszéld meg a közvetlen feletteseddel, érdemes azt is egyeztetni, hogy nagyjából meddig tervezel dolgozni. Emellett én mindig azt tanácsolom, hogy a bejelentésnek legyen írásos nyoma is, legalább egy e-mail, amit másolatban elküldesz a párodnak és a saját privát mail címedre is, ha a céges levelezést használod, hogy később neked is kéznél legyen, ha szükséges.

Érdemes a jóhiszeműség elvét követni, de bármikor fordulhat olyanra a helyzet, hogy szükséged lesz rá, így mindig minden eshetőségre gondolni kell. 

A fogantatástól számított 91. naptól jár a családi adókedvezmény, tehát ezért is jó tájékoztatni a munkáltatódat. A NAV honlapján található egy havi családikedvezmény-kalkulátor, ahol fontos információkat is találsz. https://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/csaladi_kedvezmeny_kalk (Ehhez szükséged lesz az orvosodtól egy igazolásra a várandósságodról, hogy igazolni tudd a jogosultságodat.)