« Blog

13+1 tipp a könnyebb mindennapokért

2019.01.20
Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár. Konkrét, a gyakorlatban használható tippeket szeretnék adni, amelyek könnyebbé teszik a mindennapokat. A stressz szint csökkenni fog, ha bevezettek akár csak néhány ötletet, ezt garantálom.

Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel

Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár.

Konkrét, a gyakorlatban használható tippeket szeretnék adni, amelyek könnyebbé teszik a mindennapokat. A stressz szint csökkenni fog, ha bevezettek akár csak néhány ötletet, ezt garantálom.

1., Az első lépés, hogy megnézd, mi van most. Vezess naptárat! Írd bele, hogy mit csinálsz, ez jól megmutatja, hogy mi van most. Ami jól működik, azon ne változtass. Ami nem jó, helyette találj ki mást. Igen, tényleg ilyen egyszerű. A lényeg, a jó szokások kialakítása. Ezen belül is szerintem a legfontosabb a reggeli rutin. Kutatások bizonyítják, hogy az ébredés utáni első óra mennyire meghatározza, milyen kihatással van a nap további részére.

Írd le, milyen lenne az ideális napod!

Írj előre egy hetes naptárat. Legyen benne puffer idő. Beteg a gyerek, zárva a bolt, nagyobb a sor a postán, kifut a leves, bepisil a kutya, stb…

Ha szereted a kütyüket és a telefonod mindig veled van, akkor az is segíthet. Az IFTT applikációval egyedi mini alkalmazásokat készíthetsz, ami jegyzi, hol mennyi időt töltöttél, mikor hagytál el bizonyos területeket. Ezt akár GoogleSheet-be is menti. Ezen felül rengeteg hasznos időnyerő megoldást kínálhat még (lokáció függő hangerő beállítások, email/sms küldés ha elindultál…). Profiknak a Tasker lehet érdekes, ami még szabadabb mini rutinokat tesz elérhetővé.

Ha már okostelefon… Érdemes letölteni olyan programot, amely monitorozza, hogy mennyit lógsz a telefonod képernyőjén. Döbbenetes szokott lenni általában az eredmény.

2., Aki szeret rajzolni, az rajzolhat egy kört és benne körcikkeket rajzolva %-os arányban beírhatja, hogy mivel megy el a napja, majd mellé egy másik kört rajzolva, hogy milyen lenne számára az ideális állapot.

3., Sokan vezetnek “to do” listát. Ez szuper, de nem elég. Nagyon fontos, hogy nem elég a lista, priorizálni kell. Vezetői tréningeken is ezt a felosztást tanítják.

  1. Fontos, de nem sürgős. MINDIG ezzel kezdj!
  2. Fontos, sürgős.
  3. Sürgős, nem fontos
  4. Nem fontos, nem sürgős.

Az utóbbi kettő hanyagolható is.

A tervezés azért jó, mert mindig lehet rajta módosítani.) Fontos, hogy rugalmasan tudjuk kezelni, hogy ne hajszolásnak érezve belső frusztrációt okozzon, hanem tényleg segítse a mindennapok menedzselését, ezért szükséges a folyamatos önrelfexió. Bátran merj újratervezni. Tudjátok, mint a GPS .

4., Ha a napi 10 feladatból csak 7 sikerült, akkor is dícsérjük meg magunkat, mert ügyesek vagyunk! Arra koncentráljunk, ami jól ment.

5., Mindig tudd, hogy miért csinálod ezt az egészet, miért fontos számodra a hatékonyság, az, hogy jól oszd be az idődet. A cél segít a motivációd fenntartásában.

6., Íme néhány aplikáció, ami segíthet jobban átlátni a mindennapokat:

– Google keep, Google calendar

– Hangjegyzet

– Trello

– Asana

– Kanbanflow

– Calendly

– Wunderlist

7., Figyeld meg önmagad, mikor tudsz a leghatékonyabb lenni, akkorra ütemezd a fontos dolgaidat.

8., Mozogj! Bármit, amit szeretsz és feltölt energiával segít levezetni a stresszt.

9., Van olyan álláspont, hogy amit 2-5 perc alatt meg lehet csinálni, azt azonnal kell, nem szabad halogatni, mert ha összegyűlik sok apró feladat, akkor abból nagyobb gond lehet. Én ezzel nem értek egyet, mert szétaprózódás is. Inkább kell mondjuk egy egy órás idősáv ezeknek a dolgoknak. Például, ha koncentrációt igénylő feladat van, tervezés, ilyesmi, akkor minden zavaró tényezőt ki kell zárni, Facebook, messenger, e-mailek, telefon, gyerek, kinek mi szokta elvonni a figyelmét…

10., A LEAN módszertan a munkában és a magánéletben is hasznos

  1. Szórj ki mindent, ami nem szolgál, legyen az tárgy vagy tevékenység. Tehát rakj rendet magad körül és az életedben is. Ami nem szükséges az életedhez, azt távolítsd el. Ez vonatkozik az energia vámpír személyes kapcsolatokra is, érdemes átgondolni, mi éri meg neked…
  2. A szükséges dolgok logikus elhelyezése, elrendezése és megjelölése, hogy könnyen elérhetőek legyenek. Ugyanígy a napi rutin, feladatok beosztása.
  3. Tartsd meg a rendet, amit kialakítottál. Érdemes rendszeres időközönként felülvizsgálni, újra rendet rakni, stb. A szervezettség magas szinten tartása folyamatos értékeléssel és önreflexióval.
  4. A megfelelő fegyelem kialakítása, a cél az, hogy a fentiek szokássá váljanak.

11., Erre a feladatra érdemes több időt szánni egyedül vagy a párunkkal közösen.

Rajzolj egy piramist, oszd 4 részre.

  1. A piramis teteje az élet céljaid. Egyfajta bakancslistának is tekintheted.
  2. A harmadikon vannak azok a célok, melyek segítenek abban, hogy megvalósítsd az életcéljaidat.
  3. A második szint a rövidebb távú projektek. Neked most mi az aktuális? Álláskeresés, költözés, kisállat vásárlás, utazás stb…? És ha átgondolod, hogy milyen stratégia vezetne el az életcéljaid eléréséhez?
  4. Az első szint a feladatok, napi teendők. Szánj rá egy kis időt, hogy felsorolod, ami épp eszedbe jut. Mi az, ami ezek közül a fentieket szolgálja?

Akár úgy is végig csinálhatjátok, hogy választasz egy életcélt és utána végig vezeted a hozzá vezető utadat!

12., Mindfulness, avagy légy jelen

Mindig a tervezés, újra tervezés, múlt elemzése, hogy a jövőben jobb legyen…
Mindeközben viszont nagyon fontos, hogy a jelent tudatosan megéljük, merjünk jelen lenni. Erről tervezek majd egy külön cikket , így ezt most csak érintőlegesen említettem meg. A tavalyi év végén a CoachingDrops csoportban megosztottam néhány praktikus gyakorlatot, érdemes azokat is kipróbálni.

13., Használd ki azokat az időket, amikor egyébként csak unatkoznál. Utazás közben, dugóban, ilyesmi. Én például onlne tréning hanganyagokat szoktam hallgatni ruha hajtogatás közben. Autóban a TED és TEDx előadásai is hasznosak lehetnek. Ezeket akár le is töltheted WiFi-n így nem fogyasztja a mobilnetet sem út közben.

+1. Kerüld el az időrabló embereket, helyzeteket, szituációkat.

Amennyiben szeretnéd egy coaching folyamatban végig vinni a témádat és hatékonyan elérni a célodat, egy harmonikusabb életet élni, akkor keress bátran, fordulj hozzám bizalommal!