« Blog

Karrierépítő szülők rovat – 1. rész – Diósi Evelin, a LINDI márka lelke

2019.09.14
Diósi Evelin két csodálatos kislány édesanyja. A nagylánya születése után szűk egy évvel véletlenül lett vállalkozó. Hisz abban, hogy meg kell ragadnunk azokat a lehetőségeket, amiket ez élet elénk tesz, így nagyon hamar eldőlt, hogy mi is az ő útja, azóta azon dolgozik, hogy a hobbi vállalkozásából megélhetés lehessen.

Diósi Evelin  két csodálatos kislány édesanyja. A nagylánya születése után szűk egy évvel véletlenül lett vállalkozó. Hisz abban, hogy meg kell ragadnunk azokat a lehetőségeket, amiket ez élet elénk tesz, így nagyon hamar eldőlt, hogy mi is az ő útja, azóta azon dolgozik, hogy a hobbi vállalkozásából megélhetés lehessen.

Én egy hurci klub sorsolásán tombolán nyertem 2015 telén egy LINDI kupont. Fogalmam sem volt, hogy mi ez. Kaptam egy kontaktot, kivel vegyem fel a kapcsolatot… Így indult Evelinnel a kapcsolatunk és családunkkal a “lindiszerelem” … Ezért kértem meg Evelint, hogy legyen ő az első riport alanyom. Fogadjátok szeretettel, inspiráljon Titeket is a karrier útja.
 
Mi az eredeti végzettséged?
 
Eredetileg ruhaipari szerkesztő-modellező vagyok, de sosem tudtam elhelyezkedni a szakmámban. Amikor befejeztem a sulit, nagyon hanyatlott a ruhaipar az országban, a nagyobb cégek még talpon voltak, de sok éves szakmai tapasztalatot vártak mindenhol, így más irányban kezdtem munka után kutatni.
 
Mi volt a foglalkozásod gyermekvállalás előtt?
 
Több telemarketinges munka után sikerült bejutnom az egyik mobilszolgáltatóhoz, egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül. Amikor elmentem az interjúra, nem is tudtam, melyik cégnél kellene dolgozni. Az egész nagyon titokzatos volt, és többen próbáltak lebeszélni róla, de valahogy azt éreztem, ennek utána kell járnom.
3 hónap után átkerültem alkalmazásba, ahol rövid ügyfélszolgálatos munka után, tudásvágytól hajtva váltogattam a pozíciókat és végül a műszaki osztályon lettem üzleti elemző. Nagyon szerettem a munkám, a környezetet, a pezsgést, a munkatársaimat, ráadásul ott ismertem meg a jobbik felem, a gyermekeim édesapját, így mindig hálás szívvel gondolok erre a 10 évre.
 
Honnan jött a varrás ötlete a kislányod születése után?
 
Adélt 2 hetes korától hordozókendőben hordoztam és mosható pelenkát használtunk. Nagyon nehezen találtam neki olyan nadrágokat, amiknek nem csúszik fel a szára hordozásnál és a mosható pelenka is kényelmesen alá fér, így az alvásidőt kihasználva elkezdtem neki varrogatni. Sosem tudtam megülni a fenekemen, szeretem az énidőmet is hasznosan tölteni.
 
Miért pont Lindi és ez a fazon?
 
A név (EveLIN DIósi) egy kedves vásárlómtól jött, annyira kézenfekvő volt, a mai napig nem értem, hogy nem gondoltam rá. A fazon pedig sok-sok próbálkozás eredménye. A mai napig a legsikeresebb termékem annak ellenére, hogy azóta jelentősen kibővült a termékpalettám.
 
Mik voltak az eredeti terveid a vállalkozással és hogyan alakult ez az évek alatt?
 
Nem voltak terveim, csak sodródtam az árral. Ezt senkinek sem javaslom. Ha akkor lett volna egy üzleti tervem, teljesen máshogy alakultak volna a dolgok. Terveztünk még egy babát, ezért nem is fektettem energiát a tervezésbe, inkább a vásárlók igényeire koncentráltam. Amikor már nem győztem az adminisztrációt, a vevőimet a webshop irányába tereltem. A sors úgy hozta, hogy a webshop indulása előtti napokban derült ki, hogy Dorka a pocakomba költözött, így tudtam, hogy lesz pár hónap, amikor nem fogok tudni dolgozni, ezért a további tervezés is elmaradt.
 
Röviden mesélsz kérlek arról, hogy honnan indultál és jelenleg hol tartasz?
 
Az egyik hordozós facebook csoportban megmutattam, milyen nadrágot varrtam Adélnak, erre elkezdtek özönleni a privát üzenetek. Elmentem a helyi méteráru boltba 5000 Ft-tal a zsebemben és vettem pár méter anyagot, amiből elkészült pár nadrág, amit azonnal elkapkodtak. Ez után felhívtam a könyvelő ismerősöm, hogy mik a lehetőségeim. Természetesen most már nem a kis méteráru üzletben vásárolok, hanem nagykereskedésbe járok, vagy külföldről szerzem be az anyagokat, bár jobban szeretem itthon beszerezni, amit lehet és nem úszom meg 5000 Ft-ból a bevásárlást. Már nagyon ritkán fordul elő, hogy én varrok, két csodálatos segítőm is akadt, az egyik az édesanyám, aki a nadrágokat varrja, a speciálisabb gépigényű termékek pedig Gabinál készülnek, aki szintén pont akkor jött, amikor szükségem volt rá.
 
Mi volt az a sorsfordító pont, amikor úgy döntöttél, hogy nem mész vissza az eredeti munkahelyedre?
 
A kistesó érezése után folyamatosan azon gondolkodtam, hogy tudnám megoldani, hogy napi 2,5 óra utazással, akár csak hat órában is visszatérjek 2-3 év múlva. A gyerekek logisztikája, az esetleges betegségek, közben jusson minőségi idő rájuk is a szabadidőnkben…ezek elképzelhetetlenek voltak. Dorka fél éves volt (2016), amikor újra elkezdtem dolgozni. A vásárlóim nagy része megvárt és örömmel fogadták a visszatérést. Ez olyan energiát és lelkesedést adott, hogy elkezdtem teljes erőbedobással dolgozni, így a bevételem is szépen növekedett. Ekkor már láttuk, hogy ez tényleg több, mint hobbi. Az idei évben világossá vált, hogy Adélt nem elégítik ki az óvodai elfoglaltságok, így sok külön foglalkozásra járunk, minden napra jut valami. Így tényleg nem lehet kötött munkaidőben dolgozni, emellett a kicsi még csak most fogja kezdeni az ovit.
Melyek a legnagyobb kihívásaid szerinted a kisgyermekek melletti vállalkozás során?
 
Az állandó idő hiány. A nyári szünet az év legnehezebb időszaka munka szempontjából. Nagyon jó, hogy itthon vannak, hogy jó idő van, hogy lehet jönni-menni, lazulós napokat tartani, de ilyenkor csak lopott percekben, és a déli alvásidőben tudok dolgozni. Sajnos sokkal dekoncentráltabb vagyok, elfelejtek dolgokat, bosszant, amikor nem tudok befejezni valamit. Úgy próbálom megoldani a dolgot, hogy van heti egy nap hétközben, amikor csak velük vagyok. Elmegyünk csavarogni, strandolni, stb. Heti 1-2 napot édesanyámnál és a nagymamámnál vannak, ezeket a napokat is alaposan kihasználom, de rengeteg a tennivaló és ez az idő nagyon kevés.
 
Volt, illetve van szerelem projekted?
 
Persze, minden új projekt az. Az aktuális szerelmem a zero waste csomagolóanyagok, amik nem feltétlen vágnak profilba, de nagyon szerettem volna ezzel is foglalkozni, mert szívügyem a hulladék csökkentése. Ehhez kapcsolódik a cafatfaló kollekció is, ahol a pici darab szabászati hulladékokat használom fel zsebeknek a nadrágoknál. Számomra is megkönnyebbülés, hogy kevesebb hulladékkal jár a munkám és imádom azt a sok színes, vidám nacit, amik ezekből készülnek.
 
Milyen egy átlagos napod?
 
Ovi időben heti teljes 3 munkanapom van, amikor Dorka “nagyibölcsiben” van. Három napból fél napom elmegy az anyagbeszerzésselilyenkor nagyker túrát tartok, igyekszem beszerezni mindent, amire a heti munka során szükségem lesz. Délután neki esek a szabásnak, mosásnak (ha olyan az alapanyag, hogy avatni kell). A másik két nap szintén a szabásról, szaladgálásról szól. Elviszem a varrnivalót, vagy éppen megyek a kész dolgokért. Lefotózom a kész ruhákat és feltöltöm a webshopba. Az adminisztratív munkát igyekszem alvásidőben végezni. A megrendeléseket este szoktam összekészíteni, ha a lányok már alszanak. Reggel csak gyorsan kinyomtatom a cimkéket a csomagokra és hívom a futárt. Közben folyamatosan tervezek, gondolkodom a következő napi és heti feladatokon. Sokat segít, ha listát írok a teendőimről, de általában ez is úgy megy, hogy gyorsan felfirkanom, ami éppen eszembe jut, nem igazán van időm leülni és alaposan végig gondolni, mit is kellene még csinálnom. Mindeközben néha bedobok egy adag ruhát a mosógépbe, ebédet főzök, hajtogatok.
 
Mik a jövőbeli terveid, célod?
 
Szeretnék több helyen személyesen is megjelenni, vásárokra járni. Azon túl, hogy imádom a vásári hangulatot, találkozni a vevőimmel, ezek a legjobb lehetőségek arra, hogy bővítsem a vevőköröm. Dolgozom azon, hogy sok termékem legyen készleten és ne kelljen folyton kapkodni, éjszakába nyúlóan nyomni a varrógép pedált. Ezeket szeretném elérni még az idei évben. Ha ilyen téren egyenesbe tudok jönni, azt gondolom, könnyebb lesz a további tervezés.
 
 
Mit üzennél azoknak az anyukáknak, akik még útkeresésben vannak?
 
Ne görcsöljenek. De ez az élet minden területére igaz. Járjanak nyitott szemmel és lássák meg, a lehetőségeket és hallgassanak a megérzéseikre. Nekem bejött. Amikor nem tettem,  utólag bántam, mert olyankor mindig mellé fogok.
 
 
Ha öt év múlva találkozunk, szerinted miről fogsz nekem mesélni, mi történt veled ezidő alatt?
 
Nagyon remélem, hogy öt év múlva nem kell hónapokig egyeztetnünk, mire sikerül leülnünk egy kávéra. Addigra reményeim szerint önjáróbb lesz a vállalkozásom és nem minden rajtam fog állni, vagy elbukni. Most még nem engedhetem meg magamnak, hogy állandó alkalmazottjaim legyenek, de már látom, mik azok a feladatok, amiket ki kellene adni a kezemből.
 
Tudsz olyan nehézséget említeni, amire nem számítottál, de sikerült jól megoldanod?
 
Sajnos ilyenek mindig vannak. Az elmúlt években a varrónőkkel fürödtem be folyamatosan. Nem készült el időben, vagy éppen összecsapta és nem olyan lett a végeredmény, ami az igényeimnek megfelel. Hogy mennyire volt jó a megoldás, azt nem tudom, de valahogyan mindig sikerült megoldani az ilyen helyzeteket is.  Szerencsére az új csapatommal ez már nem lesz probléma.
 
 
Kik a támogatóid?
 
A legfőbb támogatóm a családom.  Rengeteg segítséget kapok tőlük, amikor a gyerekekről van szó. A párom volt a legfőbb támogatóm, amikor eldőlt, hogy nem térek vissza a munkahelyemre. Pedig tisztában van az előnyeivel, hiszen a mai napig ott dolgozik, de pontosan ezért átlátta a hátrányokat is. Ovi időben, is nagyon sokat segít, reggelente ő viszi Adélt, ha itthonról dolgozik, ő is megy érte, tudja, hogy ez a pár perc, amit ezzel megspórol nekem, rengeteget jelent. Anyukám és a nagymamám mindig örömmel látják a gyerekeket és gondoskodnak arról, hogy igazán minőségi szórakoztatásban legyen részük.
Vásározós hétvégéken mindig számíthatok a párom édesanyjára, vagy ő látogat meg minket, vagy a csajok mennek hozzá Ádámal, így ezeken a napokon kevésbé hiányolnak.
A lelki békémről a barátnőm gondoskodik, hálás vagyok, amiért minden nyűgöm megoszthatom vele, legyen az szakmai, vagy akár személyes agymenés és legfőképpen köszönettel tartozom neki, amiért megmondja, ha egy ötletem nem jó, rávilágít a tévedéseimre. Mióta része az életemnek, rendezettebbek a gondolataim és a munkában is jobban teljesítek.
 
Evelint a weboldalán keresztül https://lindishop.com/
és a Facebookon  https://www.facebook.com/lindinacik/ is elérhetitek.