« Blog

Karrierépítő szülők rovat – 2. rész -Szabóné Takács Zita a VirágAlkotÓra megálmodója

2019.09.26
Zitát egy coaching játék során ismertem meg. Hihetetlenül kedves, mellette precíz és maximalista, kétszáz százalékon pörgő superwomen. Csodálatra méltó, ahogy az életét kormányozza és mesés dolgokat alkot közben. Remélem ti is erőt tudtok meríteni az ő történetéből.

Mit mondanál magadról elsőre, ha azt kérném, mesélj magadról egy kicsit?

Magamról mindig a legnehezebb beszélnem. Két óvodás kisfiam van és egy szuper férjem. Teknősbékáink és halaink vannak, de én igazából nem kötődöm háziállatokhoz. Valójában távolság tartó vagyok velük. Szeretem az embereket, szeretek velük sokat beszélgetni és nagyon szeretek egyedül is lenni.

Mi az eredeti végzettséged?

A Közgáz egyetemen marketingesként végeztem. Azért választottam ezt a szakirányt, mert ezt éreztem leginkább emberközelinek.

Mi volt a foglalkozásod gyermekvállalás előtt?

Bankban dolgoztam. Tréningeket, képzéseket tartottam és értékesítés támogatással foglalkoztam. Az új kollégák kiválasztásában is részt vettem és szakmailag egyengettem az útjukat.

Honnan jött a VirágAlkotÓra ötlete?

Ez egy hosszú történet . Gyerekkorom óta mindig valamilyen kézműves dolgot csináltam. Mindent imádtam kipróbálni és rengeteget alkotni, de mindig kellett, hogy legyen valamilyen értelme, valamilyen hasznossága. 8 évvel ezelőtt, valamilyen belső megérzés kapcsán úgy éreztem a virágkötészetet kell kipróbálnom. A férjem a születésnapomon kivitt a virágpiacra és hiába volt januári szürkeség és kevés virág, nagyon magával ragadott a hely. Utána több tanfolyamra, OKJ képzésre mentem és éreztem, hogy jó helyen vagyok. Megtaláltam benne az alkotás örömét és a racionális részét is, mert mindig volt kinek ajándékoznom, amit elkészítettem. Amikor otthon voltam az első kisfiammal, sokat képeztem magam online marketing tekintetében és próbáltam szellemileg friss maradni, ha már fizikailag nem sikerült a legtöbbször.

Akkor éreztem azt, hogy sokan tartanak virágkötészeti foglalkozásokat, nagyon értenek a virágkötészethez, de a tudás átadásban nincs akkora rutinjuk. Úgy éreztem, itt ér össze a munkahelyi tapasztalatom és a hobbim. Eleinte csak az otthonunkban néhány barátnak tartottam alkotó foglalkozásokat, aztán kicsi lett az otthonunk, így termet kellett keresném, és így már hivatalossá tettem a vállalkozást, így megszületett a VirágAlkotÓra.

Amint ezt létrehoztam, rendezvény felkérést is kaptam, és így egyre több embernek tudtam megmutatni az alkotás örömét.

Hogyan sikerült GYED után visszatérni a munka világába?

GYED után 6 órában visszamentem az eredeti munkahelyemre, csak másik területre, de nagyrészt ugyanazt csináltam. Úgy gondoltam, hogy 6 óra munka mellett még lesz időm a saját vállalkozásomra is, de sajnos ez nem így volt. Csak passzívan tudtam működtetni, a megkereséseket elfogadtam, de új dolgokba nem tudtam bele kezdeni.

Pár hónappal ezelőtt eljöttem egy kis céghez dolgozni, de az csak pár hónapig tartott. Jelenleg nem vagyok alkalmazott sehol, de igen sokat dolgozom.

Jelenleg mivel foglalkozol a vállalkozásod mellett?

Jelenleg igyekszem a tarsolyomban lévő ötleteket a VirágAlkotÓrához, alkotáshoz kapcsolódóan megvalósítani. Ezen kívül több irányban is mozgolódom, tesztelem az ötleteimet, de még nincs konkrét irány.

Mik voltak az eredeti terveid a vállalkozással és hogyan alakult ez az évek alatt?

A célom mindig is az volt, és maradt is, hogy minél több emberrel megismertessem az alkotás örömét. Megmutassam nekik, hogy a kézügyesség nem úgy működik, hogy vagy van valakinek, vagy nincsen. Mindenki képes dolgokat létrehozni és hatalmas boldogság utána ránézni.

Röviden mesélsz kérlek arról, hogy honnan indultál és jelenleg hol tartasz?

Otthoni anyukás alkotássokkal indult az ötlet és utána több száz fős rendezvényeken is tartottam gyerekeknek kézműves foglalkozásokat. Szerencsére közben a saját gyerekeimen is láttam a fejlődést, nyitottságot, így otthon velük is sokat alkotunk. Az elmúlt évek gyerekekkel töltött tapasztalata alapján azt érzem, hogy náluk kell elültetnem az alkotás örömének csíráját, persze ehhez a szülőket is meg kell nyitnom.

Volt, illetve van szerelem projekted?

Minden rendezvényre nagyon lelkesen készülök és igyekszem minél többet megtudni a másik félről, hogy személyre szabott legyen. Az egyik rendezvényen egyedi logózott parafa dugókból lehetett alkotni. Rengeteg ember jött, és nagyon sokan kértek a parafa dugókból. De több esküvő is volt, ahol barátoknak dekoráltam és mindig nagyon jó érzés volt, amikor még sok idő után is emlegették a dekorációt.

Milyen egy átlagos napod?

Az elmúlt egy évben rengeteg változás volt az életünkben, így nem nagyon vannak átlagos napjaim. Ami mindig fix, az a gyerekek napirendje és ehhez igyekszem alakítani a munkát. Reggeli ovi, és lehetőleg minél előbb menjek értük, hogy még értékes időt tudjunk délután együtt tölteni.

Mik a jövőbeli terveid, célod?

Jelenleg szeretnék több proaktivitást beletenni a VirágAlkotÓrába és megtalálni, hogyan lehet ez a szerelem vállalkozás teljes mértékben a mindennapjaim része úgy, hogy közben meg tudom oldani a gyerekek mindennapjait. 5 éves tervről most sajnos nem tudok beszámolni, de dolgozom a pontos célmeghatározáson.

Mit üzennél azoknak az anyukáknak, akik még útkeresésben vannak?

Szerintem érdemes minden irányba nyitni és közben mindig megvizsgálni, hogy miért vonzott az adott terület és végül mit kaptál tőle, mit tanultál belőle. Végig gondolni, hogy az első nehézségnél visszafordultál, vagy a nehézség leküzdése után érezted úgy, hogy nem erre kell menned.

Kik a támogatóid?

Férjem a legnagyobb támogatóm, hálás vagyok érte, hogy mindig bíztat és őszinte észrevételeivel terelget. Sokszor felerősíti, amit esetleg kicsit a szőnyeg alá söpörnék és amikor elbizonytalanodok, akkor tovább lendít.

Vállalkozás tekintetében egy kedves barátnőm, aki még támogat. Mindig plusz ötletekkel lát el és végtelenül lelkes az iránt, amit csinálok. Vállalkozások tekintetében sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik tőlem és nagyon sokat tudunk ezekről beszélgetni.

Melyek a legnagyobb kihívások, amelyeket jobban sikerült megoldanod, mint előre számítottál rá?

Igyekszem nem túlgondolni a dolgokat, elindulok, tudom, mit szeretnék megcsinálni és közben a felmerülő akadályokat leküzdöm, ha már elindultam. Nagy kihívás – nem gondoltam, volna, hogy fogok tudni honlapot készíteni. Meghallgattam egy videóoktatást és elkezdtem és persze közben kiderült, hogy azért az nem olyan egyszerű. Többször voltam mélyponton, mert napokig nem jöttem rá, hogy miért nem működik valami. Addig olvasgattam, míg rájöttem és persze ez a körforgás többször megtalált mire elkészült az oldalam. Igazából elsőre azt gondoltam, hogy könnyű, de közben kiderült, hogy annyira mégsem, mert nem vagyok informatikus, de végül megoldottam.

Ha pár év múlva találkozunk, szerinted miről fogsz nekem mesélni, mi történt veled ez idő alatt?

Mivel most nincs 5 éves tervem, erre nehéz válaszolnom, de abban bízom, hogy a napjaim nagy részét tudom alkotással tölteni és közben minél több otthonba virtuálisan továbbítani egy kis alkotással töltött időt.