« Blog

Hogyan gyűjtsön erőforrásokat a HR-es?

2020.09.14
A sikeres HR Business Partnernek meglehetősen komplex feladatai ellátásához sokszínű tudással, tapasztalattal és készségekkel kell rendelkeznie. Nem könnyű feladat a stratégiai és üzleti partnerré válás elérése, illetve megtartása. A fejlődés, illetve az élethosszig tartó tanulás ebben a szakmában is elengedhetetlen. Honnan lesz ehhez mindig erő és energia? Hogyan tudja majd inspirálni a vezetőket, a többi alkalmazottat?

Ez a cikkem az Újratervezés magazinba készült, szeretettel osztom meg veletek itt is. A magazint innen tudjátok letölteni: https://oromterapia.hu/magazin/ .

A sikeres HR Business Partnernek meglehetősen komplex feladatai ellátásához sokszínű tudással, tapasztalattal és készségekkel kell rendelkeznie. Nem könnyű feladat a stratégiai és üzleti partnerré válás elérése, illetve megtartása. A fejlődés, illetve az élethosszig tartó tanulás ebben a szakmában is elengedhetetlen.

Honnan lesz ehhez mindig erő és energia? Hogyan tudja majd inspirálni a vezetőket, a többi alkalmazottat?

“HR Business Partner tudást és ötleteket hoz be a szervezetbe azáltal, hogy elemzi és figyeli a szervezetet, felméri annak jelenlegi állapotát, illetve előre jelzi, hogy a stratégia megvalósításához milyen változásokra van szükség. Ezzel egy időben figyeli a piaci, környezeti trendeket, a HR szakma és szervezetfejlesztés legújabb módszertanait, kutatási eredményeit. Elvárás ma már, hogy gondolkodásában hosszú távra tekintsen előre és a jelen problémáinak rendszerszintű megoldásán túl a jövőbeni kihívásokra tegye felkészültté a szervezetet, és annak szereplőit is.” HRPortál   

Akkor fogja tudni ellátni a fenti feladatokat, ha ő, saját maga jól érzi magát. Szerintem ez a kulcs. Ehhez önismeretre és rezilienciára lesz szüksége. Miképp tudja ezt elérni?

athree23 – pixabay

A rendszeres önreflexió itt is nagyon fontos. A rendszeres önvizsgálat segít abban, hogy tudatosabbak legyünk, miközben elemezzük gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket. Ha az ember képes felismerni, hogy mit miért tesz bizonyos helyzetekben, onnantól kezdve már jobban képes kontrollálni és befolyásolni a jövőben. Ehhez fontos, hogy úgy tudjon tekinteni önmagára, mintha egy külső szemlélő lenne. Érdemes feltenni ezeket a kérdéseket:

  • Hogyan éreztem magam az adott szituációban?
  • Mit gondoltam közben?
  • Mit tettem vagy sem?
  • Mit fogok legközelebb másképp csinálni?

lelki ellenállóképesség egyik kulcsa a napi szintű feltöltődés. Ahogyan az ember feltölti naponta az elektronikai eszközeit, ugyanígy oda kell figyelnie arra, hogy ezt önmagával is megtegye. Egy HR-esnek azonban arra is figyelnie kell, hogy a rábízott szervezet vagy szervezeti egység, a hozzá tartozó kollégák, vezetők is jól legyenek. Mindenki más, azonban fontos átgondolni, hogy mi az, ami energiát ad, esetleg listát is készíteni róla, mi az, ami pozitív irányba billenti a jóllétünk mérlegét.

Érdemes nemcsak meetingekben és “hivatalos” eseményekben gondolkozni. Fontos a szervezeten belüli kapcsolatépítés, jó viszony kialakítás. Szükséges, hogy beleférjen naponta informális beszélgetés is a munkatársakkal kávézás vagy ebéd közben. A bizalomépítés kulcsfontosságú. Emellett ügyelni kell a keretek tartására, hiszen a HR-es egyszerre kell támogassa a munkatársakat és kell szem előtt tartania a cég érdekeit.

reziliencia fontos szerepet játszik abban is, hogy az egyén bízik-e a saját képességeiben, hogy meg tud birkóznibírkózni a felmerülő nehézségekkel. Ugyanígy a munkatársak egészséges önbizalmának a szinten tartása is kulcsfontosságúkulcs-fontosságú, hogy el tudják érni a kitűzött célokat. A magabiztossá válás nagyszerű módja a válságkezelési képesség fejlesztéséhez. Egy nagyon egyszerű gyakorlat, ha tudatosan sikerül elcsípni a negatív gondolatokat és rögtön helyettesíteni egy pozitív megerősítéssel, pl.: “Meg tudom csinálni.”, “Értékes a munkám.”, “Nagyszerű partner vagyok.”, stb.
rugalmasság fejlesztése  szintén elengedhetetlen napjainkban. Elcsépelt frázis már, hogy minden változik, emellett igaz, tehát mindenkinek jobb, ha gyorsan túllendül az ellenállás szakaszán. Az alkalmazkodóképesség fejlesztése segíti a helyes reakciókat. Ha nagyobb változással találja magát szembe egy szervezet, érdemes felfedezni a benne rejlő új lehetőségeket és meglátni benne a tanulási potenciált. Érdemes összegyűjteni a támogatókat, erősségeket, főbb értékeket, amelyekből mindig lehet erőt meríteni. Érdemes rendszeresen felidézni nehéz helyzeteket, amiket sikeresen oldott meg a csapat.