« Blog

Orgazmus és bér szakadék

Pados Eszter | 2022.05.11
Új szót tanultam ma, a fiam szerint boomer vagyok és le vagyok maradva, pedig nem is... Mármint boomer nem vagyok... :-D Ez a kifejezés a #girlboss. Nyilván rögtön a netes kereső barátunkhoz fordultam, hogy megtudjam, mit jelent, mi van a hátterében, a címben foglalt témáról pedig úgyis régóta akartam írni, gondoltam miért ne húzzunk párhuzamot.

Kezdjük akkor a definícióval. "Magabiztos, tehetséges nő, aki a saját ambícióit követi, ahelyett, hogy másoknak dolgozna, vagy más módon telepedne le az életben. (A név ellenére a lánynak nem feltétlenül van saját vállalkozása.) A kifejezést Sophia Amoruso, a Nasty Gal divatcég alapítója népszerűsítette." alapvetően nem csípem a címkéket, de ez kb. érzem annyira sem lesz a kedvencem, mint a feminizmus, mint népszerű jelző.

Akik olvassák régebb óta a blogom, követnek, ismernek, tudják jól, hogy semmi gondom a nők önbizalmával, sőt, lelkes úttörője vagyok az önazonosságnak, önbecsülés fejlesztésnek, egészséges határszabásnak, személyes hatékonyságnak. Mindennek alapja a tudatosság. az, hogy ismerjük önmagunkat, tudjuk mi oké és mi nem. Pont ezért volt megdöbbentő, mikor elém került egy tanulmány, ami arról mesélt, hogy sokkal szélesebb és mélyebb az "orgasm gap", mint a "salary gap".

Iszonyat fontosnak tartottam annak idején, a metoo kampányt is, mindeközben napjainkra kicsit azt érzem, hogy saját maga paródiájává válik és a probléma, amiből kindult, ugyanúgy megvan, eredmények nélkül. Lássuk be, sok mindent köszönhetünk a feminizmusnak is, hiszen kellettek az úttörők És lett eredménye. Viszont amikor már teljesen eltávolodunk a természetes valónktól, és humorérzékünktől, akkor szerintem gond van. 

Tudjátok mikor nem kellenének ilyen csodás  hangzatos hastegelt kifejezések szerintem? Ha egyenlőség lenne. Akkor nem kellene statisztika arról, hogy hogyan alakul a hasonló kaliberű munkavállalók fizetési rátája a nemek arányában, nem lenne külün női vállalkozók, meg női karrierváltók fesztivál és társai. Hanem simán válllakozói konferencia lenne. Nem kellene mérni a cégek diverzitását és nem lenne mondjuk egy multinál cél, hogy a női vezetők létászáma a tlejes vezetői gárda x %-a legyen. Nem lenne kutatás arról, hogy kinek van több orgazmusa az együttlétek során. Kérdésként felmerül bennem, hogy ezek figyelemfelhívó adatok, hogy tegyünk ellene. Vagy mélyítik a szakadékot. Mert értitek olyan is lehet, hogy egy srác rátermettebb vezető lenne, de mindenképp nőt kell választani csak azért, hogy teljesüljön az éves KPI. 

Mit tehetünk mi nők? (A férfiak is megírhatják a véleményüket, de én mégsem beszélhetek a nevükben.)

1) Mélyítjük az önismeretünket. Felülvizsgáljuk az értékrendünket, hitrendszerünket. Ha van olyan séma, ami nem szolgál minekt, amiben jól érezzük magunkat, azon változtatunk.

2) Foglalkozunk az önbcsülésünkkel. Rendszeresen. Tudjátok, ez olyan, mint a bikini alak. Ez nem olyan, hogy foglalkoztam ve,e mostmár oké vagyok és többet nem kell. A virágodat meglocsolod? A telefonodon rányomsz a frissítés telepítése gombra? NA, akkor legalább ilyenkor jusson eszedbe a csaját önbecsülésed fejlesztése is.

3) Testkép! Aha, reális, valós és akár az anatómiád ismerete. Vagyok már annyira bátor és önazonos, hogy ne csak arról írjak, hogy legyen kapszula gardrób, mert hozzád passzoló smink, haj, ruhák, amiről nemcsak azt tudod, hogy jól áll, hanem önazonos vagy benne. A legtöbb nő nem tudja, hogy kell melltartót venni.  Mert ennyire ciki erről beszélni. Nekem nincs lányom, de akinek van, kérem, tudja meg, hogy milyen a cicije és mi áll jól neki, hogy amikor a lányának veszi az első cicifixet, tudja, hova lehet tanácsért fordulni.  Tudd, hogy mi esik jól és mi nem. Merd kifejezni, elmondani a párodnak. És megkérdezni, ő mit szeret. Ha van önbizalmad, és tisztában vagy magaddal a határszabás is jobban fog menni. Nyugi, nem lettem szexuálpszichológus, nem is mennék ebbe az irányba, de fontos téma, fogllakozzatok vele!

4) Coaching során gyakran téma az életmódváltás, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, és társai. Egy nagyon fontos momentum közös ezekben. És ez a HATÁRSZABÁS és az ÖNKONTROLL!  És teljesen mindegy, hogy nő vagy férfi, ugyanott van a megoldás elásva, csak más-más út vezet hozzá.

5) Felelősségvállalás! Nem mást, másokat hibáztatni. Felnőtt vagy. A te döntésed, hogy hogyan éled az életed. Biztos vagyok benne, hogy ha van bármi, amin szeretnél változtatni, el fogod tudni kezdeni egy apró lépéssel. Megnézed, mire van ráhatásod, nem a kifogásokat keresve, hanem amiért valóban tudsz tenni. Legyen az bűrmilyen apró lépés, ha kitartóan elkezdesz haladni, afelé, amit el akarsz érni, minden egyes nappal közelebb fogsz kerülni a célodhoz. Tényleg. 

Egyébként a statisztikai adatokra visszatérve, persze, valószínűleg a bérben történő kiegyenlítést ki ne akarná. Az orgazmus szakadékos felmérésnél viszont kíváncsi lennék az pontos kérdésekre. Tehát csak mennyiségi bevallást és tény adatot vizsgált, vagy a vágyott célt is. Mert mi van akkor, ha a nők többsége nem is akarná a férfiak szintjét elérni ezen a téren? Mert ez azért igencsak szubjektív preferencia. Lehet, van, aki egyetért a híres magyar, egyébként srácok által énekelt dalrészlettel, hogy a "szexben az ölelés a legjobb". NEm váltok tudományterületet, tehát ezt lehet sosem tudom meg. 

DE biztos vagyok abban, hogy van hova fejlődni. Van mit tenni mindkét oldalnak, EGYÜTT, nem egymással szembe menve, harcolva, hanem közös nevezőre jutni. Nem cimkézni, ítélkezni. 

Én onnan fogom tudni, hogy közeledünk ehhez, ha nem lesz külön karrier nap a nőknek. 

Mindemellett nagyon fontosnak tartom, hogy ne fordítsunk teljesen hátat a női és férfi szerepeknek, energiáknak, és nem kell mindent olyan nagyon komolyan venni.  Mert mennyire megalázó, ha a fiúk fütyülnek a lányok után. Khm. És ha  alányok fütyülnek a fiúk után? Ki hogy fejezi ki a tetszését, na. Én hangosan felnevettem a volán mögött  a minap. Építkezés van a környéken, harmincas táblák, forgalomirányítás. Az irányító srácoknak meg szoktam köszönni, hogy segítenek, természetesen örülök, ha nem kell a sorban állnam, és egy intéssel jelzem, hogy mégiscsak nagyra értékelem a munkájukat. Erre legutóbb kaptam egy teljes testdinaimikás csókdobást. És én nevettem. Kb. felért egy  köszi után jövő szívesennel. Hosszú percig kitartott a mosolyom. Fel is háborodhatnék szexizmust kiáltva (na, mégegy címke... :-D   ) , de én inkább örülök, hogy két idegen a távolból kapcsolódott, megbecsülve egymást és pár másodpercre vidámságot okozva a káromkodva puffogós dugóban állós, mindent IS szidó légkörben az útfelújtíás miatt. 

Ahelyett, hogy mivé akarunk válni, feminista , girlboss, tudomisén, esetleg lehetünk önmagunk és együttműködve teremtsünk egy szebb világot, amiben mindenki egy kicsit jobban érezheti magát. Mit szóltok?