« Blog

Hazudni a CV-ben?

Pados Eszter | 2021.04.28
Mindig parázs vita alakul ki különböző fórumokon, hogy hogyan nézzen ki a tökéletes önéletrajz és mi legyen benne és mi ne.

Kezdjük azzal, hogy mi számít hazugságnak és mi nem, bár ez azt gondolom, könnyen eldönthető. Beírni nem létező végzettséget, tapasztalatot, munkahelyet, dátumot, stb. Ilyen azt gondolom, ritkán fordul elő. Olyannal már találkoztam interjú során, hogy valaki beírt egy tudást a CV-jébe, interjún megkérdeztük, hogy mit tud róla, kiderült, hogy semmit. Ilyennel nem érdemes próbálkozni.

Alapvetően munkavállalóként elvárás szokott lenni a korrekt munkáltató. Én annak a híve vagyok, hogy nálunk van az első lépés lehetősége ebben, hiszen az önéletrajz az első bemutatkozásunk, tehát ha mi elvárunk valamit, akkor érdemes a magunk részéről is így eljárni.

Vannak már kevésbé egyértelmű helyzetek. Például a születési dátum, lakhely, bármilyen személyes adat. Jelenleg azt szoktuk javasolni, hogy ezek személyes adatok, nem részei a szakmai tapasztalatunknak, tehát nem kell feltüntetni. Ez régen szokás volt, ma már nem kell, sőt, talán már azt is állíthatom, hogy furcsán néz ki, ha valaki ilyet ír a CV-jébe.

Vannak viszont olyan helyzetek, amelyre már a rutinosak is azt mondják, hogy kemény dió és HR-esek, karriertanácsadók között sincs egyeteértés benne.

Nézzünk egy konkrét példát. Munkába visszatérő édesanya, 15 éve egy cégnél egy adott pozícióban van hivatalosan. 2 év munkaviszony után elment fizetés nélküli szabadságra gyermekszületés kapcsán és most tervezi a munkába visszatérést. Beleírja-e, hogy hány gyermeke van? Igaz-e a 15 év munkatapasztalat? Hogy tüntesse fel, ha feltüntesse, vagy csak írja be magát a pozíciót a hivatalos dátummal?

Én mindig azt tanácsolom, hogy a gyermekek száma és a családi állapot nem szakmai önéletrajzba való információ. Emellett, ha te úgy vagy önazonos, hogy beírod, akor tedd meg. Gondold át, hogy miben befolyásolja  a család a munkavégzésed, karriered? Mi a terved a gyermek betegsége esetére? NEked kell otthon maradni vagy van segítséged? Kinek kell odaérni az oviba, suliba, ki viszi, hozza a gyerekeket, stb. 

A 15 év még ennél is izgalmasabb kérdés. Ezen pár hete ki is alakult egy szakmai vita egy csoportban. Volt olyan tanácsadó, aki azt javasolta, hogy persze, 15 év, senkinek semmi köze hozzá, hogy otthon volt. Én ezt nem így gondolom. 15 éves munkatapsztalattal valaki senior vagy akár expert szinten is lehet. Ilyen felelősségi körű munkaköri feladatokkal és bérsávval. Emellett a kiválasztást végző fejében felmerülhet, hogy hűha, nincs gyereke, lehet most akar majd elmenni szülni. Ha a pályázó junior vagy medior pozícióra pályázik, valószínűleg túlképzettség miatt nem hívják be, pedig ugye nem az. Én ebben a helyzetben azt javaslom, hogy kerüljön feltüntetésre a valós idejű munkavégézés és az otthon töltött idő. Szerencsére egyre több családbarát cég van, home office és részmunkaidős lehetőséggel, vagy csak akár rugalmasak, barátságosak, szintén családosok, stb. Én azt gondolom, hogy hosszú távon kifizetődőbb őszintének lenni és a valóságot feltüntetni az önéletrajzunkban, és nem tippelgetni, hogy vajon mi fog megfogalmazódni a túloldal fejében. Ha probléma  a szülői lét, akkor ott nagy valószínűséggel az illető nem is érezné jól magát a mindennapi munka során. Ha pedig ez nem gond, sőt, akár előny is. lehet Nem érdemes egymás idejét fölösleges körökkel húzni és a saját esélyeinket rontani füllentéssel. Itt írtam bővebben arról, hogy van-e helye a GYED idejének a CV-ben: https://mentoring-sunshinycoaching.com/blog/43_gyed_idejenek_van_helye_egy_edesanya_oneletrajzaban_

Tudom-tudom, diszkrimináció, elvileg tilos. Viszont emberek vagyunk. Ítélkezünk. Rengeteg önmunka, fejlesztés, kinek mi segít, hogy ezt egyre kevesebbszer tegye. Nem igazán találkoztam olyannal a pályám során, hogy valaki "szándékosan" diszkriminált volna bárkit is. Hosszú távon az őszinteség kell, hogy a vezérelv legyen az álláskeresés, munkahelyváltás során, ha hosszútávra tervezünk. Tehát ha bármi olyan tény van, ami a munkavégzésünkre hatással van, érdemes beleírni az önéletrajzba, viszont ami nincs, azt nem. Én határozottan örülök annak a trendnek is, ami nálunk is kezd terjedni, hogy nem kell kép az önéletrajzba. Ott is azonnal bekapcsol tudatalatt a szimpatikus-nem szimpatikus funkció, ami nem feltétlenül előnyös. Emellett nem mindenkinek van lehetősége profi portré képet készíttetni, és akár anyagi hátrány miatt hátrányba kerülhet azzal szemben, akinek viszont van erre lehetősége. De a CV fotóról írtam már korábban a blogomban, így ebbe most nem mennék bele részletesen.

Itt éred el az ingyenes ebookomat a témában bővebben, kattints, ha hatékonyabban szeretnéd megtalálni az álommunkád és mesterien szeretnéd elkészíteni a bemutatkozó anyagodat a kiszemelt pályázatra: https://www.subscribepage.com/allaskeresestippek