« Blog

A várva várt tavaszi munkaerőpiaci fellendülés eljön-e 2021-ben?

Pados Eszter | 2021.02.25
Ezt majd az idő fogja megmondani. Varázsgömbje senkinek sincs, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy én tudom a biztos választ. Azonban felkészülni mindenképpen érdemes és tájékozódni, hiszen a tavaszi és az őszi időszak mindig kiemelt szerepet kap és az eddigi évek tapasztalatai alapján élénkül a toborzás. Emellett a tavaszi szezon nagy előnye általában, hogy ilyenkor még aktívan be lehet tölteni a nyitott pozíciókat, míg őszre sok vállalatnál költségcsökkentési okokból hiring freez kerül bevezetésre. Nézzük sorba, hogy mit lehet már most látni.

A gazdasági elemzések azt mutatják, hogy a piac stabilizálódott a járványt követően az év végére. A Profession állásportálon azt olvashattuk, hogy az álláshirdetések száma a negyedik negyedévben csak 1%-kal maradt el a korábbi év szintjéhez képest, ami biztató. Az ő statisztikájukból látszik az is, hogy viszont az önéletrajzot feltöltők száma nőtt, tehát arányaiban megnőtt a jelentkezések száma 1-1 pozícióra.

Tavaly még kérdés volt, hogy csak rövid időre alakul-e át a munka világa, elsősorban az otthoni munkavégzés kapcsán, azonban mostmár látszik, hogy tartós változásról beszélhetünk. 

Egyértelmű, hogy vannak szektorok, melyeket alig érintett a válság (pl.: IT), míg néhány terület elkezdett szárnyalni (pl.: higiénés termékek), és sajnos sok szektor negatív spirálban van még jelenleg is (pl.: turizmus, vendéglátás). 

Javult az alkalmazotti létben elérhető rugalmasság, viszont egyértelmű a mentális egészégre gyakorolt hatása. A cégek többsége a jövőben is azzal tervez, hogy kevesebb munkahelyi/irodai munkavégzést fog elvárni, a pandémia végén sem tér vissza az eredeti állapothoz. 

 

Váltás élénkülés

 

Az álláskeresők többsége, főleg a pandémia által sújtott szektorok dolgozói nyitottak arra, hogy végzettségüktől és tapasztalatuktól eltérő munkát is elvállaljanak. Alapvetően látszik, hogy amíg pár éve a munkáltatók igyekeztek megnyerni a jelölteket, most előnybe kerültek a szűkülő piac miatt, így nagyobb merítésből válogathanak, tehát az elvárásaik is nőhetnek, hogy a számukra legideálisabb jelöltet tudják kiválasztani. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a munkavállalóknak több türelemre és nagyobb felkészültségre van szüksége, hogy sikeresen pályázzanak egy számukra szimpatikus pozíciót. Emellett kevésbé pozitív, de biztosan kell kompromisszumokat is hozni, hiszen a munkavégzés biztosítja a megélhetést.

Érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségek léteznek még azon kívül, hogy regisztrálunk egy állásportál adatbázisába vagy álláshirdetésre adunk be pályázatot.  

Tüzes Imre a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője úgy látja, hogy áprilistól várható élénkülés az álláspiacon. Erre érdemes előre felkészülni, akinek épp nincsen állása vagy nem érzi jól magát a jelenlegi helyén, vagy más karriercél mentén szeretne váltani.

Érdemes figyelni a virtuális állásbörzéket is, felfrissíteni szakmai kapcsolati hálózatunkat, illetve meghatározni a saját prioritásainkat és célirányosan, aktívan keresni, vagy akár megteremteni a megfelelő lehetőségeket.

 

Anyukák visszatérésének tervezése

Egész évben aktuális téma az édesanyák munkába visszatérése, ez mégis tavasszal szokott csúcsosodni, hiszen ebben az időszakban kell beadni a bölcsődei és óvodai jelentkezéseket, ha valaki szeptembertől szeretné intézménybe járatni gyermekét. Sok településen évközben helyhiány miatt nincs is felvétel, így sokszor ez is nehezíti a bármikori visszatérést. 

Emellett távolinak tűnhet tavasszal az őszi munkába állás, mégis pont most van itt az ideje az első lépéseket megtenni! 

A legfontosabb, hogy készülj fel, nézz utána a jogaidnak, számold ki, hogy hány nap szabadságod van, stb. Vedd fel a cégeddel a kapcsolatot, kezdeményezz informális beszélgetést, szerezz információt arról, hogy mik az esélyeid a visszatérésre. A fizetés nélküli szabadság megszüntetésére vonatkozó kérelmet minimum 30 nappal korábban, írásban szükséges beadnod. Tudnod kell, hogy a felgyülemlett szabadságokat általában egyben kiadják, mielőtt ténylegesen újra be kellene menned a munkahelyedre dolgozni, de megteheti a cég, hogy a visszatérésedet követő 60 napon belül adja ki, tehát ezt is tisztázni kell. Előfordulhat, hogy nem szeretnél oda visszamenni, ahonnan eljöttél. Lehet, hogy a céghez lojális vagy, de másik munkakört szeretnél. Rengeteg opció van, amelyeket egytől egyig körbe kell járnod, fel kell készülnöd és kell, hogy terved legyen az összes  variációra és a lehető legjobban gyere ki mind anyagilag, mind lelkileg a helyzetből és úgy tudj visszatérni a munka világába, amivel önazonosan tudod szervezni a jövőben az életmódotokat. Az e-learning tananyagban teéjeskörű támogatást nyújt, hogy profiként vághass neki ennek a kihívásnak: https://mentoring-sunshinycoaching.com/e_mentoralas