« Blog

Te hogyan konfrontálódsz?

2020.10.08
Amikor önismerettel foglalkozunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen a konfliktuskezelő stílusunk. Erre az interneten is találni teszteket, én a legjobban a Klein-féle verziót szeretem. Érdemes magunknak feltenni a kérdést mindig az ilyen típusú tesztek után, hogy mennyire értünk egyet a kiértékelés után az eredménnyel, illetve szeretnénk-e ezen a tulajdonságunkon változtatni.

Az alábbi cikk szintén az Újratervezés magazin harmadik számába készült, fogadjátok szeretettel. A magazint innen tudjátok letölteni: /https://oromterapia.hu/

Amikor önismerettel foglalkozunk, érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen a konfliktuskezelő stílusunk. Erre az interneten is találni teszteket, én a legjobban a Klein-féle verziót szeretem. Érdemes magunknak feltenni a kérdést mindig az ilyen típusú tesztek után, hogy mennyire értünk egyet a kiértékelés után az eredménnyel, illetve szeretnénk-e ezen a tulajdonságunkon változtatni.

John Hain képe a Pixabay -en. 

(A kérdőív Klein Sándor és Klein Balázs, Szervezet lelke c. könyvben található meg.)

Típusok:

Mit gondolsz, te hol helyezkedsz el?  Gondold át, hogy mikor, milyen helyzetben igaz rád az a  típus, amit magadénak érzel. Természetesen hozz ellenpéldát is. Akarsz rajta változtatni? Ha igen, akkor mi a célod, hova akarsz ebben eljutni?

Hogyan kerüld el a stresszt?

A konfliktusos helyzeteket, amelyekben valamilyen összeütközést élünk meg, azonosíthatjuk a stresszhelyzettel, hiszen az ilyen események lényege, hogy alkalmazkodást, „megoldást” kívánnak tőlünk.

A „stressz” szó angol eredetű, jelentése nyomás, feszültség, erőfeszítést. A stressz fogalmának bevezetése Selye János nevéhez fűződik (Selye, 1936, 1976). Elgondolása szerint a nem specifikus ingerekre az emberi szervezet nem specifikus módon, egy általános adaptációs szindrómával reagál. Ennek három szakaszát különböztette meg:

Gyakran attól leszünk stresszesek egy konfliktusos helyzetben, mert azt gondoljuk, hogy harcolnunk kell a másik féllel. Pedig nem, mert nincsen ellenfél. Probléma van, amit meg kell oldani. Egy jó vita ideális esetben arról szól, hogy a szemben álló felek hogyan tudják megoldani a problémát úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Ha erre fókuszálunk, könnyebb megőrizni a nyugodtságot és higgadt fejjel kommunikálni.

Ha mégis azt érzed, hogy ideges lettél, alkalmazd bátran a BOX-légzést, ez segít ellazulni és fókuszálni. Bárhol, bármikor könnyen kivitelezhető módszer.

  1. Csukd be a szemed. Lélegezz be az orrodon keresztül, miközben lassan négyig számolsz. 
  2. Tartsd bent a levegőt négy számolásig. (Tehát a 4 másodperc alatt ne lélegezz!)
  3. Majd lassan fújd ki a levegőt, amíg újra négyig számolsz.
  4. Ismétled meg egymás után párszor a fenti lépéseket.

A konfliktusok kezelésére több stratégia is létezik:

1. Harc: klasszikus küzdelem, amelyikben az erősebb „nyer”, a gyengébb veszít.

2. Tagadás: elutasítás vagy elkerülés, ahol az egyik vagy mindkét fél úgy tesz, mintha nem lenne probléma.

3. Elsimítás: a probléma olyan megoldása, amely a felszínen harmóniát mutat ugyan, de valójában egyáltalán nem oldja meg a konfliktust.

4. Kompromisszum: tárgyalás, ahol mindketten adnak valamit az arany középút megtalálásához.

5. Együttműködés: közös munka a probléma gyökerének felkutatására, mindkét fél érzelmeinek és gondolatainak feltárására, a nézeteltérés megoldására és a harmónia megteremtése érdekében.

Te melyiket használod a leggyakrabban? 

A végére nézzünk egy szuper önismeretet mélyítő rajzolós gyakorlatot, amit Polgár Lilitől tanultam ( https://oromterapia.hu/kepzes/ ). A játék neve: 3 fa a viharban. Rajzolj egy fát a papír bal oldalára. Ez a fa napsütésben, szélcsendben van. Rajzold le mellé ugyanezt a fát viharban, majd mellé ugyanezt a fát újra, vihar után. 

Most egyesével vizsgáld meg a fákat, és tedd fel mindegyik fánál az alábbi kérdéseket. Az eszedbe jutó jelzőket írd az adott fa alá. 

Milyen ez a fa, hogy néz ki? 

Hogy érzi magát?

Mit csinál?

Mi történik vele?

Az első fa azt jelképezi, amikor jól vagy. A második fa, ha konfliktusos vagy stresszes helyzetbe kerülsz. A harmadik fa azt mintázza, hogy milyen vagy, miután kijöttél egy ilyen élethelyzetből. 

Hogy van ez az életedben? Fel tudsz idézni konkrét helyzeteket, amik hasonló mintázatot hoztak? Melyik fán változtatnál? HA megvan, akkor rajzold le azt a fát a módosításokkal, amin szeretnél változtatni és gondold át, hogy ezt hogyan tudod átültetni a mindennapi életedbe. Ha bővebben érdekel a téma, itt éred el a komplex e-learning tananyagot a témában: https://mentoring-sunshinycoaching.com/fejezetek/6