« Blog

Tavaszi megújulás, mint munkaerő

Pados Eszter | 2021.02.25
Az alábbiakban támpontot nyújtok, hogy mit csináljon az a vezető, vállalkozó vagy akár alkalmazott, aki elvesztette a fókuszt, már nincsen meg a motiváció, csak a mindennapi robot, nem találja az örömöt a tevékenységei során.

Milyen okok húzódhatnak meg egy ilyen érzés, élethelyzet mögött?

 

Nézzük először a motivációt.

A motiváció = energia. Az energia töltöttség szintje pedig azt jelöli, hogy mennyire vagy elégedett azzal, amit csinálsz. Mennyire vagy elégedett a helyzeteddel, mennyire tudod nap mint nap „utántölteni az elemeidet”?

Biztosan hallottál már ilyen mondatokat, vagy fogalmazódott meg benned: „Akkor is csinálnám, ha nem fizetnének érte!” illetve „Semmi pénzért nem csinálom tovább!”.

 

Hogy ezek között mi történik, kit, mivel lehet motiválni, hogy lehet az elégedettséget növelni, ötről – hatra lépni, akár egyénileg, akár egy csapat szintjén, a jó és a jobb teljesítményért, a mindennapi örömért, arra segítség a motivációs térkép által mutatott összefüggés és felismerések. Érdemes átgondolni, hogy, ki melyik kategóriába tartozik, mik a saját prioritásai. Komplex elemzéshez segítésget nyújthat a motivációs térképezés eszköztára, de a lehetséges kategóriákat átgondolva, önreflexiós kérdéseket feltéve is nagy felismerések születhetnek. 

A 9 motivációs preferencia a motivációs térképezése alapján (http://motivacios-terkep.hu/motivacios-terkeprol/): 

  1. A FELFEDEZŐ (Searcher)

jelentőségteljes, értéket teremtő munka

  1. A SZABAD SZELLEM (Spirit)

szabadság, autonómia, független szellemiség

  1. AZ ALKOTÓ (Creator)

új ötletek, innováció, kreativitás

  1. A SZAKÉRTŐ (Expert)

specialista, szakértő, szaktudás

  1. AZ ÉPÍTKEZŐ (Builder)

anyagiak, versenyző alkat, juttatások

  1. AZ IRÁNYÍTÓ (Director)

hatalom, kontrol, befolyás, erős ráhatás

  1. A SZTÁR (Star)

nyilvános elismerés, dicséret

  1. A BARÁT (Friend)

emberi kapcsolatok, kapcsolódások

  1. A MEGŐRZŐ (Defender)

biztonság, stabilitás, kiszámíthatóság

 

Érdekesség, hogy már volt lehetőségem Preiner Anna Mária jóvoltából kamasszal is kipróbálni angolul, nekik a pályaválasztásban is segíthet, illetve a fiatalokról szóló riport 3 példányos, kap a fiatal, a szülő és a tanár is, hogy hogyan tud a leghatékonyabban együttműködni a diákkal. Rendkívül széleskörű, az élet sok területén alkalmazható hasznos tudás, ha mindig átgondoljuk a mindennapi motivációnkat a tevékenységeink, céljaink tükrében.



Lendület vesztés?

 

Sok evidens ok állhat a lendületvesztés miatt. Néha a legegyszerűbb dolgok is eredményre vezethetnek. Mennyi idő jut pihenésre, mély alvásra? Mikor történt utoljára vérvétel, hogyan áll a téli időszak után a vitaminraktárak? Mennyire egészséges a táplálkozás, jut-e idő sportra, aktív kikapcsolódásra? Érdemes átgondolni, hogy a cél, ami felé haladsz, megfelelő-e számodra. Baumeister pszichológus professzor kutatási eredményeiben arra juttott, hogy az akaraterő tulajdonképpen véges és ugyanazt a tartalékot használjuk különböző dolgokhoz. 

A lendületről még a fizika is eszembe jutott. Egy tárgyat nehezebb mozgásba hozni, mint mozgásban tartani. Ez a tevékenységeinkre is igaz, ezért érdemes időben önreflexiót tartani, ha a saját teljesítményünkről van szó, hiszen egy jól kialakított mindennapi rutint könnyebb működtetni.

 

Kiégés?

 

Ezt most csak megemlíteném, hiszen erről nagyon sokat beszélünk a magazinban. Fontos, hogy rendszeresen megálljunk és megfigyeljük az érzéseinket, hogyan vagyunk a bőrünkben, mire van szükségünk, mikor szükséges az energiahordónkat újratölteni, hogy jól létben tudjuk élni a mindennapjainkat.

 

Szakértői út megfelelőbb?

 

Egyre elterjedtebb szerencsére hazánkban is, hogy többféle karrierút is elérhető ugyanolyan anyagi megbecsülés mellett. Érdemes átgondolni, hogy mi miben vagyunk jók, mik az erősségeink, hiszen nem evidens, hogyha valaki több évet eltölt egy pozícióban, akkor csak az mutathat előre, ha vezetővé válik. Van, aki a területén általános, szerteágazó tudással tud érvényesülni, ebben érzi jól magát. Van, aki tehetséges vezető és hajlandó is fejlődni ezen a területen. Van, aki a saját témáján belül is szeret elmélyedni és szakértővé válni. Mindegyik teljesen oké, itt is a lényeg, az önazonosság, hiszen azt lehet hosszútávon jól csinálni, amiben hitelesek vagyunk önmagunk és a külvilág felé is.

 

Megváltozott prioritások, életmód?

 

Előfordul az ember életében, hogy megváltoznak a prioritások, érdemes rendszeresen ránézni az adott élethelyzetünkre és az életculnkkal összhangban megszervezni a napi rutint. Előfordulhat olyan betegség, családalapítás, költözés, egyéb nagyobb változás, ami egy időre háttérbe szorítja a karriercélokat és nem szükséges teljes gőzzel robogni, hanem a tartalék lángon történő szintfenntartás, vagy időleges recesszió is megfelelő. Alapvetően a mindennapok során a szokásaink szerint élünk, így kíméli magát az agy, hogy folyamatosan döntéseket kelljen hoznia. Pont ezért nehéz egy kialakult szokást megváltoztatni, és itt újra hivatkoznék a szükséges akaraterőre, hiszen másképp nem lehet változást elérni. Az akaraterő az izmainkhoz hasonlítható Baumeisterék szerint a legjobban. Fejleszthető, ugyanakkor ha túlerőltetjük, kimerül – éppen ezért ügyesen kell gazdálkodni vele, tehát ha épp van egy nagyobb változás az ember életében, akkor a munkájára fordítható erőforrás természetes módon csökken, ezzel jó, ha tisztában vagyunk. (Baumeister, R. F., Tierney, J. (2013) Akaraterő. Budapest, Ursus Libris Könyvkiadó)

 

Megunta?

 

Érdemes feltenni a kérdéseket, hogy van-e egy kis megfáradás, lustaság e mögött? Milyen a kitartásunk? Tudjuk-e, hogy min dolgozunk és miért? Mi a munkánk célja? Van-e még kihívás a jelenlegi pozíciódban? A feletteseddel van-e lehetőség nyíltan beszélni arról, hogy kipróbálnál valami újat? Napjainkra már nem jellemző, hogy egy munkakörben egy cégnél éljük le az életünket. Az információs dömping, a felpörgött digitális életvitel is hozzájárul, hogy csökken a monotóniatűrés. Látni kell, hogy ez teljesen rendben van, és ha nem tudsz megújulni és tartósan fennáll, hogy unod a mindennapi munkarutinodat, akkor határoz meg egy reális célt, hogy hova szeretnél eljutni és kezdd el megtenni a szükséges lépéseket.

 

Tavaszi fáradtság, igény a megújulásra

 

Azt várnánk, hogy kisüt a nap és a kikelet meghozza nálunk is a pörgést újra a befásult szürke napok után. Azonban teljesen normális biológiai jelenség, hogy ilyenkor fásultnak, fáradtnak érezzük magunkat. A szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez a folyamat azonban tovább emészti a tél során megcsappant energiatartalékainkat. A hormonok szezonális ingadozását nemigazán tudjuk befolyásolni, de azért tudunk segíteni rajta, ha változtatunk életmódunkon, elsősorban a vitamindús könnyebb ételeket választjuk és lehetőség szerint többet mozgunk a friss levegőn.

 

Hitrendszer

 

Érdemes ránézni arra is, hogy a viselkedésünk mögött nem húzódik-e meg kudarckerülés és ezen belül, “a nem kellek érzés”, annak kapcsán, hogyha elbukok. Érdemes átgondolni, hogy a sikerkeresés vagy a kudarckerülés a jellemzőbb-e ránk.

 

Mit tehetünk még ezen felül?

 

A befelé fordulás, önmagunkra figyelés sokat segíthet, önismeretünk javunkra válhat most is. 

Ha úgy érezzük, nem tudjuk egyedül megoldani a helyzetet, orvosunk is segíthet, illetve növelhetjük a vitaminbevitelt is.

Fontos, hogy legyen egy cél, hogy hogyan akarjuk érezni magunkat, honnan hova szeretnénk eljutni, mi okoz örömet számunkra. Fontos, hogy el kell kezdeni csinálni, akár apró lépések mentén is, de haladni kell, mert akár a kis  sikerek felismerése, tudatos keresése, segíti a lendület visszanyerését, erőt ad és mozgásba hoz.

Támogatók keresése szintén egy fontos lépés, akik átlendítenek a holtpontokon, vagy csak akár a háttérből drukkolnak, szintén nélkülözhetetlen szereplői a sikerhez vezető útnak. Emellett lételemünk, hogy megosszuk az élményeinket, fontos egy empatikus szociális háló kiépítése.

Lista készítése arról, ami segít kikapcsolni és feltölteni, bármi, ami nem munka: mozgás, zene, kirándulás, filmezés, stb…

Érdemes átgondolni, hogy a múltban éreztük-e magunkat hasonlóan, és akkor mi  segített tovább lendülni.

 

Előfordulhat, hogy semmi sem működik

 

Akkor elő kell venni a bátorságot és váltani. A munkahelyváltás fontos döntés az életünkben, így mindenképpen érdemes hideg fejjel meghozni ezt a döntést, majd megfelelően felépített stratégiával belevágni, figyelve a törvényi előírások betartására és a szakmai hírnevünk megőrzésére is.

A váltáshoz komplex segítséget kapsz az e-learning tananyagban: https://mentoring-sunshinycoaching.com/e_mentoralas