« Blog

Mit is jelent a "kiégés"? Milyen jelekre érdemes odafigyelni?

2018.03.17
Gyakran halljuk, olvassuk, benne van a köztudatban a "burnout" kifejezése. Miben lehet "kiégni"? Szerintem bármiben, amit az ember rendszeresen csinál...:-) Az általam, a témában legjobbank tartott könyvben sincs "definíció".  Talán a legegyszerűbb megfogalmazás, amit olvastam, így hangzik: több síkon ható, fizikai, mentális és érzelmi kimerülés. Munkahelyi kiégésről rengeteg cikk született már, én most egy másik élethelyzetről írok.

stressz1

Ritkán hallani, hogy egy anyuka is kiéghet. Bizony! (Nem, nem a gyermekágyi deresszióra gondolok, ha valaki ilyet tapasztal magán vagy a környezetében, forduljon szakemberhez! ) Amennyire gyönyörű, olyannyira kimerítő feladat is az anyaság. Főleg ott, ahol már több gyermek is van, illetve a család nem "központi" helyen lakik, könnyű elszigetelődni, belefásulni a mindennapos mókuskerékbe. A "burnout"-nak ebben az esetben is három fázisa van, mely minden esetben kihat a testre, érzésekre és a viselkedésre. A testi tünetek változatosak, például alvászavar, fejfájás, szédülés, mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek. Az érzelmek és a viselkedés változásai fázisonként különböznek. Eleinte a türelmetlenség, elégedetlenség, majd a magány, reménytelenség érzése fogja el az anyukát. Jellemző a társaság kerülése, hobbik feladása.

Nemrég olvastam egy cikket, amiben arról írtak, hogy a család és a párkapcsolat ugyanolyan stresszfaktor lehet, mint a munka. Az anyukáknak meg kell érteniük, hogy az egyensúly fenntartása nagyon fontos, önmaguk szeretete nem önzőség. Néha ezt nehéz megoldani, azonban párunkat, családtagjainkat, barátokat érdemes bevonni a megoldásba.

Milyen jelekre érdemes odafigyelni?

  • Ha már alaphangon is ingerülten beszélsz a családtagjaiddal, akkor érdemes elgondolkoznod az okán.
  • Ha folyamatosan idegesnek, morgósnak érzed magad, ha belátod, hogy kezdesz "sárkányosodni" ...
  • Ha rengeteget teszel, mégis úgy érzed, semmmi sem elég jó.

Amennyiben elérjük ezt az állapotot, mindenképpen érdemes elgondolkozni azon, hogy miként tudunk rajta változtatni. Ez egy folyamat, amihez kitartás kell. Be kell látni, hogy akkor tudjuk édesanyaként, feleségként a legtöbbet tenni a családunkért, ha mi magunk rendben vagyunk. Nem szabad félni segítséget kérni párunktól vagy segítő szakembertől.