« Blog

A nyári álláskeresés margójára, avagy tényleg "uborkaszezon" van-e?

2018.07.20
Vajon tényleg ez az oka?

Az egyik vezető beosztásban dolgozó ügyfelem panaszkodott, hogy több pozícióra nem találnak embert, főleg most nehéz, mert nyár van.

Vajon tényleg ez az oka?

Gyakran halljuk, olvassuk, még szakemberektől is, hogy a nyár az uborkaszezon az álláskeresés tekintetében. Én is sokáig így gondoltam, míg a minap nem láttam egy statisztikák a Linkedin-en, amit Horváth Balázs (Profession) osztott meg. Kommentbe felteszem majd a képet, ami kiválóan érzékelteti a nyári toborzási aktivitás lassulásását megcáfoló tényeket, az aktivált hirdetések száma alapján. Ugyanez látszik a 2017-es egyedi látogatószám eredményeit is áttekintve.

 

távcső

Tény, hogy az ősz és a tavasz mindig nagy figyelmet kap az állásbörzék miatt (is), azonban látható, hogy a nyár szintén aktív időszak mind munkavállalói, mind pedig munkáltatói oldalon.
Azt gondolom, nincsenek dobozos megoldások, és ezt mutatják a legújabb trendek is. Érdemes munkakör családokban gondolkozni mindkét oldalon, kreatívan felfedezni a lehetőségeket, esetleg járatlan utakat is.
Vannak olyan pozíciók, ahol a HR-es egy táblával kiállhat az utcára toborozni, rögtön aktív kapcsolatot teremtve az érdeklődőkkel, arcot adva az egésznek egy személytelen hirdetés helyett, ami valószínűleg el sem érné a célcsoportját. Ugyanez igaz a munkavállalókra is, ha valahol látja, hogy felvétel van, menjen oda és keresse az illetékest, kérjen bővebb információt.
IT szakembert pár éve még remekül lehetett találni a Linkedin-en, mivel a legtöbbjüket már annyian zargattuk (én is! :-) ), hogy a legtöbben már inkább nem is használják a felületet. Inkább menj el egy gamer találkozóra! ;-)
Anyukaként látsz egy szuper állást, amit rád szabtak, de nem tudod vállalni a teljes munkaidős állást? Ha rátermett van és megfelelsz a pozícióra, érdemes megpályázni, lehet, hogy menet közben meg tudsz egyezni alternatív megoldásokban, ha nincs valami, teremtsd meg, hidd el, volt már, akinek működött.

Eredményes, szép nyarat kívánok minden álláskeresőnek és toborzónak egyaránt, kívánom, hogy mihamarabb egymásra találjatok!

Itt vagy facebook kommentben szívesen olvasom a Ti tapasztalataitokat is: https://www.facebook.com/sunshiny.coaching/